Witam, pewnie temat był już mocno wałkowany, lecz jestem w pewnej kropce....., robię subwoofer na wzmacniaczu TDA7924 i dodatkowo filtr dolnoprzepustowy , i jaki głośnik proponowalibyście do tego wzmacniacza w granicach 150 - 170 zł, dużo myślałem o Tonsilu lecz słyszałem że ta firma od paru lat traci renomę, głośnik ma służyć do filmów i muzyki, proszę o pomoc.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Proszę o pomoc w doborze głośnika
Collapse
X
-
Zamieszczone przez luzik1980robię subwoofer na wzmacniaczu TDA7924 i dodatkowo filtr dolnoprzepustowy
bo jak pojedynczy top ja bym nie dawal nic drozszego niz ARN 226 :P
jak mostek to mozesz dac GDN 20/80/2 lub GDN 22 SCX
GDN 30/120/1 tez by sie nadal ale wg mnie wzmacniacz moze byc odrobine przy slaby dla niego :???:
Skomentuj
-
jest to poprostu kit AVT 2153 http://www.cyfronika.com.pl/kityavt3/avt2153pdf.pdf i AVT 2449 http://sklep.avt.pl/photo /_pdf/AVT2449.pdf?sess_id=85efe9fe8fa04a40643d051338af50 4f, co do zasilania planowane to troid 2x24V 250W co po puszczeniu przez mostek da +,-35V i bodajże 5,2A a co do szybkość czy zejście to powiem że nie jestem super melomanem wiec postawił bym raczej na zejście (chociaż dynamika w miarę musi być ) wiec co sądzicie głośniku do tych kitów ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez luzik1980wiec co sądzicie głośniku do tych kitów ?
jak tak to kup ARNa 226 lub cos rownie malo wymagajacego...
jak jeszcze tego nie kupiles to zglos sie do irka po plytke do jego moska TDA
http://diyaudio.pl/portal.php?show=34
Skomentuj
-
Zamieszczone przez luzik1980no właśnie nie tyle że kupiłem co zrobiłem już
I ja proponuje zrobić ci na tym wzmacniaczu co masz. Bo i tak nie masz co z nim zrobić. Na pierwszy raz 70W ci starczy ( bo on 100W to nie ma ani przy 4 ani przy 8ohmach :neutral: )
A przecież jak se już dokupisz coś mocniejszego to zmienisz to.
tylko kup trafo pasujące do obydwu rozwiazań.
Skomentuj
-
no właśnie troszkę nie rozumiem bo np gnd 2/80/2 ma moc nominalną 80W (najwyższa bezpieczna moc dziki której głośnik może pracować przez 100godzin bez uszkodzenia ) a ja mam 70W (2x35 na trafie i 5,2A) poza tym no nie powiem nie jestem super melomanem ale na elektrodzie było masę konstrukcji na właśnie jednym TDA 7924 i każdy bardzo chwalił jakość muzyki więc sam trochę nie rozumiem bo mając wspomniane 70W niewykorzystanym głośnika w 1/8 więc czy to już będzie tragedia ..... , przepraszam po prostu jestem jeszcze w tym temacie początkujący ale dociekliwy
Skomentuj
-
luzik1980, ale nikt nie zazuca tej kostce zlego brzmienia - slyszalem duzo drozsze wzmacniacze ktore graly gorzej :P
ale niestety ten scalak ma ograniczenia w wydajnosci pradowej...
niby osiaga 70w ale przy pewnych znieksztalceniach. zeby tego dobrze sie sluchalo to trzeba sciszyc troche wiec masz np 50w mocy uzytecznej
a ze GDN 20/80/2 jest juz dosc duzym glosnkiem i potrzeba troche pradu zeby go ruszyc tak wiec aby w pelni go wykozystac (nie trzeba byc osluchanym zeby uslyszec roznice) to nalezy dostarczyc wiecej mocy - czyli zbudowac mostek 2 TDA
a jak masz tylko jednego scalaka to proponuje cos lzejszego lub mniej wymagajacego mocowo - najtanszy jest ARN226
moze znajdzie sie jakies inne woofery pod ta kostke ale ja narazie nie kojaze innych
Skomentuj
Skomentuj