Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Renowacja kolumn czy DIY na STX ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez elvis18
    Tu ktoś nagrał jak grają 3 drogi na stxie to sobie zobacz i przemyśl http://www.youtube.com/watch?v=JkO1JHX4QDs
    I co ma z tego filmu za wnioski wyciagnac? Ze ktos nie wie do czego sluza kolumny i otwor BR?

bo stare tonsile są bardzo kiepskie na basie...
    Tez smiech na sali.. co to znaczy? Po prostu wiekszosc kolumn Tonsila mialo wznoszaca charakterystyke w strone wyzszych czestotliwosci stad subiektywne odczucie mniejszej ilosci niskich tonow...

Skomentuj

Do tego AWX'a trzeba poczekać na zwrotkę. Jednak czy nie będzie mu brakowało średnicy ? Może zamiast GDN-17-140-8-SCX to GDN-15-100-8-AKX i Vifa ?

Te F-130 chyba będą się dusiły w takim pomieszczeniu.

Skomentuj

Wiadomo, że z tych filmików nic nie wynika, wkleiłem koledze, żeby zobaczył i może przemyśli i zastanowi się jaką konstrukcję chce zrobić. Wiadomo, że nie da się ocenić dźwięku z filmiku, bo aparat nie wyrabia to wiadomo. Nie wiem dlaczego wy się zaraz buntujecie jak się taki filmik wklei? Trzeba pomóc koledze coś wybrać, żeby nie zmarnował pieniędzy. Stare tonsile mają kiepski bas i swego zdania nie zmienię. Słuchałem różne altusy, altony, mildtony i sam mam Altusy 300, które kupiłem z komisu za 4 stówki i wiem jak to gra. Ostatnio robiłem test, bo kolega kupił stx GDN 32/450/4SC do suba i matronixa 300w buda ~50 litrów strojona na 37hz i do tej samej budy wrzuciłem z ciekawości mojego tonsila 30/100/11 i co? Stx zrobił armageddon w pokoju 20m2, a tonsil fakt grał głośno z wykopem, ale brak mu tej głębii, miękkości i tego uderzenia co ma stx. Dlatego nie jestem fanem tonsila, bo to przeciętne głośniki. Kilka modeli jest fajnych, ale za tą kasę STX pokazuje znacznie więcej. STX się rozwija, a tonsil stoi w miejscu ze swoimi głośnikami. Czekam tylko na projekt stxa 2x18AWX + kopułka AWX

Skomentuj

3 drogi dadzą lepszy bas, w końcu do 22cm. awx będzie na 18cm z szerokim koszem, membrana nie jest wielka, podobna jak w 17. 17 wyjdzie najtaniej, 18 pewnie da lepszy bas i ogólnie lepsza będzie, a 3 drogi mają tanią kopułkę PJ. Ja obstawiam AWXa chociaż oczywiście nie słyszałem go jeszcze, po prostu obiecująco wyglądają jego parametry, zwrotka powinna być dobrze opracowana.
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
            a 3 drogi mają tanią kopułkę PJ
            jest wersja z kopółką AWX choć co prawda zwrotnica budzi w niektórych kręgach wiele kontrowersji w związku ze swoją rozbudowaną konstrukcją. Myślę, że w końcu można by złożyć tą kolumnę i posłuchać tego... Właśnie się trochę zastanawiam nad tą "inwestycją", najwyżej jak wyjdzie z tego kupa to SCX'y zamienię na 18 AWX i zrobię dwie drogi... pożyjemy zobaczymy

Skomentuj

STX się rozwija, a tonsil stoi w miejscu ze swoimi głośnikami.
              ...

[ Dodano: 2009-11-24, 15:23 ]
              napisałeś, że wolisz słuchać muzyki w postaci BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

Skomentuj

Tak lubię bo w czarnej muzie to jest bardzo pożądane :wink: Podoba mi się bardziej po prostu GDN Stx'a każdy ma swój gust, ale 170zł za starego Tonsila bym nie dał.

Skomentuj

napisałeś, że wolisz słuchać tonsila w wersji pr,pr pr made in china?

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Tran
                    napisałeś, że wolisz słuchać tonsila w wersji pr,pr pr made in china?
                    czy Wy do końca wiecie co znaczy to ładne wyrażenie "made in..." ?
                    Otóż "wyprodukowano w...", a nie "Wyprodukowano z części wyprodukowanych z...".
                    Jak kupujecie telefon made in finland , to on też jest made in china !
                    Bo do jasnej cholery gdzie niby te rezy, kondy, scalaki i plastiki robią?

Skomentuj

takero ma rację po prostu Polska firma Tonsil składa głośniki we Wrześni, ale na podzespołach wyprodukowanych w Chinach i importowanych do Polski. Teraz takero chyba już wiesz dlaczego parametry GDN 20/80/2 które kiedyś tam kupiłeś odbiegały od parametrów T/S ze strony producenta :wink:

Skomentuj

lub też produkty firmy tonsil nosiły nazwę na opakowaniu made in china!
                        Ciekawe jak wiele lat ukrywali ten fakt?

Skomentuj

jakie ukrywali? a czy na stronie quadrala czy yamahy itp masz wielkie info, że klepią w chinach? zresztą kto by kupił tonsila za 200zł kiedy w tej samej cenie ma seasa, peerlessa czy vifę? bosch też się nie chwali, że robią w polsce, turcji (fuj) czy hiszpanii.
                          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Renowacja w Zbyromiexie to 35PLN/sztk. Tak więc za 70PLN masz zregenerowane głośniki. IMO zrób regenerację, a kasę odłóż i dozbieraj na coś porządnego :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X