Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przed startem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przed startem

Po lekturze postów na tym forum podjąłem decyzję o budowie monitorów.
    Mój wybór padł na głośniki GDN 15/40/5 (Tonsil) i DX25TG (Vifa).
    Zwrotnicę wg schematu tu dostępnego zamówię w Polinku (chyba, że jest jakaś inna opcja).
    Wymiary obudowy dopasowałem do miejsca jakim dysponuję i pojemności sugerowanej przez poprzednich konstruktorów (8-11 dm3) i wynoszą one:
    180 x 360 x 180 mm (s/w/g). Są to wymiary zewnętrzne. Skrzynki wykonam z płyty MDF o grubości 22 mm. Tunel bass reflex umiejscowiony będzie z przodu.

Mam jeszcze kilka pytań zanim zacznę:
    - czy wymiary obudowy są poprawne z teoretycznego punktu widzenia
    - czy należy dawać dodatkowe wzmocnienie w środku skrzynki
    - jaki powinien być wymiar br
    - czy konieczne (a jeśli tak to jakie i ile) jest dawanie wytłumienia

Chętnie posłucham też komentarzy i uwag bardziej doświadczonych kolegów odnośnie wybranej kompletacji, no i oczywiście sugestii dotyczących samej budowy.

Zamieszczone przez reverso
    Zwrotnicę wg schematu tu dostępnego zamówię w Polinku (chyba, że jest jakaś inna opcja).
    gotowa zwrotnice czy same czesci?
    jak gotowa to ile kasuja za montaz?
    180 x 360 x 180 mm
    bedziesz musial dodac cos na froncie (sciecia, zaokraglenia, zmiany kolorow itp) zeby to dobrze wygladalo :/

- czy należy dawać dodatkowe wzmocnienie w środku skrzynki
    zawsze mile widziane
    ale w tym przypadku nie beda konieczne

- jaki powinien być wymiar br
    "fi50" z polinka bedzie dobry
    - czy konieczne (a jeśli tak to jakie i ile) jest dawanie wytłumienia
    czytaj moj podpis

Skomentuj

Właśnie rozrysowałem sobie front i musiałem zmienić wymiary bo otwory pod głośniki pokrywały się ze ściankami.Teraz jest 200 x 360 x 200 mm

Poza tym przeliczyłem objętość netto i wyszło mi 7,7l. Czy to nie jest za mało? Czy w związku z tym będę musiał dać więcej wytłumienia?

@Pawel - czekam na ofertę z Polinku

Skomentuj

Właśnie rozrysowałem sobie front i musiałem zmienić wymiary bo otwory pod głośniki pokrywały się ze ściankami.Teraz jest 200 x 360 x 200 mm
        ze co? :shock:
        przeciez juz wtedy bylo za szerokie a teraz to juz wogole przesada :???:

Poza tym przeliczyłem objętość netto i wyszło mi 7,7l. Czy to nie jest za mało? Czy w związku z tym będę musiał dać więcej wytłumienia?
        malo - wytlumienie az tak bardzo tutaj nie pomoze

daj glebsza obudowe i tunel na dole

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          malo - wytlumienie az tak bardzo tutaj nie pomoze

daj glebsza obudowe i tunel na dole
          No to będę musiał położyć te monitorki (tak jak sugerował takero). Głębokość najchętniej ustawił bym na 180 mm (może być tak mało?).

A ile wg Ciebie powinna wynosić optymalna pojemność netto obudowy do tych głośników?

[ Dodano: 2009-10-07, 15:01 ]
          Położyłem monitor poziomo (500 x180 x 180 mm) Objętość netto 8,4 l

Zgodnie z sugestią Pawla S br umiejscowiłem obok głośnika niskotonowego

Zagra to?

Skomentuj

zagrac zagra - tylko nie tak niskim basem jak moze
            jak nie masz miejsca to zmien plyte na 16mm

Skomentuj

zagrac zagra - tylko nie tak niskim basem jak moze
              jak nie masz miejsca to zmien plyte na 16mm
              Dobra: przy wymiarach 200x500x200 mm i 16mm płycie i doszedłem do 13,2 l
              Czy pojemność teraz nie za duża? I czy nie należało by dać wzmocnienia w środku?
              Chciałbym aby w miarę możliwości bas grał nisko i nie chcę zawalić czegoś na starcie.

No i jeszcze jedno pytanie. Zniknęły właśnie z oferty głośniki a DX25TG-05-04 a w zamian są DX25TG-09-04. Czy zwrotka co jest zaprojektowana do tego zestawu będzie pasowała również do tych głośników?

Skomentuj

Zniknęły właśnie z oferty głośniki a DX25TG-05-04 a w zamian są DX25TG-09-04. Czy zwrotka co jest zaprojektowana do tego zestawu będzie pasowała również do tych głośników?
                nie wiem co to za model - szukales w akustyku?
                no i DXa masz tez pod marka scan-speak discovery

Skomentuj

DXa masz tez pod marka scan-speak discovery
                  no ale po 143 zł a to juz rozbój w biały dzień http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1928.html

w akustyku jest jeszcze jako Vifa po 100 zł no ale skoro juz go nie produkuja to pewnie będzie tylko do wyczerpania stanów magazynowych.

Skomentuj

Czaruję...