Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak obliczyć bass reflex po przedłużeniu mniejszą rurą pcv?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak obliczyć bass reflex po przedłużeniu mniejszą rurą pcv?

Witam! Mam problem z obliczeniem długości br ponieważ nie wiem jaką średnice wpisać w programie, mniejszą, większą a może średnią? Długo szukałem odp przeglądałem różne fora ale niestety nie znalazłem, nie chce ciąć rurek na pałe a później dowiedzieć sie że zrobiłem coś nie tak dlatego zwracam się z prośbą do was. na zdjęciu są podane wymiary

wyznacz fs z pomiaru impedancji

Skomentuj

Pawel S nawet ma w podpisie, że zawsze podaje się najmniejszą średnice br

Skomentuj

Szymek18 z jakim głośnikiem będzie współpracować ten BR? 46mm to tak max 6" bo pojawią się świsty.

pawlos PawełS dodał taki podpis, ponieważ WinIsd standardowo podaje fi 10,2cm

Skomentuj

Wielkie dzięki za zainteresowanie się tematem i odp które mi pomogły:) flodins niestety nie wiem jak to wyznaczyć, nigdy nie obliczałem tego i nie wiem w czym mi to pomoże. Szkoda że wcześniej nie widziałem opisu Pawel S pewnie nie byłoby tego tematu ale może w przyszłości te informacje komuś pomogą. BR będą współpracowały z głośnikiem Hanssen HH1039N 25cm(10") po dwa BR na jeden głośnik, myślę że 2 spokojnie wystarczą

Skomentuj

Zamieszczone przez pawloos
            ale to sie tyczy rozszerzajacych sie tuneli - jak to bedzie tutaj to nie wiem

ale jezeli zastanawiasz sie nad cieciem tak jak zaznaczyles te 2 kreski to nie masz czego sie obawiac - nawet nie zauwazysz roznicy :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              dlaczego mniejszą , a nie dajmy na to średnią ?

jakie strojenie da taki tunel ?
              Nie można zbytnio upraszczać :P

Skomentuj

takero, pisalem juz o tym wiele razy - z mojego doswiadczenia z tym programem i po weryfikacji w praktyce powinno sie uwzgledniac ta mniejsza srednice - ale w normalnych tunelach co sie regularnie rozszerzaja

w tym przypadku nie mam pojecia co z tego wyjdzie - prawdopodobnie jakas hybryda :P

Skomentuj

Pawel S., w jaki sposób mierzysz strojenie ?
                  Impedancja czy mikrofonem ?

Skomentuj

robilem to dawno i tylko pomiar impedancji mialem do dyspozycji...
                    jak znajdzie sie czas i checi to pobawie sie tez z pomiarem mikrofonem :P

Skomentuj

Zamieszczone przez pawloos

ale jezeli zastanawiasz sie nad cieciem tak jak zaznaczyles te 2 kreski to nie masz czego sie obawiac - nawet nie zauwazysz roznicy :P
                      Te 2 kreski pokazują cięcie przy średnim wyliczeniu, różnica w cięciu po obliczeniu węższej i najszerszej części rurki wynosi ponad 10cm (obliczenia z winisd na 32-33Hz).

Do zmierzenia strojenia przez pomiar impedancji potrzebny jest JIG ? W jaki sposób można zmierzyć strojenie mikrofonem, wystarczy dynamiczny czy bez pojemnościówki się nie obejdzie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Szymek18
                        różnica w cięciu po obliczeniu węższej i najszerszej części rurki wynosi ponad 10cm (obliczenia z winisd na 32-33Hz).
                        wydaje mi sie ze za nisko stroisz :???:
                        oblicz dla wiekszej srednicy i tnij - pozniej mozesz dalej skracac

Do zmierzenia strojenia przez pomiar impedancji potrzebny jest JIG ?
                        tak
                        W jaki sposób można zmierzyć strojenie mikrofonem, wystarczy dynamiczny czy bez pojemnościówki się nie obejdzie?
                        bez sprzetu pomiarowego sie nie obejdzie :P
                        mierzysz normalnie tak samo jak glosnik w pomiarze nearfield

Skomentuj

różnica w cięciu po obliczeniu węższej i najszerszej części rurki wynosi ponad 10cm (obliczenia z winisd na 32-33Hz).
                          wydaje mi sie ze za nisko stroisz :???:
                          oblicz dla wiekszej srednicy i tnij - pozniej mozesz dalej skracac

Do zmierzenia strojenia przez pomiar impedancji potrzebny jest JIG ?
                          tak
                          W jaki sposób można zmierzyć strojenie mikrofonem, wystarczy dynamiczny czy bez pojemnościówki się nie obejdzie?
                          bez sprzetu pomiarowego sie nie obejdzie :P
                          mierzysz normalnie tak samo jak glosnik w pomiarze nearfield
                          Może strojenie jest trochę za nisko ale w winisd na 32Hz (fs głośnika) wykres najlepiej wygląda, jak dodam kilka Hz wzwyż to zaczyna pojawiać się podbicie, strojony na 40Hz podbija 50Hz o 3dB. Paweł S. jakie proponujesz strojenie?
                          parametry głośnika:
                          Fs - 32Hz
                          Qms - 3,9
                          Qes - 0,51
                          Qts - 0,45
                          Vas - 45l

Myślałem że z tą rurką nie będzie tyle kłopotu a się trochę narobiło, nie mam żadnego sprzętu pomiarowego więc będę musiał dostroić na słuch. Dzięki wszystkim za pomoc!

Skomentuj

Może strojenie jest trochę za nisko ale w winisd na 32Hz (fs głośnika) wykres najlepiej wygląda, jak dodam kilka Hz wzwyż to zaczyna pojawiać się podbicie, strojony na 40Hz podbija 50Hz o 3dB. Paweł S. jakie proponujesz strojenie?
                            no i super - tam moznaby stroic
                            juz tak czesto piszemy ze symulacje swoje a praktyka swoje :P

Skomentuj

Czaruję...
                            X