Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeróbka kolumn - proszę o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przeróbka kolumn - proszę o pomoc

Posiadam kolumny, w których zastosowano visatony w 130 sc 9 ohm oraz oraz wysokotonowy gdwk 9/80/1 80w 8ohm. Obudowa o pojemności około 25 litrów mocno wytłumona. Bass reflex długości 14 cm śrenica z przodu 5,8 od tyłu 5,2 cm.
    Proszę o poradę dotyczącą doboru nowej obudowy do tych głośników. Chciałbym również zmienić wysokotonowe na takie odpowiadajce kalsie niskotonowych. Nie chciałbym przeznaczyć na to więcej jak 200 zł.

obudowa: powinna byc nie weiksza od parametra Vas glosnika, a o ile zmniejszysz to zalezy od twoich preferencji, jak bardzo chcesz poswiecic bas za cene dobrego impulsu, obudowe jesli masz kaske wykonac mozesz z 22mm MDF bedzie sztywna

gdwk9/80/1 to nie jest zly glosnik ale jest wiele lepszych, niestety za 200pln za pare moze byc ciezko cos znalezc wsrod tanszych wif i audaxow (podobno audaxa A0 nie mozna juz kupic:( ) proponuje cos z asortymentu monacora, wybor jest duzy a poszczegolne modele zbieraly dobre opinie w niemieckiej prasie Audio wiec na pewno nie sa marne

p.s. ja dalbym obudowe 12-15l zeby bas byl wystarczajaco szybki, do tego gwizdek monacora i podejzewam ze zminy bylyby mocno odczuwalne:)

pozdro

Skomentuj

Ja proponuję wysokotonowy DT94 Visatona:
      http://www.grelton.mycom.pl/index.ph...a_id_1167=1948
      ...a tutaj znajdziesz gotową zwrotnice
      http://www.visaton.de/english/artikel/art_547_6_20.html

Skomentuj

Popieram UKA

Skomentuj

mała poprawka. okazało się ze moje głośniki to w 170 sc. jakie więc zaproponujecie głośniki wysokotonowe. na obudowę i wysokotonowce mam ok 350 zł.

[ Dodano: 2004-11-20, 20:32 ]
          Proszę o wniesienie poprawek do mojej zwrotnicy. Wiem, że obecny tłumik na wysokotonowcu jest za duży jednak nie potrafie tego porawić. Impedancje głośników wynoszą 8ohm

oto schemat zwrotnicy

Skomentuj

zamiesc parametry i ch-ki glosnikow i przy okazji pobaw sie programem zwrotnice moze on ci odpowie na pare pytan

warto tez uruchomic pspice w celu szacunkowej analizy pracy zwrotnicy

a co do projuektu nowej zwrotki do visatona w170sc+tonsil gdwk9/80/1 to ja sie nie wypowiem w pelni ale na pewno sa osoby na tmy forum ktore moga po obejzeniu parametrow/charakterystyk doradzic co i jak

Skomentuj

Ten tłumi teraz ma -6dB. Nie pozostaje ci nic innego jak wyliczyć inny o mniejszym tłumienu .

Skomentuj

Nie pozostaje ci nic innego jak wyliczyć inny o mniejszym tłumienu
                W takim razie ile powinno wynosić tłumienie dla mojego zestawu głośników??
                Efektywność niskotonowego to 86dB/W/m imp. 8ohm
                wysokotonowego 90 dB imp. 8ohm
                Rekomendowana częstotliwość podziału dla wysokotonowca to 4800Hz. Jednak taka częstotliwość będzie zdecydowanie za duża dla wysokotonowca, dla którego dla tej częstotliwości charakterystyka zaczyna opadać.
                Czy przyjęta częstotliwość podziału dla już gotowych zwrotnic jest dobra??

Skomentuj

Czaruję...
                X