Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stare tonsile

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stare tonsile

Witajcie, wygrzebałem w piwnicy dwa głośniki i nie wiem co z nimi zrobić... Czy je regenerować czy może wywalić bądź wykroić magnesy z nich i używać ich do wyginania obrazu na telewizorach kineskopowych
    Wyglądają tak:

Regenerować lub sprzedać, chętni się pewnie znajda za flaszkę kupić :cool:

Skomentuj

a co ty tam chcesz regenerowac?
      podklej to co przerwane i opchnij na allegro - jest bardzo duzo zwolennikow tych glosnikow

Skomentuj

No spodziewałem się bardziej odpowiedzi w stylu że lepiej je sobie zostawić i zregenerować, może jakiegoś suba bym wyrzeźbił na tym...
        Ps. czy moc głośnika zależy tylko od jego cewki?
        wydaje mi się że nie, że musi być do tego odpowiedni magnes który będzie w stanie odepchnąć cewkę, dąże do pytania, czy te głośniki dało by się przerobić np na 50W... ?

Skomentuj

Zamieszczone przez pietro54
          No spodziewałem się bardziej odpowiedzi w stylu że lepiej je sobie zostawić i zregenerować
          zregenerowac NIE. mozesz je zostawic i zrobic slabe estradowki (co nie znaczy ze ciche)
          może jakiegoś suba bym wyrzeźbił na tym...
          ale na suba to on kompletnie sie nie nadaje :P

nie. takze od ukladu magnetycznego oraz zawieszen

dąże do pytania, czy te głośniki dało by się przerobić np na 50W... ?
          tak, ale jest to kompletnie nie oplacalne. lepiej kup sobie czesci z STXa i zrob calkowicie nowy glosnik

Skomentuj

wydaje mi się że nie, że musi być do tego odpowiedni magnes który będzie w stanie odepchnąć cewkę, dąże do pytania, czy te głośniki dało by się przerobić np na 50W... ?
            Nie o to chodzi. 50W to jest moc ktora wytrzyma cewka zanim sie spali. Nawet bez magnesu bedzie mial 50W... tylko nic nie zagra.

Skomentuj

Chętnie bym kupił je za cenę dobrej flaszeczki jeśli pijesz :d

Skomentuj

Mam przed oczami te głośniki w tubach :mrgreen:. Chętnie bym je kupił i zrobił na nich jakieś ciekawe tubowe kolumny, ale aktualnie mam mase innych projektów na głowie.

To są 30-tki?

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh
                  Mam przed oczami te głośniki w tubach :mrgreen:. Chętnie bym je kupił i zrobił na nich jakieś ciekawe tubowe kolumny, ale aktualnie mam mase innych projektów na głowie.

To są 30-tki?
                  Nie polecam tych glosnikow do tuby czy jako szerokopasmowcow. Testowalem te glosniki i graja po prostu fatalnie. To glosniki tylko do estradowego lupania, na jakies proby garazowych zespolow. Tam sprawdza sie dobrze.

Podkleic membrane i mozna grac, maja spora skutecznosc to troche halasu narobia. Moc nie jest az tak bardzo wazna jesli glosnik ma bardzo wysoka skutecznosc.

Skomentuj

a czy do małego pieca gitarowego takie głośniki będą się nadawać?
                    chodzi mi bardziej o piec basowy.

Skomentuj

Nie beda sie nadawac, tzn wszystko da sie zrobic ale to raczej kiepski pomysl. Takie glosniki sa przeznaczone do instrumentow klawiszowych, wokalu, gitary. Na bas niebardzo. Poza tym do skrzyni basowej tweeter i tak jest potrzeby, a tutaj ani basu ani wysokich, wszystko i nic.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                        Testowalem te glosniki i graja po prostu fatalnie
                        no widzisz - a wiele fanow tonsila poprostu nimi sie zachwyca :P
                        sprzedac z jak najlepsza reklama :P

Skomentuj

No wlasnie, zachwycaja sie, wiec trzeba je podkleic i wystawic na allegro w rece tych szalencow-fanow tonsila ;]
                          Swoja droga ciekawe skad te zachwyty? Komune mamy juz za soba, jest wielki wybor na rynku, glosniki coraz lepsze, no ale najwyrazniej Eltron gora.

Skomentuj

A 1 szt. nie chciał byś sprzedać, bo mam 3 które zregenerowałem i brakuje 1 do paczki 4x12" na gitarę :)
                            Cewka może być spalona bo mam jeszcze takie w zapasie i zawieszenia dolne zależy mi bardziej na dobrej membranie.

Skomentuj

Czaruję...
                            X