Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co dobrać do arv 104-64/4?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co dobrać do arv 104-64/4?

To mój pierwszy post na forum, także Witam Wszystkich Serdecznie! :)

Mam mały problem. Leżą u mnie dwie tesle arv 104-64/4. Wiem że nie są to przetworniki najwyższych lotów, ale nie chcę żeby leżały i się kurzyły. Konkretniej, co polecacie do nich dobrać, czy dorzucić do nich np. arn 116, na arv dać kondensator i tłumik ,czy może jakiś inny głośniczek. Zaznaczam że chcę to zrobić jak najmniejszym kosztem gdyż mam już monitorki na stx z których jestem zadowolony. :) Pozdrawiam!

Mam pare tesli które mogłyby Ci podpasować, a są nawet do nich i do arv zwrotnice zaprojektowane :P
    Powiedz tylko ile chcesz wydać na to ;]

Skomentuj

W sumie to chciałbym się zmieścić w 100zł, zaznaczam że wszystkie materiały na skrzynki oraz np. terminale mam. Także w tej cenie chcę się zmieścić z głośnikami i ewentualnie zwrotnicami

Skomentuj

edariusz, mam trochę 13 - np arn130,
        ale mam i 18, np tesle SW 180 :P
        Za 100zł ze zwrotami mógłbym Ci sprzedać parkę .

Skomentuj

Tylko teraz, pozostaje pytanie z którymi najlepiej by zagrały. W tej chwili mam stx 14 + PJ i z dźwięku jestem zadowolony (narazie ) Dźwięk ma być po prostu nie męczący. Basu nie oczekuje ogromnych ilości, z scx bez żadnego suba wystarcza mi w zupełności w pokoju 8mkw. Z tego co czytam to tesle nie powalają średnicą i czy w połączeniu z 18cm głośnikiem średnica nie będzie mocno kuleć kosztem basu?

Skomentuj

edariusz, można dać np arny 130 - bez przesady tą kulejącą średnicą, tragedii nie ma :P
            Ale jakbyś dołożył można by zrobić 3 drogi i nawet 8 calami na dole ;]

Skomentuj

rozumiem myślałem raczej o 2-drożnych małych monitorach. 3 drogi to już większe koszta, ale ile większe? W sumie posiadam 2x arn 226 tyle że 8ohm także to raczej nic nie daje bo nie chce już dokupować kolejnych arn żeby 4 ohm uzyskać.

Skomentuj

od 60 do 100zł więcej.

Skomentuj

Zamieszczone przez edariusz
                  W sumie posiadam 2x arn 226 tyle że 8ohm także to raczej nic nie daje bo nie chce już dokupować kolejnych arn żeby 4 ohm uzyskać.
                  ale po co ci 4ohm? przeciez mozesz zostawic kolumny 8ohm

Skomentuj

Tak, tylko że wysoki jest 4ohm. Wydawało mi się że wszystkie głośniki powinny mieć tą samą impedancję.

Skomentuj

Tak, tylko że wysoki jest 4ohm. Wydawało mi się że wszystkie głośniki powinny mieć tą samą impedancję.
                      nie
                      wysokotonowy to akurat najmniejszy problem
                      odpowiednio dobrany l-pad i korygujemy poziom impedancji tego glosnika

Skomentuj

tzn. że dało by radę wykorzystać moje arn. Tylko wydaje mi się że arv 104 z arn 226 w 2W to już kiepskie połączenie. Trzeba by pewnie dorzucić średniaka tak?

Skomentuj

No potrzebował byś średniaka. Może dało by się tu zastosować tego arn130 od takero. Ktoś kto się dobrze na tym zna przerobił by ci tradycyjną zwrotnice do tych tesli.

Skomentuj

tzn. że dało by radę wykorzystać moje arn. Tylko wydaje mi się że arv 104 z arn 226 w 2W to już kiepskie połączenie. Trzeba by pewnie dorzucić średniaka tak?
                            koniecznie.
                            Problem może być jedynie ze zwrotą...
                            Coś tam miałem kiedyś chyba, poszukam.

Skomentuj

Czaruję...
                            X