Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[początkujący] wytłumienie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[początkujący] wytłumienie

Cześć.
    Czy licząc objętość obudowy zamkniętej należy uwzględnić objętość wytłumienia (np. 2cm gąbki 1 cm od ścianek na całej powierzchni wewnętrznej) oraz czy można przykleić taką gąbkę na jakichś kołeczkach, by zapewnić ten 1cm odstępu?

TIA

Jeśli było to przepraszam, ale nie potrafiłem znaleźć :(

Pojemnosc widziana przez glosnik sie troszke zwiekszy, ale za to taka gabka stlumi niepozadane wibracje itp... zreszta poczytaj artykol na str. glownej o wytlumianiu - tam jest wszystko co i jak...

Skomentuj

Zamieszczone przez theant
      Pojemnosc widziana przez glosnik sie troszke zwiekszy, ale za to taka gabka stlumi niepozadane wibracje itp... zreszta poczytaj artykol na str. glownej o wytlumianiu
      Czytałem już, ale mam pewne wątpliwości. Czy jeśli wytłumię obudowę, to mogę zrobić ją o 15%-30% mniejszą, czy zostawić taką samą, zakładając że objętość gąbek będzie równa tym 15%-30% objętości obudowy? Czy się czepiam i nie ma to znaczenia?

Skomentuj

Polecam zasymulowac kolumne w programie Bass Box 6. Zobaczysz jaki bedzie wplyw wytlumienia. Mozna tam wybrac rodzaj wytlumienia. Jak sam zauwazysz wplyw jest niewielki. Obudowy nie robi sie mniejszej. Pozdro.

Skomentuj

Chrischris:
          obudowa w/g bassbox'a im bardziej wytlumiona tym mniejsza zwykle wychodzi... nieduzo ale zawsze...

Skomentuj

theant:
            Zgadza sie. Na pewno to nie jest 15 - 30%. Duzo ludzi pomija wplyw wytlumienia. Pozdro.

Skomentuj

Czaruję...
            X