Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe - do 500zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe - do 500zł

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc Witam Wszystkich Bardzo Serdecznie!

Zgłaszam się do Was z prośbą o pomoc w znalezieniu Kolumn podłogowych lub moniotrów do 400-500zł (z przewagą na te pierwsze). Kolumny mają tymczasowo zagrać w pokoju 10 m 2 i pod amplitunerem Yamaha Rx-V440 lub wzmacniaczem Akai AM-U110. Zależy mi na konstrukcji DIY. Najlepiej projekty sprawdzone przez specjalistów w temacie AUDIO (no niestety, ja jestem lajk). Muzyka której słucham jest wszelaka (podam kilku wykonawów) - Snap! Brooklyn Bounce, RMB, Scooter, płyty z serii Dream Dance itd. Chcę poczuć różnicę i poznać płyty moich ulubionych wykonawców na nowo, bo dotychczas słucham muzyki na Tonsilach Zg30... Czy w tej cenie dało by się zrobić coś ciekawego na przetworniku TONSIL 13/50/9 ewentualnie ciut gorszego, lepszego :?:

PS: Nie wiem czy miał ktoś z Was styczność z kolumnami TDL 2 - ale chciałbym kolumny o zbliżonej jakości dźwięku ;-)

Pozdrawiam i z góry dziękuję. Myślę, że dość jasno określiłem o co mi chodzi ( :?: )

tonsil siesta z allegro - 400zł za parę, gdzie normalna ich cena to 400 za sztukę.

Albo DIY na STX
    GDN-18-140-8-AWX 124zł http://stx.pl/index.php/product/show/id/484
    GDWK-10-250-8-AWX 96zł http://stx.pl/index.php/product/show/id/482
    razem 440 zł za głośniki, do tego zwrotnice (wypas 100zł, jak się ukaże) i skrzynki, terminale, BR, wytłumienie itp.

Taniej GDN-14-100-8-SCX 38zł + GDWK-10-200-8-PJ 27zł :P 130zł głośniki plus pozostałe koszty stałe, więc 300zł taniej. Chyba nie ma sensu ładować się w 18cm.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

na tak mały pokój tylko monitory <=15cm midbass.
      powiedz czy lubisz szczegółową górę, niski bas, czy szybki bas.

w sumie juz dobre propozycje podał ci kolega amdr

Skomentuj

Witam!

El_liero, trudno mi określić jeszcze, lubię wysokie tony i nisko schodzący bass (bez łupaniny) :smile: Zależy mi również aby wszystkie instrumenty brzmiały tak jak powinny i żeby było to zauważalne :-)
        amdr, ok, pooglądam konstrukcje na tych przetwornikach, hmm, a masz może jakeś linki ? :smile: Jaki bass jest z tych STXów ?

PS: Przepraszam, że proszę Was o linki z fotorelacji (oczywiśćie sam też szukam, lecz można coś przeoczyć) , ale chciałbym dobre fotorelacje (pewnie takie znacie) abym wiedział co i jak zrobić, jak zrobić zwrotkę itd, bo będzie to moja pierwsza poważna konstrukcja DIY i nie chciałbym odwalić fuszerki. No Dobra to idę poszukać coś w dziale DIY :twisted:

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2009-11-08, 15:56 ]
        No coż, powęszyłem trochę na temat GDN-18-140-8-AWX i znalazłem tylko to:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...-8-awx&start=0

Cóż z tego tematu mogę wywniskować? Tylko tyle, że litraż obudowy to 21 litrów, na temat zwrotek (jakie powinny być) na temat wygłuszenia itd - NIC :-(

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek191022
          PS: Przepraszam, że proszę Was o linki z fotorelacji (oczywiśćie sam też szukam, lecz można coś przeoczyć) , ale chciałbym dobre fotorelacje (pewnie takie znacie) abym wiedział co i jak zrobić, jak zrobić zwrotkę itd, bo będzie to moja pierwsza poważna konstrukcja DIY i nie chciałbym odwalić fuszerki. No Dobra to idę poszukać coś w dziale DIY
          ciagle brak czasu na zrobienie czegos takiego na strone glowna...

ale mam nadzieje ze same zdjecia wystarcza

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
          http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
          http://rapidshare.com/files/15005779...N_150___PJ.PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
          otwor pod GDWK jest podany za duzy - przed cieciem zalecam zmierzenie wysokotonowki
          http://rapidshare.com/files/15925242...4_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://rapidshare.com/files/148419538/ARN___PJ.exe.html link do zdjec z budowy tych monitorow

reszte kolumn budujesz prawie identycznie :P

Skomentuj

Witaj!

