Witam! To mój 1 post na tym forum, dlatego pozdrawiam everybodies! :lol: I na początek mam taką prośbę: czy szanowni koledzy mogą poradzić mi wybór głośnika średniotonowego do zestawu? Na bas planuję GDN 20/80/2 na gwizdek Vifkę DX25 coś tam. Przydałoby się, aby middlewave miał efektywność około 3dB niższą, niż GDN, a rozmiar pomiędzy 12-15 cm. Przy czym "zapuszkowane" średniaki Tonsila odpadają - chcę zrobić podział w przedziale 300-500 Hz, coby nie zmuszać basowca do pracy w średnicy. Oczywiście, może być też nadający się niskośredniotonowiec, zamiast typowego średniaka. Chcę się zmieścić w cenie do 120 zł/sztuka. Jakieś propozycje? Vifa TC 14? Peerles SDS-134? Jakiś mały tonsil? Visaton WS130? A może cos innego?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki średniotonowy?
Collapse
X
-
Patefil
Sporo osób kupiło te Vify TC 14, nawet jest o tym temat, a nikt nie pokusił się o obiektywną opinię o nich.
Wczoraj Kaczyński nawoływał do patriotyzmu, więc może zastosujesz jednak jakiegoś Tonsila lub STX. Tu bym proponował GDN 13/40/8, bo ma okrągły kosz bardziej estetyczny i łatwiejszy do zrobienia podfrezowania niż GDN 13/40/2, jeśli chcesz uzyskać bardziej agresywne średnie tony. Gdybyś chciał bardziej zrównowazone to warto użyć STX 15AKX, o ile nie będzie Ci żółty kolor przeszkadzał. Oprócz Visatona W130S, jesli byś chciał inności można spróbować Monacor SPH-135/AD.
-
Na razie nabyłem gwizdki Vify. Aby oszczędzić na kosztach, to kupiłem tweeter TC26, zamiast DX25 - oczywiście z Allegro, ale nieużywany. Nie sądzę aby był gorszy od mojego GDWK 10/60. Co do 2 dróg - mój wzmak to Diora WS504 i musi mieć 8 ohm. Pokój to +- 22 mkw, więc lepszy chyba byłby głośnik basowy o 20cm, niż mniejsze. Ja mam już niezłe kolumny, dlatego chcę 3 drogi, przy nie za wysokim pierwszym podziale. Co do Tangband - jeśli się sprawdzi, to czemu nie?
Skomentuj
-
a sprzęt pomiarowy masz? jak nie to szukaj gotowych zestawów zamiast składać losowo i później kombinować ze zwrotnicami z symulatora.
są w opracowaniu zwrotki pod te vify TX26 i TC14, możesz też TC18 i gdzieś chyba była zwrotka. IMO przy obecnym sposobie kupowania nic sensownego nie zdziałasz.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
Skomentuj