Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

KOLUMNY NA ARZ 6608

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

KOLUMNY NA ARZ 6608

Witam.Wykonałem na głośnikach z tematu kolumny w 20litrach.Nawet filtr zastosowałem.
    Basu jak dlamnie jest nawet dość ale wysokie tony...kiepsko.
    Pytanie(bo mój kolega się wyśmjewa)czy te głośniki nadają się do jezzu,blusa?
    Średnica to jest pjękna tylko te wysokie tony.....
    Co myślicie? :sad:

NIe przejmuj sie tym co gada kolega - jesli podoba Ci sie ich brzmienie, to znaczy ze sie nadaja. Brak wysokich tonów mozna uzupelnic czyms tanim - ja do swoich szerokopasmowych beym ktore na charce ciagna wyzej niz arz z tego co pamietam, dalem tubke stxa ktora przy testach ucinalem na 12-13 khz i bylo git.

Mozesz zawsze sprobowac troche podbic te wysokie tony w odtwarzaczu ale to i tak niewiele pomoze raczej.

Skomentuj

A ja zapytam, gdzie, kiedy i za jaką kwotę kupiłeś głośniki z tematu, bo szukam ich w znośnej cenie i ciężko znaleźć...

Skomentuj

Kiedyś to ARZ można było kupić na allegro za okolo 30zł.
        Teraz to w sklepach internetowych ich niema a na allegro są po 75zł z przesyłko, ja też mósze kupić sobje jeden,ale za taką kase??????????
        (mój syn wcisnoł długopis w mębrane-taki test)

Skomentuj

lukadam, http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=210515#210515

Będe wiedział we wtorek po ile mają i ile mają tych ARZtek

Skomentuj

W kielcach w sklepie są po 40 zł za sztuke.

Skomentuj

Zamieszczone przez lukadam
              Średnica to jest pjękna tylko te wysokie tony.....
              Możesz spróbować dołożyć na górę jakieś stare papierzaki z allegro o efektywności powyżej 92 dB. cięcie na 5-6 kHz, zwrotnica 1-go rzędu.

Skomentuj

a mission? idealnie pasuje do budowy coaxiala :P
                ale czy efektywnosci starczy?

Skomentuj

A może STX GDWK 10/200/8 PJ efektywność tego głośnika to chyba 94dB
                  nadawał by sie?

Skomentuj

Jeżeli nie chcesz wydawać kasy na nowe głośniki i chcesz by charakter brzmienia wysokich tonów był zbliżony do ARZ6608 to musisz upolować np. na allegro jakieś używane głośniki wysokotonowe z papierową membraną. Oczywiście możesz próbować z kopułkami, ale moim zdaniem lepiej sprawdzi się jakiś papierzak np. ze zdemontowanych trzydrożnych kolumn.
                    Umiejscowienie głośnika w obudowie powinno być jak najbliżej ARZ.
                    Dla zwrotnicy proponuję podział między 5-6 kHz gdzie zaczyna się wyraźny spadek charakterystyki http://eltronix.pl/img/products/1469.jpg ,choć może się okazać że lepiej ciąć wyżej. Może wystarczy ciąć samym kondensatorem 1,2 - 1,5 uF.
                    Poza tym pomysł z obudową zamkniętą (głośniki mają bardzo wysoką dobroć Qts =1,29) nie jest dobrym pomysłem, bo bas nie będzie schodził poniżej 100 Hz. Jeżeli słuchasz niezbyt głośno, to lepiej zrobić obudowę br. strojoną na ok. 60 hz.
                    Jest dużo na necie na temat tych głośników w różnych konfiguracjach i różnego rodzaju obudowach i odgrodach, wystarczy wpisać symbol w googlach.

Skomentuj

Bardzo dziękuje koledze za wskazówki.Co do basu to mam suba którego i tak nieużywam,bo jak dla mnie basu wystarczy.

[ Dodano: 2009-10-26, 18:55 ]
                      A czytałem gdzieś że dobry efekt przynosi podłaczenie w zestaw korektora graficznego i na nim poustawjać troche.Prawda to.....?

Skomentuj

Zamieszczone przez lukadam
                        A czytałem gdzieś że dobry efekt przynosi podłaczenie w zestaw korektora graficznego i na nim poustawjać troche.Prawda to.....?
                        Tanie korektory wprowadzają duże zniekształcenia fazowe, co wpływa bardzo niekorzystnie na scenę i barwę dźwięku. Lepiej spróbować zaadoptować akustycznie pokój i znaleźć takie ustawienie kolumn by nie było niekorzystnych rezonansów, podbić i dziur w paśmie.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=211025#211025

Skomentuj

Czaruję...
                          X