Dziękuję Ci za twoją wypowiedź :-) Widzę, że projekt jest twój :?: Jak one grają :?: Czy spełnią moje oczekiwania (dwa posty wyżej) :?: Widzę, że długa lektura mnie czeka, bo zrobienie zwrotnic jest dla mnie póki co czarną magią (a może w praktyce okaże się łatwiejsze :?: ) :mrgreen:

PS: Lepiej zrobić moniotry i ewentualnie "dopełnić" je subwooferem :?: Czy zrobić to samo lecz w wersji podłogowej :?:

PS 2 : Co masz na myśli pisząc "pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!" ?... Sorry za głupie pytania, ale tak jak wspominałem dla mnie to czarna magia :neutral:

Z góry dziekuję Ci za odpowiedź ;-)

[ Dodano: 2009-11-08, 18:02 ]
            Nie mogę pobrać fotek itd z twojego postu :neutral:, wyskakuję mi taki o to error :

Skomentuj

Co masz na myśli pisząc pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego! ?.
              Musisz zamienić kabelki - tam gdzie + ma być -.

Hehe, ktoś z Twojego IP ściąga pliki z rapidshare'a. W danym momencie można ściągać tylko 1 plik. No chyba, że masz konto Premium.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                Hehe, ktoś z Twojego IP ściąga pliki z rapidshare'a.
                Ehh, ja bynajmniej nic z rapidshare'a nie ściągałem. No nic poczekam aż minie czas (12 minut) i spróbuję pobrać :-)

Skomentuj

Widocznie dzielisz z kimś to samo IP. Sieć osiedlowa?

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                    Sieć osiedlowa?
                    Nie, Toya. Nie róbmy już OT :-) Bo już się udało.

Pawel S., pozowlisz, że gdybym miał jakieś pytania, będę pisał, ok :?:

Skomentuj

bart210, krzysiek191022, to nie wina dzielenia IP - czasami rapid ma takie trzaski od jakiegos tygodnia :???:
                      postaraj sie o roznych porach to sciagac - czasami w nocy dziala

a co do budowy zwrotnic
                      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12414

te monitory to najtansza opcja od jakiej oplaca sie zaczynac

przestudiuj uwaznie ten projekt (i fotki jak uda sie pobrac) i na tej podstawie mozesz zbudowac dowolne kolumny

niedlugo beda przetestowane glosniki
                      Zamieszczone przez amdr
                      i jak okaza sie dobre to moglbys to skopiowac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        przestudiuj uwaznie ten projekt (i fotki jak uda sie pobrac) i na tej podstawie mozesz zbudowac dowolne kolumny
                        Fotki udało się naszczęście pobrać ;-) Studiuję ten projekt cały czas, ale mam pytanie, gdzie mogę dostać potrzebne elementy do wykonania zwrotek i prosiłbym o dokładne oznaczenia elemnetów (nie chce kupić czegoś zego) ? Kolejne pytanie to : Jak zrobię zwrotkę na terminalu to jak rozwiązać konflikt z bass-reflexem? Umieścić w tym wypadku terminal wyżej (z tyłu) ? Skąd wziąć płytkę do wykonania zwrotnicy?

PS: Zwrotnica w twoim poprzednim poście (ta w którym były fotki z placu budowy paczek) jest odpowiednia? I taką właśnie mam wykonać?

