Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co do STX-14 SCX? (nie PJ/AJ)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co do STX-14 SCX? (nie PJ/AJ)

Od paru dni nie daje mi to spać, więc zwracam się do Was
    Krótki opis: pokój niecałe 9m^2, konfiguracja wymusza ustawienie w nim niewielkich podłogówek (monitory mają za dużą głębokość i po prostu czasem przeszkadzają) - szacunkowo 9.5, może 10, litrów w środku, będą odtwarzać dźwięki z komputera (k. dźwiękowa Audigy / Behringer FC202), czyli dźwięki z gier/TV/muzykę - zazwyczaj instrumentalna, rock, metal.
    Teraz tak - mam parę STXów 14 SCX, próbowałem jak będą grać z kopułką PJ i AJ - w obu przypadkach dźwięk po prostu mi się nie podoba, głównie okolice kilkunastu kHz, ale także niższa góra. Opierałem się na zwrotnicy Irka (SCX+PJ) i pomiarach JIGiem - wykresy wyglądają nieźle, ale po prostu dla mnie dźwięk jest nie taki, ciężko mi opisać, ale wysokie za mocno się narzucają i potrafią być tak jakby zniekształcone (mniej więcej jakbym słuchał kiepskich empetrójek 128kbps) - najlepsze efekty uzyskałem z AJ, zmieniając rezystor przed kopułką z 4R3 na 5R6 i dodając przed filtrem 1R0, ale cały czas jest źle.
    Myślałem nad zostawieniem SCX'a (zwłaszcza że bas w tym pokoju jest wystarczający) i mam problem z doborem kopułki, stąd pytanie do Was, jaka kopułka "zgra się" z STXem, na jaką zwrócić uwagę: Usher UA25, Seas 22TAF, Vifa DX25?

najtanszy jest obecnie DX25
    ale wydaje mi sie ze juz DX19 wystarczy
    tak wiec zobacz tz zachwalanego 22mm aluminiowego seasa (nigdy nie pamietam oznaczen)
    mozesz tez zaryzykowac cos z tang band

a ile masz wogole na wydanie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      najtanszy jest obecnie DX25
      Na pewno nie chodzi mi o najtańsze rozwiązanie.
      Chyba że chciałeś napisać, że tego STXa nie warto łączyć z jakąś droższą kopułką... :)

tak wiec zobacz tz zachwalanego 22mm aluminiowego seasa (nigdy nie pamietam oznaczen)
      Ten Seas to właśnie wspomniany przeze mnie 22TAF/G.

mozesz tez zaryzykowac cos z tang band
      Tylko co? :) Tweeterów tej firmy nie znam.

a ile masz wogole na wydanie?
      Pieniądze nie są sprawą krytyczną. Rozważam też zmianę woofera (i wtedy pewnie skopiowanie jakiegoś projektu, chociażby z troelsgravesen), ale cały czas mam duże wątpliwości czy warto, biorąc pod uwagę przeznaczenie kolumn.

Skomentuj

Zamieszczone przez rzymo
        Na pewno nie chodzi mi o najtańsze rozwiązanie.
        Chyba że chciałeś napisać, że tego STXa nie warto łączyć z jakąś droższą kopułką...
        chodzilo o to zeby inni tez mogli z tego skozstac

Zamieszczone przez rzymo
        Tylko co? Tweeterów tej firmy nie znam.
        dlatego napisalem ze zaryzykowac :P

Zamieszczone przez rzymo
        Rozważam też zmianę woofera (i wtedy pewnie skopiowanie jakiegoś projektu, chociażby z troelsgravesen), ale cały czas mam duże wątpliwości czy warto, biorąc pod uwagę przeznaczenie kolumn.
        no to moze GDN 15/40/5 + DX/XT?

Skomentuj

No wlasnie, kolejny przyklad na to, ze pomiary niewiele nam mowia o dzwieku i jakze czesto super plaskie wykresy nie chca grac muzyki.
          Z tanimi tweeterami jest taki problem, ze im nizej je szyjemy tym gorzej to bedzie brzmialo. Jestem zdania, ze lepiej zbudowac na tanich przetwornikach niewielka kolumne 3 drozna niz 2way nawet na troszke lepszych przetwornikach. Wbrew pozorom trudno jest osiagnac naturalnie brzmiace 2drozne zestawy. Niemal zawsze po przesiadce na 3drogi slyszymy znaczna poprawe spojnosci brzmienia, naturalnosci.
          Wiec moze warto dolozyc ( jesli to nie problem ) i zrobic ladne, waskie podlogowe 3drogi z jakims solidnim sredniakiem badz szerokopasmowcem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
            (...) Wiec moze warto dolozyc ( jesli to nie problem ) i zrobic ladne, waskie podlogowe 3drogi z jakims solidnim sredniakiem badz szerokopasmowcem.
            Właśnie u mnie jest problem z miejscem - głębokość mocno ograniczona i pojemność na 3 drogi wyjdzie dużo za mała.

Zamieszczone przez Pawel S.
            dlatego napisalem ze zaryzykowac :P
            Jakoś w tym przypadku nie mam ochoty na eksperymenty :)

no to moze GDN 15/40/5 + DX/XT?
            Rozważę, mimo że Tonsila nie słyszałem.

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/Klonowanie...ala_46344.html a moze cos w ten desen?
              Swoja droga lubie papierowe tweetery...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                Z tanimi tweeterami jest taki problem, ze im nizej je szyjemy tym gorzej to bedzie brzmialo
                ale ten PJ jest dosc wysoko ciety :???:
                na tyle wysoko zeby jego najwieksze wady ukryc

Zamieszczone przez rzymo
                Jakoś w tym przypadku nie mam ochoty na eksperymenty
                a ja mam ochote
                tylko ze nie teraz - trzeba skonczyc przynajmniej 10 rozpoczetych projektow :roll:

Skomentuj

Czaruję...
                X