Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na beymie 12br70

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na beymie 12br70

Witam!
    Mam takie małe nurtujące mnie pytanie. Jakiś czas temu zbudowałem subwooferek na przetworniku beyma 12br70. Do niego jest panel mivoca AM120, obudowa 60l strojona bodajże na 40hz. Współpracuje z kinem na arn-ach i sc10n. I tu pojawia się problem: ludzie, którzy mieli ten głośnik pisali że jest to potęga basu, natomiast u mnie jakoś tego nie zauważyłem, a może jestem jakiś dziwny ;D.
    Czy może to zależec od usytuowania go tzn. jest on w pokoju otwartym na kuchnię i przedpokój, szkic mogę pożniej dodać. Głośnik totalnie nie ma zejscia, sprawdzę jak się zachowa pod mocniejszym wzmacniaczem. Chcę wiedzieć co o tym myślicie i czekam na jakieś wskazówki.

Zamieszczone przez Trusskawa
    Czy może to zależec od usytuowania go
    ustawienie ma dość duże znaczenie... Pobiegaj z nim trochę po pokoju i sam sprawdź :wink:

Skomentuj

No własnie że za bardzo niema możliwości gdzie indziej go postawić :evil:

http://www.speedyshare.com/files/19322503/Uk__ad.bmp

Skomentuj

No własnie że za bardzo niema możliwości gdzie indziej go postawić :evil:
        to chociaż potestuj czy to akurat chodzi o ustawienie(nie musisz na stałe mieć go gdzieś gdzie przeszkadza, ale zobacz czy to coś w ogóle zmieni)

Skomentuj

Ile czasu masz ten głośnik? Ten mivoc ma 120W przy 4 czy 8ohm? bo jak przy 4ohm a beyma pewnie jest 8 ohm to za słaby wzmacniacz... Przynajmniej 150W przy 8 ohm :) Zawsze możesz też dać większą budę... Producent podaje 90 litrów strojone na 48 Hz więc masz jeszcze trochę zapasu :)

Skomentuj

Przeniesienie do drugiego rogu minimalnie pomaga, także obrócenie go w drugą stronę, jednak to jeszcze nie to. czy wzmacniacz może być za słaby bo takie mam wrażenie. Myślałem nad zmianą głośnika na mniejszy, który myślę, że lepiej by się tu sprawdził... Co o tym sądzicie?

[ Dodano: 2009-11-16, 17:41 ]
            Ale 90l to juz trochę za duża buda;/ wzmacniacz niestety ma 120W/4ohm. Myśle więc o wymianie głośnika na taki, który wzmacniacz wykorzysta w 100% no i nie będzie zajmował połowy pokoju. Czy coś byście mogli zaproponować? mogę ewentualnie zamienić głośnik;p

Skomentuj

ludzie, którzy mieli ten głośnik pisali że jest to potęga basu, natomiast u mnie jakoś tego nie zauważyłem, a może jestem jakiś dziwny ;D.
              Potęga basu, ale głownie w muzyce Może 12br nie schodzi za nisko, ale jest niezwykle efektywny i potrafi narobić zamieszania, no ale 100W przynajmniej trzeba mu dostarczyć. Wzmacniaczyk masz trochę za słaby, powiedz jeszcze jaką powierzchnie ma pomieszczenie w którym gra sub.

Skomentuj

Pomieszczenie jest dosyć duże jakieś 25 mkw. do tego otwarte na inne pokoje. Chętnie bym zamienił ten głośnik na własnie jakiś inny niżej schodzący i 4ohm. Co moglibyście polecić? mds08 dałby radę?
                Sprawdzałem teraz pod wzmacniaczem 150W/8ohm no i jest głośno, ale to nie to o co mi chodzi :mad:

Skomentuj

Czaruję...
                X