Skomentuj

terminal zwykle nie wchodzi w głąb skrzynki 5-10mm poza grubość płyty, a zwrotnicę możesz zamontować inaczej, np do tylnej ścianki na wysokości midbasa lub za wysokotonówką.
                          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

gdzie mogę dostać potrzebne elementy do wykonania zwrotek
                            www.polink.com.pl
                            spis czesci moge dac jak sie zdecdujesz na zakup - narazie proponuje przemyslec to na spokojnie przez jakis tydzien

Jak zrobię zwrotkę na terminalu to jak rozwiązać konflikt z bass-reflexem? Umieścić w tym wypadku terminal wyżej (z tyłu) ?
                            tak, wyzej/nizej
                            Skąd wziąć płytkę do wykonania zwrotnicy?
                            ze sklepu z elektronika lub z allegro :P

PS: Zwrotnica w twoim poprzednim poście (ta w którym były fotki z placu budowy paczek) jest odpowiednia? I taką właśnie mam wykonać?
                            na fotkach budpowalem kolumny na ARN 150 + GDWK PJ
                            projekt dotyczy STXow GDN 14 SCX + PJ bo sa tansze, latwiej dostepne i lepsze
                            zwrotnice robisz ta co sa w PDFach

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              spis czesci moge dac jak sie zdecdujesz na zakup - narazie proponuje przemyslec to na spokojnie przez jakis tydzien
                              Bardzo prosił bym Cię o podanie spisu części, decyzję podjąłem, chcę z nimi spróbować. Z czasem jak mi będzie za mało zrobię coś innego, na innych, droższych i lepszych przetwornikach, a te pójdą na tył do kina ;-)

PS: Pisałem na GG, ale nie była Cię chyba.

Pozdrawiam, Krzysiek191022.

[ Dodano: 2009-11-08, 23:36 ]
                              Czyli projekt zwrotki którą mam wykonać to ten :

http://img238.imageshack.us/i/podlaczeniexn1.jpg/

Szkoda, że nie ma zdjęcia od drugiej strony, ale mam nadzieję, że sobie poradzę.

Skomentuj

chcesz spis czesci do tego co jest dokladnie na zdjeciu?
                                czy moze do tanszej lub troche drozszej wersj?
                                wszystkie zdjecia jakie pokazalem przedstawiaja zwrotnice do tych kolumn. srodkowe najtansze (ok 80-90zl komplet) a te na dole najdrozsze (u mnie byly po 150zl komplet)

napisz jakie chcesz

a dokladne foto tych zwrotnic moge podeslac na maila

Skomentuj

Witaj!

Prosił bym jednak o spis treści do tych za 90zł komplet, a za ile są te ciut droższe (jeśli nie wiele, wyślij jedne i drugie, jeśli możesz) ? Może kiedyś zmienie zwrotnice, ale jak znam życie prędzej zmienie paczki :-P

Prosił bym o te dokładniejsze fotki na e-mail - krzysiek_lodz17 @ wp.pl

Skomentuj

spis kopiujesz i wklejasz w maila ktorego wysylasz do polinka

najtansze:
                                    *1328 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.890 Ohm dr-0.50 3,90 2szt
                                    *5268 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.280 Ohm dr-0.80 7,81 2szt
                                    400/ 2.20 4,39 2szt
                                    ELE-100V/ 10.00 1,90 2szt
                                    MET-TY 5/ 4.30 0,61 2szt
                                    RURA BASS900023 fi-50x145mm. 3,65 2szt
                                    A/DYSTANSOR 8 / 8mm. 0,29 8szt
                                    + ewentualnie PCB (laminat) ale maja drogo
                                    watoline i normalne terminale mozesz kupic w STXie razem z glosnikami

drozsza (tutaj ceny sa nie aktualne!)
                                    *1328 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.890 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-27 2,84
                                    *5234 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.200 Ohm dr-1.00 dl-38mm FI-27mm rdzen-14/30+dyski-24/5 9,81
                                    400/ 2.20 3,72
                                    400/ 10.00 10,52
                                    MET-TY 5/ 4.30 0,51
                                    RURA BASS900023 fi-50x145mm.Czarny polipropylen. 2,73
                                    najdrozsza
                                    *1474 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.520 Ohm dr-0.70 5,87
                                    *5230 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.130 Ohm dr-1.20 15,23
                                    400/ 2.20 4,39
                                    400/ 10.00 11,71
                                    MET-TY 5/ 4.30 0,61
                                    RURA BASS900023 fi-50x145mm. 3,65

dystansor to tulejka dystansowa. jak chcesz montowac to na terminalu to jej nie zamawiaj

a fotki ida na maila

Skomentuj

Dziękuję ;-)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X