ktory z tych glosnikow wybrac do subwoofera w obudowie ZAMKNIETEJ?? juz calkowicie zglupialem i niewiem co mam wybrac
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
8BR40 vs GDN 20/80/2 vs ARN 226
Collapse
X
-
Ja bym odrzucił tesle poniewaz to juz nizsza polka cenowa chociaz jak mial bym sie wachac czy kupic tesle czy dolozyc do beymy czy gdna to bym kupil sobie dwie tesle. Bo jedna to troche za malo bedzie. A wiec pozostalo by i sie zdecydowac miedzy beyma a gdnem. Hmm wziol bym gdna ale z mocnym zasilaniem. W malej budzie gdzies z 20l i to jest moje zdanie na te temat.Jednak jak masz słabszy wzmak to pomysl nad beymą ona duzo mocy nie bedzie potrzebowala ale z tego co ostatnio slyszalem to jakos latwo je mozne uszkodzic.
-
Z Beymami nie mialem doczynienia, ale wybierajac pomiedzy arn i gdn zdecydowalbym sie na tonsila. Fakt ze jest on duzo drozszy od tesli, ale ma konkretny magnes, wiecej wytrzyma :] Ale jak testowalem tego gdn w budzie zamknietej a potem dorobilem rurke to bardziej odpowiadal mi ten dzwiek z br, jednak trzeba wziasc pod uwage to ze obudowa miala 34 litry a nie 20 tak jak radzi Ukasz.
Skomentuj
-
Czy te 20 litrów do tego tonsila to nie za mało? z symulacji wynika że f3 jest 82 Hz wiec wogóle nie ma basu. Jak zatkałem bassreflex w kolukmnie ze wspomnianym GDN to juz było mniej basu a co dopiero jak zmniejszyc o 15 litrów obudowe. Robiłem kiedyś taki test z gdn 13/50/1 tez ma duzy magnesi jak wsadziłem go do 4-5 litrów to nawet bass reflex nie pomógł, dzwiek zaczybnał sie chyba od 100Hz :) nie dało się tego słuchać.Fakt że głośniczek duzo mniejszy ale zasada chyba działania ta sama.
Skomentuj
-
tzn tak w malej budzie basu jest rzeczywiscie sporo mniej ale za to jest on bardzo szybki i ma wykop który zaczyna zanikac stopniowo zwiększając obudowe. Mi takze najlepiej odpowiada jego dzwiek z b-r ale jak ktos lubi closedy to z mocnym wzmakiem wydusi z niego sporo basu ale i tak b-r w tym przypadku dla 20/80/2 jest najlepszym rozwiązaniem. A co do f3 w symulacji to bym sie nie przejmowal bo to róznie z tymi symulacjami bywa ale tak jak sie ma te 50 - 55hz to w sumie do muzyki jest wystarczająco. Faktem bedzie ze tonsil w closed naprawde wiele mocy bedzie w stanie przyjąc nawet w b-r praktycznie nic sobie nie robi z tda.
Skomentuj
-
To ze nic sobie nie zrobi to bym polemizował:)
Posiadam suubka na gdn 20/80/2 i zasilam go tda 7294 (2x39V)
I jak biore głośno to juz zaczyna udezac cewką o magnes albo konczy mu sie zawieszenie , bo wydobywa sie z niego dziwny stuk...obawiam sie ze jak by tak dłuzej pograł to by wyzionoł ducha prędzej czy później.
Jezeli chcesz to na imprezki to raczej nie polecam. (brak wentylacji cewki)
Pzdr Devolt
Skomentuj
-
co do walenia cewki o nabiegunnik na tda to owszem mozliwe ale wtedy jak juz tda przekroczy swoją znamionową i zaczyna siać zniekształceniami i traci kontrole nad glosnikiem. On moze dostac naprawde sporo mocy ale z porządnego wzmaka.Aha devolt moglbys wrzucic swojego suba na strone kiedys był teraz łądniutko wykończony w pewnym sensie nowatorsko by sie przydał. Jeszcze mama jedną sprawe dlaczego to ma byc w obudowie closed. Jak ma nizej schodzic od kolumn to wrzuc go do małej 25l b-r (tonsila) impulsik bedzie ok i zejscie porządne w dol. Jak chcesz wybitnie closed to moze warto bylo by poszukac wg starego prawa glosnika z qts wiekszym od 0.5 a nie jak np w tonsilu 0.32 o ile dobrze pamietam.
Skomentuj
-
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34955940 moze to Cie zainteresuje. Wpawdzie nie nowy ale juz bedziesz miał gawał głosnika. Nie pamietam jak z parametrami było ale es200 wstąpił na miejsce tego i on akurat całkiem dobrze w closed mieszka.
Skomentuj
Skomentuj