Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Proszę o pomoc w doborze głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proszę o pomoc w doborze głośnika

Witam, pewnie temat był już mocno wałkowany, lecz jestem w pewnej kropce....., robię subwoofer na wzmacniaczu TDA7924 i dodatkowo filtr dolnoprzepustowy , i jaki głośnik proponowalibyście do tego wzmacniacza w granicach 150 - 170 zł, dużo myślałem o Tonsilu lecz słyszałem że ta firma od paru lat traci renomę, głośnik ma służyć do filmów i muzyki, proszę o pomoc.

jak chcesz tonsila to śmiało, do filmów polecam hmm 25/80 lub 30/120.

czyli szukasz jakiegoś wolnego i schodzącego nisko ?

Skomentuj

Zamieszczone przez luzik1980
      robię subwoofer na wzmacniaczu TDA7924 i dodatkowo filtr dolnoprzepustowy
      ale pojedynczy TDA czy mostek?
      bo jak pojedynczy top ja bym nie dawal nic drozszego niz ARN 226 :P
      jak mostek to mozesz dac GDN 20/80/2 lub GDN 22 SCX
      GDN 30/120/1 tez by sie nadal ale wg mnie wzmacniacz moze byc odrobine przy slaby dla niego :???:

Skomentuj

jest to poprostu kit AVT 2153 http://www.cyfronika.com.pl/kityavt3/avt2153pdf.pdf i AVT 2449 http://sklep.avt.pl/photo /_pdf/AVT2449.pdf?sess_id=85efe9fe8fa04a40643d051338af50 4f, co do zasilania planowane to troid 2x24V 250W co po puszczeniu przez mostek da +,-35V i bodajże 5,2A a co do szybkość czy zejście to powiem że nie jestem super melomanem wiec postawił bym raczej na zejście (chociaż dynamika w miarę musi być ) wiec co sądzicie głośniku do tych kitów ?

Skomentuj

wiec co sądzicie głośniku do tych kitów ?
          kupiles juz te KITy?
          jak tak to kup ARNa 226 lub cos rownie malo wymagajacego...
          jak jeszcze tego nie kupiles to zglos sie do irka po plytke do jego moska TDA
          http://diyaudio.pl/portal.php?show=34

Skomentuj

no właśnie nie tyle że kupiłem co zrobiłem już :cry: wiec niema sensu wstawiać tam żadnego tonsila ? więc w takiej sytuacji co proponowalibyście ? sprzedać to co zrobiłem i złożyć ten irka ?

Skomentuj

albo kupisz cos slabszego 4ohm albo dorabiasz 2 koncowke (ale nie przeplacaj za KIT) i dajesz w mostku np GDN 22 SCX

Skomentuj

no właśnie nie tyle że kupiłem co zrobiłem już
                chwali się, że wszystko DIY.

I ja proponuje zrobić ci na tym wzmacniaczu co masz. Bo i tak nie masz co z nim zrobić. Na pierwszy raz 70W ci starczy ( bo on 100W to nie ma ani przy 4 ani przy 8ohmach :neutral: )

A przecież jak se już dokupisz coś mocniejszego to zmienisz to.
                tylko kup trafo pasujące do obydwu rozwiazań.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                  tylko kup trafo pasujące do obydwu rozwiazań.
                  co do zasilania planowane to troid 2x24V 250W
                  starczy

Skomentuj

no właśnie troszkę nie rozumiem bo np gnd 2/80/2 ma moc nominalną 80W (najwyższa bezpieczna moc dziki której głośnik może pracować przez 100godzin bez uszkodzenia ) a ja mam 70W (2x35 na trafie i 5,2A) poza tym no nie powiem nie jestem super melomanem ale na elektrodzie było masę konstrukcji na właśnie jednym TDA 7924 i każdy bardzo chwalił jakość muzyki więc sam trochę nie rozumiem bo mając wspomniane 70W niewykorzystanym głośnika w 1/8 więc czy to już będzie tragedia ..... , przepraszam po prostu jestem jeszcze w tym temacie początkujący ale dociekliwy

Skomentuj

luzik1980, ale nikt nie zazuca tej kostce zlego brzmienia - slyszalem duzo drozsze wzmacniacze ktore graly gorzej :P
                      ale niestety ten scalak ma ograniczenia w wydajnosci pradowej...
                      niby osiaga 70w ale przy pewnych znieksztalceniach. zeby tego dobrze sie sluchalo to trzeba sciszyc troche wiec masz np 50w mocy uzytecznej
                      a ze GDN 20/80/2 jest juz dosc duzym glosnkiem i potrzeba troche pradu zeby go ruszyc tak wiec aby w pelni go wykozystac (nie trzeba byc osluchanym zeby uslyszec roznice) to nalezy dostarczyc wiecej mocy - czyli zbudowac mostek 2 TDA

a jak masz tylko jednego scalaka to proponuje cos lzejszego lub mniej wymagajacego mocowo - najtanszy jest ARN226
                      moze znajdzie sie jakies inne woofery pod ta kostke ale ja narazie nie kojaze innych

Skomentuj

no dokładnie masz rację więc jednak dodam jeszcze jeden tda na jakieś płytce no prawdę mówiąc to trochę nie chce mi się robić wzmacniacz IRKA no ale jeżeli zrobienie jego wzmacniacza będzie prostszym rozwiązaniem to i tak zrobię :smile:

Skomentuj

Czaruję...
                        X