Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt kolumny - czy poprawny?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt kolumny - czy poprawny?

Witam

Kolumna o wymiarach wew. 16,4x26,4x186,4 (cm) co daje ok 80L bedzie napędzana 1 x ARV-104-64-8, 2 x ARP-150-00-4, 8 x ARN-150-03-4, opór wyjściowy 8 ohm, strojona na 45 Hz.

Takie są pierwsze założenia, chodzi o to żeby ja ustawić w rogu pokoju (42 m kw.) żeby była smukła i efektowna i dzwięk był nie scentralizowany. Wstępnie napędzana WM-5120, docelowo czymś ok. 4x200W bo mają powstać 4 takie. Za wczasu zaznaczam że w temacie projektowania kolumn nie należę do zawodowców, poprostu wszystkiego umiem po trochu.

I teraz liczę na wasze sugestie co do tego projektu, czy coś zmienić, dodać, etc., narazie chodzi o samą konstrukcje, projekt zwrotnicy i strojenie poruszę później jak sam nie dam rady.

ps. jak określałem ilość i długość kanałów w WinISD (parametry głośnika i strojenie wg. Yoshi_80) to nie załważyłem żadnej różnicy w wykresach, czy coś przegapiłem?

Jeżeli wykorzystasz cała objetosć wew to 80 L to za dużo bo wychodzi 10L na jednego arn'a a jemu w zupełności wystarczy 8L.

Obawiam się ,ze jeden arv moze być zamało. Taki układ głośników wg moich obliczeń na oko powienien mieć efektywność o 9dB wiekszą anizeli jeden arn , wiec 84+9 daje niebagatelne 93dB :)

Dosyć ciekawy pomysł ale również kosztowny i możliwy do realizacji w prostszy sposób. Wystarczy wziaść jedną 30 cm beyme 12br70 co ma 94dB a kosztuje mniej niż 8 arn 150 .
    Jeżeli jednak zależy ci konktretnie na takim rozwiazaniu to czemu nie. Ja bym to robił w kofiguracji symetrycznej lub prawie symetrycznej np w taki sposób :
    WWWW WW MTM WW lub WWWW MTM WWWW
    W : woofer , M mid , T tweeter. Jeżeli bedą dwa arv to trzeba je dać obok siebie.

Skomentuj

Witam

Projektu nie zamierzam zmieniać jeżeli chodzi o zastosowane głośniki (plus faktycznie jeszcze jeden ARV) i wygląd obudowy, poprostu taka mi się wizualnie bardziej podoba i trzeba jej jeszcze tylko stworzyć warunki do prawidłowego grania.

Żeby osiągnąć zakładane 8L na głośnik to wystarczy że ją "odchudzę" o 5 cm. (co jeszcze bardziej mnie cieszy).

Czy taki układ będzie poprawny; WWMWWWWMTTWW ? i czy ktoś może potwierdzić prawdziwość danych ze strony AKKUSa, bo wynika że jak wsadzę 2 x ARV-104-63-4 to wydzie mi dokładnie 93 dB.

Jeszcze się zastanawiam nad kanałem, bo skoro mają stać przy ścianie to powinien wychodzić od spodu, tylko już się pogubiłem odnośnie jego wymiarów i czy w związku z tym kolumna powinna stać w określonej wysokości nad podłogą czy nie ma to większego znaczenia?

Skomentuj

ja przy takich kosztach konstrukcji proponowal bym jedna wysokotonowke o wyzszej efektywnosci.... np:
        http://akkus.com.pl/index.php?grupa=...&lang=pl&dh=dt
        a proponowal bym uklad WWWWMTMWWWW by bylo wg mnie najlepiej ;]
        pozdro

Skomentuj

AliYO twója propozycje układu głośników jest niestety kiepska , na twoim miejscu dążyłbym do symetryczności to zdecydowanie najlepsze rozwiazanie od strony akustycznej.

Skomentuj

Witam

W sprawie układu głośników to nie mam wyjścia jak tylko zdać się na wasze doświadczenie i zrobić całkowicie symetryczny.
            A co do bzyczka to można dać np. GDWT 9/80 (bo 2 takie mi sie walają po domu) i bardziej stłumić, bo wg. Tonsila mają 100 dB.

Skomentuj

zawsze możesz dać dwa tweetery jeden nad drugim. Czasem stosuje się takie rozwiązanie w celu zawężenia charakterystyk kierunkowych w płaszczyźnie pionowej.

Skomentuj

Nie chce nowego watka zakladac, wiec sie podczepiam pod ten:)
                Projekt mojego suba ma sie nastepujaco:
                Bass reflex 10x17 co daje teoretycznie FB=29Hz i F3=34,9Hz
                Buda 75x44x30 (99litrow).
                Parametry przetwornika (celowo nie podaje narazie nazwy):
                Fs=28Hz
                VAS=154l
                Qts=0,32
                Qes=0.39
                SPL=92dB
                CMS=0,28mm/N
                Moc max=300W
                Moc znamionowa=200W

Z wykresu w BassBox 5.1 wynika, ze przy ok 35Hz jest strata 3dB, zas przy ok 29Hz jest strata 6dB. Co zreszta pewnie sami wywnioskowaliscie, bo sie na tym znacie

Pozdrawiam i czekam na opinie.

Skomentuj

w sumie bardzo ciekawy pomysł, napewno ladnie beda sie prezentowac takie 2metrowe kolumny :)

Yoshi, a jaki podział bys proponował w tej konfiguracji? jako tweeter mogłby byc gwizdek tubowy tonsila np. gdwt 12-19 z tłumikiem

Skomentuj

Wstępnie proponowałbym między arn / arp 1kHz , arp / kopułka 4-5kHz

Skomentuj

dzięki wszystkim za rady, chyba pora zabrac się za konstuowanie i odlożyc temat na później.

ps. jeszcze tylko jedno pytanie; czy może być GDWT 9/80 czy lepiej 2 x ARV (bo wtedy muszę ją odrobinę wydłużyć).

Skomentuj

Czaruję...
                      X