Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dwa pytanie w sprawie sprzętu "estrdowego"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dwa pytanie w sprawie sprzętu "estrdowego"

Witam nie długo skończę swój projekt estradowy (GDN 30-400 + d800) i mam w związku z tym dwa pytanie:

1) Jaki wzmacniacz do tych nadstawek? Testowałem je na domowej integrze 80w i powiem że jakby był ktoś nie doświadczony i nie mądry to by tak dostawił . Ja chciałbym kupić jakąś końcówkę cena to do ok. 1k zł nie chcę żeby przekroczyła wartość kolumn. Może być używka ale dobrej firmy.

2) Jakie basy do tych nadstawek? Myślałem o 2xGDN 38-550 lecz wydaje mi się że to ciut "oklepane" głosniki" i ponoć nie da się z nich wyciągnąć sporo niskiego basu. Myślałem o jednej sztuce (na początek) b&C 18" a potem dorobiłbym drugą sztukę jakby zaszła taka potrzeba. Słyszałem też dużo pozytywnych opinii o Kappie (ponoć lepsze od STX-ów) oczywiście w tym przypadku były by to dwie sztuki. Cena za głośniki ma nie być wygórowana (ma nie przekraczać 1k ale to nie oznacza ze tyle mam do wydania bo ciągle odkładam).

Pozdrawiam i z góry dziękuję :) dobrzy ludzie :lol:

Końcówka może być nawet DAP-a,po 300W na głośnik (nie wiem ile masz głośników w kolumnie).

Co do basów to mogą być te GDN-y,dlaczego nie? tylko kwestia co chcesz tym sprzętem nagłaśniać bo jeśli coś konkretnego a nie domówki to B&C był by jak na miejscu. Jeśli zastanawiasz się nad Eminensami to tylko wersje PRO np. "Kappa pro lf" (pamiętaj o końcówce "lf")

Skomentuj

Właśnie do nadstawek myślałem o DAP P-900 2x300W/8ohm.

A co do basów to chciałbym nagłaśniać małe domówki (ale tutaj basy chyba nie są potrzebne). Basy robię z myślą o większych salach tj. do 100mkw itp.

STX już mi przeszedł chciałbym wypróbować coś z wyższej półki ale b&c to za dużo na moją kieszeń :) może jak wypróbuję nadstawki pod mocniejszą końcówką to wtedy można będzie coś wstępnie ustalić czy tego basu sporo brakuje na dużych salach. Może wystarczy 1xB&C 18" ew. 2xKappa Pro LF jak mówisz .

Skomentuj

Te 30-400 nie mają niskiego basu więc zapomnij o graniu na nich bez wsparcia subem...nawet na domówkach.

Skomentuj

Spoko:) na razie testowałem w pokoju 25mkw i pod domową integrą 80w/8ohm tutaj nawet dawały radę.

Hmm...na bas zastanawiam się czy nie wziąć raczej jednej sztuki b&c 18" w przystępnej cenie (wiem ze jest kilka modeli) mam nadzieje ze wystarczy i będzie lepszy niż 2x15" STX-a :) i do tego końcówka mocy z mostkowana. Tylko pomóżcie mi wybrać model tego basu i w jakiej obudowie najlepiej go zamknąć (br,bp?)

Skomentuj

Co do modelu to wal na elektrodę lub estradowca,tam jest więcej tematów odnośnie estrady i głośników B&C.

Skomentuj

Raczej zdecyduje się na 2x15" Eminence Kappa Pro LF , ponieważ B&C to jest profesjonalny sprzęt a ja szukam raczej sprzętu do amatorskich zastosowań typu małe domówki i nagłośnienie sal do 100mkw.

Skomentuj

A wiesz ile te Eminensy kosztują? :) Jeden Eminens kosztuje tyle co B&C (oczywiście nowy).

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1319242.html

Skomentuj

Z końcówek to wolał bym CREST CPX 900 lub ADS LX800 - oczywiście używki.
                  Jaką impedancje mają te kolumny?
                  Z basów rozważ Beymę - dobry sprzęt. Za 500zł szt kupisz już coś sensownego.
                  B&C to już wydatek min 700zł szt
                  Pzdr

Skomentuj

Hmm...na razie zajmę się końcówką. Wziąłem od jednego gościa końcówkę DAP P 900 na pewien okres (3dni) do przetestowania. Może ją zostawię zalezy jak będzie grać

[ Dodano: 2009-11-16, 19:29 ]
                    nadstawki 8ohm.

Skomentuj

Dobre dapy zaczynają się od Dap-1200 w górę,te poniżej mają ubogie flaki jeśli chodzi o zastosowanie do subów (tak Bocian mówił) co nie znaczy że nie nadają się na nadstawki.

Nadstawki 8 ohm,bardzo dobrze bo gdy będziesz chciał podwoić zestaw o następne kolumny to nie będziesz musiał zmieniać wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                        Dobre dapy zaczynają się od Dap-1200 w górę,te poniżej mają ubogie flaki jeśli chodzi o zastosowanie do subów (tak Bocian mówił) co nie znaczy że nie nadają się na nadstawki.

Nadstawki 8 ohm,bardzo dobrze bo gdy będziesz chciał podwoić zestaw o następne kolumny to nie będziesz musiał zmieniać wzmacniacza.
                        Też tak słyszałem :) Końcówka ma być do nadstawek więc chyba będzie okej.

