Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Grundig Super Hifi Aktiv-Box 40 - wbudowany wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Grundig Super Hifi Aktiv-Box 40 - wbudowany wzmacniacz

Witam, posiadam w/w kolumny, jako ,ze część przetworników w nich jest spalona, a znalezienie nowych graniczy z cudem ,chciałbym zbudować nowe kolumny aktywne czterodrozne, wykorzystując do tego wzmacniacze jakie wbudowane są w każdej z kolumn grundiga.
    W sumie w jednej kolumnie znajduja się cztery wzmacniacze , osobno dla kazdego glosnika.
    Oto troszke danych : http://www.hifi-wiki.de/index.php/Gr...i_Aktiv-Box_40
    Tutaj moje pytanie, czy jest jakiś sens, wykorzystac wzmacniacze wbudowane
    w grundig professional do nowych kolumn?

Jesli napewno elektronika jest sprawna to zaprojektowalbym zupelnie nowe kolumny 4 drozne zasilane aktywnie elektronika z Grundigow. Oczywiscie nie bedzie to proste ale mysle, ze gra warta swieczki. Nie wiem czy w takim przypadku nie beda konieczne zmiany w elektronice filtrow.

Skomentuj

Otóż problem w tym ,iż nie znam się na tyle na elektronice by ingerować w filtry w wzmacniaczu, wyobrażałem sobie to tak ,by kupić 2 głośniki basowe 8" ,sredniotonowy oraz wysokotonowy i do roboty :smile: , powinienem wybierać spośród jakiś konkretnych przetwornikó?

Skomentuj

No tak to mniej wiecej wyglada ale pytanie ile masz kasy? Moc wzmacniaczy w tych grundigach nie jest porywajaca, tak wiec potrzebujesz glosnikow z ponad przecietna skutecznoscia, najlepiej jednego producenta z jednej serii. To powinno w miare mozliwosci pomoc dobrac glosniki, ktore beda pasowac do siebie skutecznoscia i budowa. Z pewnoscia najwazniejszy bedzie tutaj glosnik sredniotonowy i to wlasnie od niego zaczynalbym poszukiwania reszty wspolpracujacych przetwornikow.

Skomentuj

Właśnie niechciał bym na to wydawać jakiejś ogromnej kwoty, mają to być przeciętne przetworniki...jedyne czego nie rozumiem , to dlaczego glosniki niskotonowe podzielone są na niski bas i wyższy bas... Mógłbym dać oba do jednej obudowy BR ? czy powinny mieć każdy swoje pudło, czy jeden BR ,jeden closed...jestem otwarty na wszelkie pomysły:) ?
          Co do efektywności głośników , myślę ,że 150 W RMS na jedną kolumnę nie będzie wcale tak mało...ma to grać w średniej wielkości pokoju...

Skomentuj

Po prostu bas pracuje do 200hz, od 200hz nastepnie midbas do 500hz, potem sredniotonowy kopulkowy od 500 do 5000hz i reszta wysokotonowy teweeter.
            Nie widzialem tych glosnikow na zywo wiec ciezko mi sie odniesc do roznic jakie sa miedzy basowcami, jednak taki podzial jaki tutaj wystepuje raczej wskazuje na zastosowanie osobnych komor dla basu i midbasu. Chociaz moge sie mylic. Rozkrec kolumny i sprawdz jak to wyglada w srodku.

Skomentuj

Kolumna to jedna wielka skrzynia zamknieta, wszystkie glosniki w jednej komorze, jesli jeden glosnik ma odtwarzać tony najniższe ,dałbym go do BR ,drugi natomiast, skoro ma być do kick basu, lepiej spisze się chyba w skrzyni closed co?

Skomentuj

Zamieszczone przez KRiPO
                jesli jeden glosnik ma odtwarzać tony najniższe ,dałbym go do BR ,drugi natomiast, skoro ma być do kick basu, lepiej spisze się chyba w skrzyni closed co?
                Kick bas to bas w granicach 80-100 Hz, więc i tak go będzie odtwarzał głośniki niskotonowy.
                Możesz zrobić fotki uszkodzonych głośników (szczególnie z tyłu). Sam mam kilka par głośników Grundiga, a na allegro co jakiś czas pojawiają się różne. Poza tym Grundig używał przetworniki różnych firm. Na czym polegają uszkodzenia tych głośników, może niektóre warto naprawić a innych poszukać.

