Witam. Zlecę wykonanie prostej zwrotnicy. Jeżeli ktoś chce szybko przytulić trochę grosza to zapraszam na PW. Zwrotnica ma odciąć średnicę i górę, zostawić tylko niskie tony. Wymagania dodatkowe to terminal i przewody do głośnika 30cm-40cm :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zlecę wykonanie zwrotnicy pod STX GDN-17-140-8-SCX
Collapse
X
-
Znajomy ma zrobione monitory na Tonsilach i dorobił 2 kolumny tylko z niskotonowymi bo nie ma ampli i nie może mieć klasycznego suba. W moim odczuciu takie quadro gra to świetnie i chce zrobić u siebie tak samo. Mamy identyczne pokoje (ten sam blok) i chcę zrobić podobny projekt tylko na STX bo wymaga to mniej wkładu finansowego. Jest to generalnie sprzeczne z przyjętymi standardami. Jednak bez eksperymentowania nie byłoby koła :) Mam Technicsa 2x100WAT więc da mi to 4x50WAT i spokojnie wystarczy to do moich monitorów i tych 2 kolumienek.
Mam MDF, 1 sztukę tego STX'a i jedynie za co muszę zapłacić to zwrotka :) tak więc kosztuje mnie to w zasadzie 1 "lewiznę" po robocie.
Skomentuj
-
reavensen, jak Ci to da 4x 50W?
zalozmy ze masz 2x 100W @ 4 ohm ( przykladowo), jak podepniesz dodatkowa pare kolumn to bedzie 4ohm + 4 ohm, co da jakies 2x 60W do podzielenia jeszcze.
A taka zwrotka (filtr, zwrotnica to zespol filtrow) jest do kupienia w stx.pl albo na allegro jako 'zwrotnica basowa' i inne takie...
Skomentuj
-
czyli pewnie sa polaczone szeregowo co daje 16 ohm wiec mniej mocy, pewnie podobnie jak w przytoczonym przezemnie przykladzie.
Wiesz ile wyjdzie Cie taka zwrotka? kupe kasy, niewiele drozej i duzo lepiej wyjdzie chyba osobny wzmak + aktywny filtr.
Jesli masz faktycznie 4 koncówki we wzmaku, to i tak lepszym wyjsciem bedzie dodanie filtru aktywnego, ktory kosztuje zaleznie od wersji kilkanascie-dziesiat zl a bedzie duzo lepszy jakosciowo i wygodniejszy, nie bedzie strat na filtrach pasywnych itp...
Skomentuj
-
No to już jest wyższa szkoła jazdy, ja dopiero zaczynam zabawę:) troszku "oszukałem" was. Jeszcze raz zajrzałem na plecy wzmaka i jest A - 8Ω natomiast A+B 8-12Ω.
[ Dodano: 2009-11-25, 22:43 ]
Co oznacza w praktyce te A+B 8-12Ω ? To, że para A = 8Ω, a para B musi być 4Ω ? Czy obydwie pary kolumn mogą być 8Ω ?
Skomentuj
-
Tylko do TDA/LM pewnie potrzeba transformatora. Wydaje mi się, że masz na myśli coś takiego: Wzmacniacz na LM 3886 ?
Skomentuj
Skomentuj