Po lekturze postów na tym forum podjąłem decyzję o budowie monitorów.
Mój wybór padł na głośniki GDN 15/40/5 (Tonsil) i DX25TG (Vifa).
Zwrotnicę wg schematu tu dostępnego zamówię w Polinku (chyba, że jest jakaś inna opcja).
Wymiary obudowy dopasowałem do miejsca jakim dysponuję i pojemności sugerowanej przez poprzednich konstruktorów (8-11 dm3) i wynoszą one:
180 x 360 x 180 mm (s/w/g). Są to wymiary zewnętrzne. Skrzynki wykonam z płyty MDF o grubości 22 mm. Tunel bass reflex umiejscowiony będzie z przodu.
Mam jeszcze kilka pytań zanim zacznę:
- czy wymiary obudowy są poprawne z teoretycznego punktu widzenia
- czy należy dawać dodatkowe wzmocnienie w środku skrzynki
- jaki powinien być wymiar br
- czy konieczne (a jeśli tak to jakie i ile) jest dawanie wytłumienia
Chętnie posłucham też komentarzy i uwag bardziej doświadczonych kolegów odnośnie wybranej kompletacji, no i oczywiście sugestii dotyczących samej budowy.
Mój wybór padł na głośniki GDN 15/40/5 (Tonsil) i DX25TG (Vifa).
Zwrotnicę wg schematu tu dostępnego zamówię w Polinku (chyba, że jest jakaś inna opcja).
Wymiary obudowy dopasowałem do miejsca jakim dysponuję i pojemności sugerowanej przez poprzednich konstruktorów (8-11 dm3) i wynoszą one:
180 x 360 x 180 mm (s/w/g). Są to wymiary zewnętrzne. Skrzynki wykonam z płyty MDF o grubości 22 mm. Tunel bass reflex umiejscowiony będzie z przodu.
Mam jeszcze kilka pytań zanim zacznę:
- czy wymiary obudowy są poprawne z teoretycznego punktu widzenia
- czy należy dawać dodatkowe wzmocnienie w środku skrzynki
- jaki powinien być wymiar br
- czy konieczne (a jeśli tak to jakie i ile) jest dawanie wytłumienia
Chętnie posłucham też komentarzy i uwag bardziej doświadczonych kolegów odnośnie wybranej kompletacji, no i oczywiście sugestii dotyczących samej budowy.
Skomentuj