Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oddzielna komora do mdt-29??

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oddzielna komora do mdt-29??

Hej jestem na etapie składania słynnych kolumn borysa na 2xgdn13/50/9 + Morel MDT29.
    Mam do was pytanie czy warto robić oddzielną komorę pod gwizdek?
    Tak sie zastanawiam, bo zazwyczaj robię oddzielną komorę na gwizdek, ale w symetrycznym układzie głośników jaki chcę zastosować, jest to nieco utrudnione.

Nie znam tego Morela ale "gwizdki" chyba zawsze sa szczelne od tyłu (przynajmniej kopółki) więc nie ma sensu robić dla nich osobnej komory.

Skomentuj

devolt nie musisz, aczkolwiek jakieś swoje zalety niby to ma :wink:

Skomentuj

jak napisał dolphin123, ale raczej zalet nie widze

Skomentuj

Skoro zazwyczaj robisz oddzielna komore to chyba wiesz po co ona jest , no chyba ze robisz ja nie majac o tym zielonego pojecia. Ja nie wiem po co wysokotonowiec mialby miec osobna komore a i nikt na swiecie takich nie robi. To juz lepiej odizolowac wysokotonowke, montujac ja np na odizolowanej plycie i wtedy szczelna komora za nia moze byc potrzebna.

Skomentuj

Robię ją po to, żeby ograniczyć nieszczelność jaka może powstać pomiędzy gwizdkiem a obudową ( w miejscu połączenia). Poza tym taka komora ma wiele plusów, chociażby to ze mamy dodatkowe wzmocnienie w tym miejscu, a dając ściankę komory pod kątem niwelujemy powstawanie fali stojącej.
            Ok już wszystko jasne, możecie zamknąć temat.

Skomentuj

Skoro już wszystko wiadomo można zamknąć.

Skomentuj

Czaruję...
              X