Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawki w zwrotnicy 2xkep + seas

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poprawki w zwrotnicy 2xkep + seas

Dawno nie zaglądałem na forum. Powoli reaktywuje mój stary szprzęt pracujący na kep`ach i seasie. Zestaw oparty jest o zwrotnice projektu borysa które jak sam wspominał nie są finalną wersją. Szukam kogoś kto jest w stanie dopracować tą zwrotnice z naciskiem na sekcje wysokotonową... Czy jest ktoś na forum kto by zdecydował się na taki zabieg? Albo na zaprojektowanie całkowicie nowej zwrotki....
    Niedawno podłączyłem kolumny do nowego napędu denona pma 700 i okazało się że w tym zestawieniu seas tak drze jape że prawie nie da sie go słuchać :))))) W wyniku tego zjawiska musze dalej jechać na starych poczciwych tonsilach :)

To adres gdzie można obczaić zchemat zwrotnicy:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic554759-0.html

Zwrotnica jest taka jak dla XT19 tylko zastąpiono w niej XT'ka seasem? XT ma daremną efektywność i idzie bez tłumienia, w tym moze być problem. Po tych nierywaźnych pomiarach borysa w RMAA widać, że jest tam lekko nie chalow zakresie średnich tonów a wysokich jest za dużo. Średnie mogą mieć przyczyne w nie dość dobrze zgranej fazie, wysokie to kwestia tłumienia. Tłumienie możesz zrobic klasycznym L-Padem lub daj pojedynczy rezystor szeregowo z głosnikiem. Spróbuj obu metod, najlepiej zaopatrz sie w rezystory 2,2 ; 3,3 ; 4,7 ohm i wpinaj szeregowo na próbe i oceń.
    L-pady wylicz sobie kalkulatorem lub w SW dla 2,3,4 dB tłumienia i również możesz wypróbować każdy znich. To jedyne co możesz zrobić prosta metodą bez pomiarów.
    Poparawa zgrania fazowego będzie już taką chałupnicza metodą niemożliwa, wypadałoby pomierzyć zestw i poprawić projekt filtru.

Skomentuj

No tak ... zapomniałem wspomnieć że w moich zwrotnicach już jest zastosowany tłumik w postaci rezystora... nie pamiętam teraz w jakiej postaci. Nie mam przy sobie sprzętu a musiałbym zerknąć. Dotychczas kiedy napędzałem kolumny starą unitrą... która sama w sobie brzmi niesamowicie matowo wsyzstko było oki. Aczkolwiek po podpięciu do denona poprostu się załamałem :/ Myślę że to nie tylko kwestia tłumienia wysokotonówki a trzeba by zaingerować w cały układ filtrów. Stąd moje pytanie czy jest ktoś kto posiada sprzęt pomiarowy i możliwości zaprojektowania/przerobienia tej zwrotnicy za dobrą flaszkę :) Ja takich możliwości nie mam niestety. Najlepiej okolice Wawy gdzie mógłbym osobiście dostarczyć sprzęt i ewentualnie pomóc w przeróbkach.

Szkoda mi troche wyzbywać się sprzętu na kepach bo wiem że oferuje spore możliwości. Już myślałem o wyprzedaży i wymianie na HX2 z akustyka ale za dużo obaw mam po opiniach na forum...

Skomentuj

A może faktycznie wzmacniacz źle gra? Ja mam KEPy + XT19 i na Yamasze A-520 również było ostro i nieprzyjemnie, a po podłączeniu do NADa 7060 kolumny odżyły i przestały kaleczyć ucho.

Skomentuj

Nie, to nie wzmacniacz. Słuchałem seasa u znajomego na tym samym wzmacniaczu w konstrukcji harpia i takiej czysciochy w wysokim paśmie jeszcze nie słyszałem jak żyje... i jeszcze przy takich natężeniach ... marzenie. Dlatego też napaliłem sie na dogranie zwrotki pod tego seasa. Słucham często elektro muzyki... gdzie kepy radzą idealnie na basie... a wyraziste wysokie tony w wykonania aluminiowej kopułki współgrają wyśmienicie... tylko trzeba to dopracować.
          Aha... u mnie teraz siedzi SEAS 27 TBC/G. U borysa siedział 22 TAF/G ale zjawisko jest identyczne w obu przypadkach. Sprawdzałem bo byłem posiadaczem i 22.

Skomentuj

Czaruję...
          X