Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak uratować tą sytuację - mini sub na 17SK.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak uratować tą sytuację - mini sub na 17SK.

Ehhh. Wpadł do mnie znajomy. Miał przy sobie STX 17 SK, płytę MDF 18mm, klej i wkręty oraz czteropak piwa :). Z tekstem "Siema, zrób mi z tego mały subwoofer". Poległem.

Mam do was 3 pytania:
    1. Ile litrów skrzynia ?
    2. Czy filtr dolnoprzepustowy z STX "Zwrotnica 1D-12-8" nada się ?
    Impedancja 8Ω
    Moc 200VA
    Częstotliwość podziału 150 (odcięcia) Hz
    Opis Filtr dolnoprzepustowy
    3. Czy dawać wytłumienie do skrzyni ?

Szkoda mi człowieka, więc zrobię mu ten pseudo projekt jak najniższym kosztem.

O ku$^@, dobrze, że ja nie mam znajomych, którzy chodzą z głośnikami stx'a i mdf'em pod płaszczem. Historia niczym z jakiejś książki Lema.

A powiedz nam drogi człowieku, czemu Ciebie akurat znajomy wybrał do tej arcytrudnej misji ?

17 STX'a akurat powinien 45 Hz nawet efektywnie dość przetwarzać, ale zanim może zechce mi się przesymulować to w winisd czy innym bassboxie, powiedz nam jeszcze, czy ten mdf to Ci przyniósł arkusz 1,8 na 2m czy już jakoś konkretnie pocięty ?

Zwrotnicy ja bym nie dawał, szkoda watów i decybeli, chyba, że sygnał nie będzie z komputera, to już niestety by wypadało.

Wytłumienie sobie podarujemy.

Skomentuj

Bo zawsze pomagam mu w przypadku PC etc. zobaczył u mnie DIY i mu odbiło :) dzisiaj niedziela to pewnie zaliczył wolumen i wpadł z zakupami do mnie. On nigdy nie myśli, raptus z niego :) MDF w arkuszu i 2 BR - jeden 60mm, a drugi cienki jak pupa węża. Normalnie "zakupoholik".

Skomentuj

No, to jak już sobie coś wyskrobałeś, to nie dasz rady przesymulować i policzyć tej obudowy dla stx'a ? Ten br 60mm to ma tyle średnicy wewnętrznej ? Jak na mój gust to na styk, nawet większy bym dał odrobinkę.

subwoofer to nie będzie, ale trochę basu wyprodukuje.

Napisz, czym będzie zasilany ten "sub".

Skomentuj

Jakiś Technics 100WAT, co do WinSD to nie ma w bazie głośnika STX, a jak chcę dodać to jakoś brakuje mi 3 czy 4 parametrów, jakich nie mogę znaleźć na stronie stx.pl

Skomentuj

w artykulach na stronie glownej masz symulowanie w win isd`zie i tam masz napisane jakie parametry potrzebujesz zeby zasymulowac litraz i minimalna srednice tunelu. nie musisz wszystkiego wpisywac

Skomentuj

creaven, nie mniej jak 10 i nie więcej niż 18 litrów , strojenie pomiędzy 40-50hz.

Skomentuj

Ok tylko jak to zrobić :) ? Ja się zajmuje generalnie PC. Google nie wskazuje nic ciekawego pod hasłem "strojenie głośnika" etc. Mam zastosować jakiś kondensator ?

Skomentuj

creaven, nie szukaj na google, tylko wejdź na stronę główną o poczytaj wszystkie arty po prawej stronie.

Skomentuj

Czaruję...
                  X