Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zlecę wykonanie zwrotnicy pod STX GDN-17-140-8-SCX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zlecę wykonanie zwrotnicy pod STX GDN-17-140-8-SCX

Witam. Zlecę wykonanie prostej zwrotnicy. Jeżeli ktoś chce szybko przytulić trochę grosza to zapraszam na PW. Zwrotnica ma odciąć średnicę i górę, zostawić tylko niskie tony. Wymagania dodatkowe to terminal i przewody do głośnika 30cm-40cm :)

reavensen, to do subwoofera ?

Skomentuj

To do eksperymentu :) zgłosił się już jeden Pan chętny.

Skomentuj

Zamieszczone przez reavensen
        To do eksperymentu
        opowiedz coś więcej...
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Znajomy ma zrobione monitory na Tonsilach i dorobił 2 kolumny tylko z niskotonowymi bo nie ma ampli i nie może mieć klasycznego suba. W moim odczuciu takie quadro gra to świetnie i chce zrobić u siebie tak samo. Mamy identyczne pokoje (ten sam blok) i chcę zrobić podobny projekt tylko na STX bo wymaga to mniej wkładu finansowego. Jest to generalnie sprzeczne z przyjętymi standardami. Jednak bez eksperymentowania nie byłoby koła :) Mam Technicsa 2x100WAT więc da mi to 4x50WAT i spokojnie wystarczy to do moich monitorów i tych 2 kolumienek.

Mam MDF, 1 sztukę tego STX'a i jedynie za co muszę zapłacić to zwrotka :) tak więc kosztuje mnie to w zasadzie 1 "lewiznę" po robocie.

Skomentuj

reavensen, jak Ci to da 4x 50W?

zalozmy ze masz 2x 100W @ 4 ohm ( przykladowo), jak podepniesz dodatkowa pare kolumn to bedzie 4ohm + 4 ohm, co da jakies 2x 60W do podzielenia jeszcze.

A taka zwrotka (filtr, zwrotnica to zespol filtrow) jest do kupienia w stx.pl albo na allegro jako 'zwrotnica basowa' i inne takie...

Skomentuj

Cewka 6mH + kond 100uF i masz taka zwrotnice z -3dB na ok 200-250Hz , tylko, że pasywne fitlrowanie to taki pół środek. W 3 droznej konstrukcji owszem ma sens ale w subie juz niebardzo

Skomentuj

Tylko te z allegro są wykonane z niskiej jakości elementów pewnie. Wolę jak zrobi to ktoś z tego forum, wydaje mi się bardziej kompetentną osobą :) Wzmak ma obsługę 2 par kolumn. Każda para po 8Ω. Tak widnieje na "plecach" wzmaka.

Skomentuj

czyli pewnie sa polaczone szeregowo co daje 16 ohm wiec mniej mocy, pewnie podobnie jak w przytoczonym przezemnie przykladzie.

Wiesz ile wyjdzie Cie taka zwrotka? kupe kasy, niewiele drozej i duzo lepiej wyjdzie chyba osobny wzmak + aktywny filtr.

Jesli masz faktycznie 4 koncówki we wzmaku, to i tak lepszym wyjsciem bedzie dodanie filtru aktywnego, ktory kosztuje zaleznie od wersji kilkanascie-dziesiat zl a bedzie duzo lepszy jakosciowo i wygodniejszy, nie bedzie strat na filtrach pasywnych itp...

Skomentuj

Taki filtr normalnie montuje się do terminala ?

Skomentuj

aktywny montuje sie na sygnale niskopoziomowym wiec np miedzy kompa a wzmacniacz. Masz regulacje odciecia, przesuwnik fazy, regulacje glosnosci /zaleznie od wersji takiego filtra. Potrzeba jakies małe trafko do niego zeby zasilic uklad.

Skomentuj

No to już jest wyższa szkoła jazdy, ja dopiero zaczynam zabawę:) troszku "oszukałem" was. Jeszcze raz zajrzałem na plecy wzmaka i jest A - 8Ω natomiast A+B 8-12Ω.

[ Dodano: 2009-11-25, 22:43 ]
                        Co oznacza w praktyce te A+B 8-12Ω ? To, że para A = 8Ω, a para B musi być 4Ω ? Czy obydwie pary kolumn mogą być 8Ω ?

Skomentuj

Czyli generalnie wystarczy coś takiego:
                          To:

+

+

I cała filozofia ? Jak tak to i ja coś takiego wystrugam

Skomentuj

reavensen, ile chcesz na to wydać ?
                            Bo może taniej będzie to aktywnie nawet jakimś TDA czy LM napędzić ?

Skomentuj

Do 100PLN :) resztę zabawek mam.

Skomentuj

To w żadne pasywne filtrowanie bym nie wchodził - bo i po co...

Skomentuj

Tylko do TDA/LM pewnie potrzeba transformatora. Wydaje mi się, że masz na myśli coś takiego: Wzmacniacz na LM 3886 ?

Skomentuj

Dołożysz parę dych i będziesz miał w praktyce aktywny wzmacniacz do suba.

Coś takiego ,ale mniej rozbudowanego.

Skomentuj

To co podał DaneDen zadziała ? Pytam z ciekawości :) bo to jak locki lego ;d

Skomentuj

Jakoś tam zadziała, ale ja bym w takie rozwiązanie nie wszedł.

Skomentuj

Czaruję...