Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy diy 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc przy diy 2.1

Zamierzam przystąpić do wykonania pierwszej konstrukcji diy więc na wstępie proszę o wyrozumiałość.

Z założenia ma to być niewielki zestaw 2.1 do komputera.
    2 Satelitki (WxSxG): 40x25x20 i są to wymiary maksymalne chociaż mogą być mniejsze
    i Subwoofer (WxSxG): 35x35x35 z tym, że wymiary mogą uledz zminom +/- ok. 5 cm w każdą ze stron.
    Głośniczki będą używane do nagłośnienia niewielkiego pokoju ok. 12m2. Używane będę do słuchania muzyki rockowej i metalu częst mocniejszych kawałków dość szybko granych oraz sporadycznie do oglądania filmów. Priorytetem będzie jednak dobre odwzorowanie muzyki oraz możliwie mały rozmiar.

Na zestaw mogę przeznaczyć około 1000zł chociaż jeżeli będzie trzeba to i z 1500 by się wyskrobało.

A teraz jakiej pomocy oczekuje...
    Nie mam pojęcia jakich użyć głośników, zwrotnic, ewentualnie wzmacniacza wbudowanego w suba, oraz praktycznie nie mam pojęcia o budowie kolumn więc reasumując proszę o pomoc od zera. Czytałem liczne tematy na forum lecz po mimo to mam wiele wątpliwości.

Więc jeśli masz zaplecze stalarskie i chęci to może coś z kitów akustyka np. HDN czyli Vifa DX i HDS164 i do tego subek na IT MDS08 + jakiś panel z allegro ze 100-120W np Mivoc AM120 powinieneś bez problemu się zmieścić w przedziale cenowym którym podałeś.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
      Więc jeśli masz zaplecze stalarskie i chęci to może coś z kitów akustyka np. HDN czyli Vifa DX i HDS164 i do tego subek na IT MDS08 + jakiś panel z allegro ze 100-120W np Mivoc AM120 powinieneś bez problemu się zmieścić w przedziale cenowym którym podałeś.
      to lepiej w 3 drogi wejść

Skomentuj

IT MDS08 - mógłbym jakieś opinie na temat tego głośnika bo pierwszy raz o nim słyszę.
        Vify z tego co wiem to będzie raczej najlepszy wybór bo dobrze grają i cena nie zabija.
        A satelitki wolę 2-drożne ponieważ będą stały na biurku i chciałbym aby zajmowały jak najmniej miejsca. Chyba, że dzieki 3-drożnym o podanych przezemnie rozmiarach osiągnę dużo lepszy efekt akustyczny. Przy takim rozwiązaniu rezygnował bym z suba.

[ Dodano: 2009-11-11, 21:46 ]
        Co do zaplecza stolarskiego to myślałem pominąć frezowanie poprzez doklejenie płyty HDF na MDF z którego wykonam obudowy. Pozostałe czynności jak wycięcie otworów i jakiś tam kształtów w obudowie to sobie poradzę.

[ Dodano: 2009-11-11, 21:55 ]
        toma085
        Nie wątpię że te głśniki które podałeś są dobre lecz jednak trochę za drogo mi to wyjdzie ponieważ chciałbym złożyć zestaw do 1000zł uwzględniając wszystkie koszta więc prosiłbym o coś tańszego chyba że nie warto

Skomentuj

Warto przemyśleć czy aby na pewno większe kolumny nie wejdą Ci na biurko lub obok biurka i zrezygnować z subwoofera. W takim przypadku efekt będzie wielokrotnie lepszy.

Skomentuj

A co sądzicie o wykonaniu kopii STX Nexton M-100 na tych samych przetwornikach?
            Koszty bardzo by mi odpowiadały a co z jakościom?

[ Dodano: 2009-11-12, 13:37 ]
            Albo z użyciem tego głośnika STX GDN-18-130-8-AKX
            czy lepiej tą markę sobie darować

Skomentuj

zamiast nextona m-100 lepiej dx25 i ten sam niskosredni 15akx, zwrotka na forum

Skomentuj

A co sądzicie o wykonaniu kopii STX Nexton M-100 na tych samych przetwornikach?
                Koszty bardzo by mi odpowiadały a co z jakościom?
                W wątku o zwrotnicach masz o nich opinie - w skrócie raczej nie zachwyciły nikogo z tego forum

Skomentuj

A co sądzicie o kolumienkach coś ala http://www.e-tonsil.pl/index.php?p213,siesta-sat na tych samych przetwornikach?

Skomentuj

na bialej membranie Ci ktorzy maja ten glosnik beda jak najbardziej za, ale z innym wysokim. poszukaj we wlasnych konstrukcjach troche tego jest na tonsilu 15 40 5

Skomentuj

Dzięki. To jutro jak będę miał czas. A co jest dobre z Tonsila na Suba?

[ Dodano: 2009-11-12, 23:24 ]
                      A co sądzicie o tym wysokotonowym?
                      STX GDWK-10-250-8-AK
                      Może coś innego z klasy budrzetowej jest godne polecenia

Skomentuj

leon89, a nie wolałbyś kompletnego tzw KITu, czyli zestawu do złożenia kolumn ?
                        Głośniki + zwrotnice pod te konkretne głośniki + kable, terminale, a nawet projekt obudów ?

Skomentuj

Czaruję...
                        X