Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

budowa odgrody

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

budowa odgrody

witam
    mam prośbę czy szanowni koledzy mogliby podać tytuły książek, w ktorych opisano podstawy budowania odgród (ewentualnie podzielić się skanami takowych jesli tak to mój mail slazuk@wp.pl)
    dziękuję

Chodzi o odgrodę do pomiaru charakterystyk głośnika? Czy o całe kolumny?

Skomentuj

idzie mi o coś takiego http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...hlight=vintage

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=33727&p=1#k czytaj od poczatku, dowiesz sie wszystkiego co trzeba do zbudowania swietnych odgrod

Skomentuj

aż sam się zainteresowałem i znalazłem nawet coś na ciekawe 3 drogi OB

Skomentuj

Brawo takero, jestes na dobrej drodze :) Pochwal sie co znalazles na OB... U mnie zostaly juz tylko Klangfilm'y.

Skomentuj

po dwie 8 calowe tesle czy tam westry, 130mm szerokopasmowiec tesli i wstęga na górę :)
              Na początek wystarczy :)

Skomentuj

No i git, zapowiada sie ciekawie. Moje Klangi niestety nie nadaja sie do malej odgrody. Producent przewidzial do nich jedynie 2 metrowe dechy... Wiec mam problem, a musze go jakos rozwiazac bo te glosniki graja absolutnie fantastycznie.

Skomentuj

Od czego zależy wielkość odgrody ?
                  Bo czytam ten temat na AS i czytam, ale tego jeszcze nie doczytałem

Skomentuj

Chyba tylko od ilości miejsca w pokoju:P

Skomentuj

W skrocie duza decha=wiecej basu, brak baffle step. Mala decha = malo basu, spory baffle step, "ciekawsze wrazenia wielkosci dzwieku, szerokosci, stereo".
                      Czytaj dalej temat, wszystko tam jest plus linki do waznych informacji.

Skomentuj

o czymś takim myślę:

[ Dodano: 2009-12-15, 00:15 ]
                        Hmmm, a gdyby dać jeszcze skrzydła skierowane do przodu, hmmm...
                        Ale tak czy inaczej pewnie trzebaby wejść w biamping i aktywne filtry...

Skomentuj

Odgrody tylko na pozor wygladaja latwo i przyjemnie. Niestety potrafia napsuc nerwow :) ale mimo to uwazam, ze warto jak cholera zbudowac dobra odgrode - dzwiek fantastyczny. Zadne skrzynki tak nie zagraja.

Skomentuj

Odgrody troche wymykają sie klasycznemu podejsciu do strojenia zwrotnic. W OB inaczej ustala sie równowage tonalną bo trzeba uwzględniać to promieniowanie do tyłu i to jak sie ustawi sprzet w pomieszczeniu. Te tylne promieniowanie sie odbija i teraz jest zwykle problem bo równowaga stosowana jako typowa dla normalnych kolumn w odgrodzie jest rozchwiana .

Skomentuj

Caly czar odgrod to wlasnie to promieniowanie dipolowe odbite od scian :) Do tego srednica glosnika ( najczesciej )szerokopasmowego i mamy dzwiek, ktory naprawde czaruje swoja wrecz namacalna obecnoscia w pokoju. Jesli do tego uda nam sie wygrac walke z basem to z pewnoscia odgrody zostana "u nas" na bardzo dlugo. Ciezko sie pozniej przestawic na dzwiek "ze skrzynki".

Skomentuj

Witam! Jestem świeżo zarejestrowanym użytkownikiem na tym forum. Od kilku lat bawię się w Open Baffle / Odgrody. Przeczytałem wszystkie posty dotyczące tego rodzaju konstrukcji i większości zgadzam się z przedmówcami:
                                1. Im szersza ścianka tym więcej basu, ale mniejsza przestrzeń. Nie tak mała jak w tradycyjnych kolumnach, ale mniejsza.
                                2. Wybór głośników do konstrukcji open baffle nie jest łatwy. Najlepsze są głośniki Vintage szerokopasmowe na sztywnych zawieszeniach.
                                3. Bas w odgrodzie jest mocno uwarunkowany także od samych kabli. Zaznaczam że wymiana kabli w odgrodzie jest mocno odczuwalna, i nie ma nic wspólnego z wymianą kabli w standardowych kolumnach, gdzie uderzenia basu będą i tak stłumione przez rezonans obudowy.
                                Jeśli Ktoś szuka głośników stworzonych do budowy Open Baffle / Odgród to zapraszam: http://allegro.pl/fullrange-alnico-d...782456409.html

Skomentuj

Do reklamowania swoich aukcji jest inny temat. Pozwolisz, że dam ci do niego linka: http://diyaudio.pl/showthread.php/14...-swoją-aukcję-!

Skomentuj

Czaruję...
                                  X