Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podstawy akustyki oraz DIY?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podstawy akustyki oraz DIY?

Witajcie, jako żeby się nie błaźnić, nie będę co rusz zakładać nowych tematów w stylu "Jak zrobić to", "Jak zrobić tamto?". Otoż, nie wiem od czego zacząć (pogłębianie informacji w zakresie akustyki i DIY), niby przeglądając forum (nie tylko to) ludzie odnosili tych mało obeznanych do googli do nauki zagadnień, typu, filtry subsoniczne, we/wy dolno i górnoprzepustowe, parametry głośników, zwrotnice itd. Ok. Mimo, że poczytałem nie raz wiele artykułów w tej kwestii, nadal nie wiem jak np. mam sobie dorobić wyjście na subwoofer w swojej wieży.

Więc, od czego zaczynaliście wy? Co powinienem zrobić, co czytać aby śmiało móc sobie zacząć "tuningować" swój domowy wzmacniacz?

Proszę o wyrozumiałość

Zacznij od jakichś podstaw elektroniki... Jest tego dużo w necie (zwłaszcza ebooków) jak jutro znajdę czas i siłę to mogę ci podrzucić kilka tytułów albo linków :) Ale szukaj szukaj...

Skomentuj

http://www.filestube.com/8e735321337...-Cookbook.html

Biblia.

Skomentuj

mgrzemow kiedys tego szukalem ale nie moglem znalezc.
        Dzieki wielkie!

Skomentuj

Nie chodzi o to że mam lenia czy coś w tym stylu tylko hmm... jak to powiedzieć. Potrzebuje konkretów, co konkretnie muszę umieć, jak praktykować, na czym ćwiczyć, żeby móc swobodnie składać wzmacniacze np. lub przerabiać fabryczne. Rozumiem że ten plik w pdf'ie jest bardzo wyczerpujący, na pewno go przeczytam aczkolwiek nie wiem czy wszystko zrozumie bo u mnie angielski to na poziomie dostatecznym.

W każdym razie dziękuję moi nauczyciele :)

Pozdrawiam.

Skomentuj

Loudspeaker Design Cookbook jest jedyną kompletną książką o projektowaniu głośników. Zawiera w oczywisty sposób część poświęconą projektowaniu zwrotnic pasywnych (a w nowych edycjach nie jestem pewien czy nie ma aktywnych).

Jeśli chodzi o wzmacniacze, to jak nie jesteś elektronikiem to lepiej zrobisz jak przyłożysz się do roboty na której się znasz i za zarobione pieniądze kupisz sobie porządny wzmacniacz. Obawiam się, że kilku lat studiowania elektroniki nie da się przeskoczyć. Przynajmniej mnie się nie udało.

Za 5-10 000 zł kupisz porządny wzmacniacz. A jak masz przyzwoity zawód to zarobisz taką kasę w parę miesięcy. Nauka elektroniki na takim poziomie, żeby rozumieć w miarę dobrze jak to działa i co można poprawić/zmienić zajmie więcej czasu. No i dolicz kasę na części, nieudane próby itd.

Skomentuj

Powiem tak, nie wiem jak kiedyś ale dziś i chyba wie to każdy kto w ostatnich latach chodził do szkoły (szczególnie ZSZ), że po skończeniu takowej, dosłownie nie umie się nic. Bynajmniej tak jest w moim zawodzie (elektromechanik pojazdów samochodowych).
              Pomyślicie... obibok, pewnie wagarował i nie słuchał na lekcji. I tu was zaskoczę, moja średnia na koniec 3-ej (ostatniej w tym zawodzie) klasy to 4,3, a wyniki egzaminu miałem takie:
              - praktyka - 100%
              - teoria - 95%

A mimo to nie umiem nic... tzn. umiem tyle ile się sam nauczyłem. Podsumuje to tak, jeszcze parę lat temu nie wiedziałem jak wygląda silnik samochodowy a dzisiaj znam poszczególne jego elementy, działanie i nie jednokrotnie zdarza się, iż znajomy/znajoma prosi mnie o naprawę np. układu zapłonowego i to, że ja to umiem zrobić nie jest na pewno zasługą nauczycieli ze szkoły, a moje zdanie na temat nauki jest takie, że jeśli człowiek chce się czegoś nauczyć, to musi się uczyć sam.

Tak więc wierze w siebie i wiem, że jestem w stanie się nauczyć konkretów na temat akustyki i DIY, ja tylko proszę o małą pomoc, czyli np. właśnie e-booki dzięki którym wy macie taką wiedzę.

Z góry dziękuję...

Pozdrawiam

P.S - apropos kupowania sprzętu, chyba każdy z was/nas jest zdania, że nie ma to jak stworzyć lub zrobić coś samemu.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14079 :wink:
                Niżej masz dobre książki w pdfie

Skomentuj

Czaruję...
                X