Wspólnie z kolegą podjęliśmy decyzję, że jako bas będzie 2xGDN 46-900 poddamy go testom w tym czasie. I do tego planowaliśmy kupić t.ampa albo coś w ten deseń końcówka musiała by pracować od 2ohmów zeby podpiąc dwa basy w mostek (4ohm-1400W)

pozdrawiam. mozecie mi powiedziec czy do amatorskich zastosowań GDN 46 będzie ok? na sale do 100mkw.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maciek M.
                          mozecie mi powiedziec czy do amatorskich zastosowań GDN 46-900 będzie ok? na sale do 100mkw.
                          Proszę Ja Ciebie,czy słyszałeś aby ktoś z forum,czy to tu czy na elektrodzie kupił ten głośnik? Bo Ja nie... i uważam że jeśli ktoś już go kupi,przetestuje i okaże się że jest gorszy od GDN-46-1200 (a pewnie tak jest skoro kosztuje prawie 2x mniej) to nie jest wart tych pieniędzy...ale to twój wybór. Na 99% jestem przekonany że jak go kupisz to będziesz mówił że gra dobrze bo zapewne nie będziesz miał do czego porównać.

Skomentuj

Proszę Ja Ciebie,czy słyszałeś aby ktoś z forum,czy to tu czy na elektrodzie kupił ten głośnik?
                            no nie ale myślałem że coś na podstawie samych parametrów powiedzieć...chodź wiem że nie wiele
                            p.s. elektroda to gó...

i uważam że jeśli ktoś już go kupi,przetestuje i okaże się że jest gorszy od GDN-46-1200 (a pewnie tak jest skoro kosztuje prawie 2x mniej) to nie jest wart tych pieniędzy...ale to twój wybór. Na 99% jestem przekonany że jak go kupisz to będziesz mówił że gra dobrze bo zapewne nie będziesz miał do czego porównać.
                            No zapewne będzie gorszy od 46-1200 po samej mocy to widać i parametrach (nie których) i tym samym jest 2xtańszy. Ja osobiście nie kupiłbym nawet GDN 46-1200, ponieważ cena ciut za wysoka i ponoć potrzebuje sporo mocy żeby go "rozruszać". I za tą kasę można mieć już coś kilka klas wyżej (beyma czy coś w tym stylu). Raczej nie będę miał z czym porównać , chyba że z GDN 38-550-4-AE ale to chyba nie będzie porównanie.

Skomentuj

No to skoro ten GDN-46-900 jest gorszy od GDN-46-1200 to odpuść go sobie i jeśli chcesz coś taniego i dobrego to tylko GDN-38-550...potem to już tylko celestiony,eminensy,beymy,B&C i reszta górnej półki.

Skomentuj

Ale wydaje mi się że GDN 46-900 będzie lepszy od oklepanego GDN 38-550. Stówa w tę stronę czy w tę na jednej sztuce nie robi kolosalnej różnicy.

Skomentuj

Paradoksalnie w klasycznym B-R 46-900 może zagrać lepiej od 46-1200 a to ze względu na wyższe Qts tego pierwszego. 46-1200 to głośnik który powinien grać w "wysokosprawnych" obudowach - oczywiście w B-R też zagra ale ze względu na niski Qts basu będzie mniej niż z 46-900. Myślę że 46-900 to ciekawsza propozycja niż 38-550 a to ze względu na cewkę 100mm która zdecydowanie zwiększa możliwości tego głośnika.

Skomentuj

No cieszę się że usłyszałem to o kogoś "doświadczonego" .

Ten GDN tak czy tak będę ładował w bass-reflex ponieważ nigdy nie robiłem band-pasów i nie wiedziałbym od czego zacząć:)

ale tym samym GDN 46-900 ma niższy SPL . Tylko 94db . Czy to nie przeszkadza?

Skomentuj

coś kosztem czegoś tu masz relatywnie niskie zejście i dużą moc za niewielką kasę 94dB to nie jest tragedia (większość producentów podaje SPL dla 2,8V dla 8 ohmowych i 2V dla 4 ohmowych a to oznacza że gdyby ten głośnik sprzedawała beyma/eminence/pd to nagle miał by 96dB :) a to już ciekawy wynik

Skomentuj

Będę czekał raczej na teścik tego GDN. Opinie są podzielne. Kolega poradził mi zamiast tej 18" GDN 38-1000 w BP 6th i nie wiem co robić:) pozostaje czekać tylko na testy.

[ Dodano: 2009-11-29, 19:48 ]
                                        Zamieszczone przez Sound Wave
                                        Paradoksalnie w klasycznym B-R 46-900 może zagrać lepiej od 46-1200 a to ze względu na wyższe Qts tego pierwszego. 46-1200 to głośnik który powinien grać w "wysokosprawnych" obudowach - oczywiście w B-R też zagra ale ze względu na niski Qts basu będzie mniej niż z 46-900. Myślę że 46-900 to ciekawsza propozycja niż 38-550 a to ze względu na cewkę 100mm która zdecydowanie zwiększa możliwości tego głośnika.
                                        hmm chyba zaryzykuję i kupię dwie sztuki GDN 46-900 i zrobię obudowę BAND-PASS 6th co myślicie ? czy te nadstawki nie zagłuszą basów ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X