Skomentuj

Zamieszczone przez KRiPO
                  Co do efektywności głośników , myślę ,że 150 W RMS
                  efektywnosc wyraza sie w dB/1W/1m najczesciej. Moc Ci nie powie jak glosno zagraja glosniki.

Pozatym ilosc glosników nie oznacza ilości dróg. :roll:

Artykuły z głownej zalecam przeczytac.

[ Dodano: 2009-12-02, 20:52 ]
                  Zamieszczone przez KRiPO
                  efektywnosc wyraza sie w dB/1W/1m najczesciej. Moc Ci nie powie jak glosno zagraja glosniki.

Artykuły z głownej zalecam przeczytac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                    Nie lubię jak ktoś generalizuje i się mądrzy a nawet nie spojrzał na link, który kolega podał, w którym to linku jak byk są napisane 3 częstotliwości podziału...czyli kolumny są 4-drożne.

Lepiej standardowo napisać "Czytaj artykuły na głównej..."

[ Dodano: 2009-12-02, 22:02 ]
                    Sorki, że piszę post pod postem...ale teraz do tematu...

Ja na Twoim miejscu szukałbym głośników na Allegro...sporo osób sprzedaje z rozmontowanych kolumn...
                    np. tutaj http://allegro.pl/item836757157_cos_...zapraszam.html

Dużo większa frajda z odrestaurowania topowych swego czasu Grundigów, niż z wykorzystania gratów w nich wbudowanych...

[ Dodano: 2009-12-02, 22:06 ]
                    znalazłem jeszcze to:
                    http://allegro.pl/item832821298_grun..._2_sztuki.html
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Pytanie brzmi: co zamierza wlasciciel kolumn? Czy chce naprawic te stare dziadki i grac na nich od czasu do czasu, czy chcialby miec dobre kolumny do codziennego odsluchu. Poza tym dalej nie wiemy ktore glosniki sa uszkodzone i na czym polega ich uszkodzenie. A moze glosniki sa dobre tylko elektronika padla?
                      Czy wlasciciel pomierzyl cewki wszystkich glosnikow? Oczywiscie mozna poszukac zamiennych glosnikow na aukcjach i uruchomic oryginalne skrzynki, tylko czy faktycznie beda one grac zgodnie z wymaganiem wlasciciela.
                      Uwazam, ze wykorzystanie elektroniki tych skrzynek plus nowoczesne glosniki da znacznie lepszy rezultat niz naprawa tych starych kapci. Nie zebym nie lubial starych konstrukcji, uwielbiam je ale w formie klasycznych papierowcow z sztywnym zawieszeniem.

Mimo ze sam sprobowalbym wykonac nowe skrzynie to wydaje mi sie, ze wlasciciel moze miec z tym spore trudnosci. Przeciez nie chodzi o to zeby "byle jakie" 4 glosniki wlozyc w skrzynie i napedzic to elektronika Grundiga.

Moja rada dla wlasciciela: Sprawdzic dokladnie co uleglo uszkodzeniu, jakie to sa uszkodzenia. Nastepnie szukac uzywanych oryginalnych glosnikow. Jako ze jest to konstrukcja aktywna to dosc trudno uszkodzic glosniki nieodpowiednim uzytkowaniem tak wiec trzeba poczekac na wnikliwa analize usterki calego zestawu.

Skomentuj

[quote="Tasior"]
                        Zamieszczone przez KRiPO

Wiem co to jest efektywność. Kolega wyżej napisał ,że wzmacniacze w kolumnach są dość słabe dlatego będę potrzebował przetworniki z duża efektywnością. Ja natomiast sprostowałem pisząc, że wzmacniacze razem wzięte, wcale nie są takie słabe, więc powinny starczyć głośniki o przeciętnej skuteczności...
                        W budowie kolumn mam troche doświadczenia, co prawda budowałem głównie subwoofery do samochodu ,ale tak bardzo się to różni...
                        W grundigach definitywnie są spalone glosniki, nie wzmacniacze, w jednej kolumnie spalony jets głośnik wysokotonowy w drugiej natomiast ,sredniotonowy oraz wysokotonowy...
                        Są na allegro podobne głośniki srednio badz wysokotonowe ,np. z firmy heco, ale dokladnie takich samych jak mam w moich kolumnach chyba jeszcze nie bylo na allegro:/
                        Poza tym troszkę brakowało mi basu w grundigach ,jako ,że to skrzynie zamkniete, dlatego chciałbym spróbować z BR ...

Skomentuj

KRiPO, racja z ta efektywnoscia, troche dwuznacznie to brzmiało.

Skomentuj

Czaruję...
                          X