Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem ze zwrotnicą

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem ze zwrotnicą

Witam,

Planuję wykonać kolumnę centralną na głośnikach tonsil 2x gdn 16/15 oraz gdw 9/15. Taki dobór głośników ze względu na fronty (regenerowane zg15c) oraz z racji posiadania ww. przetworników. Problem jest następujący:

Jak wiadomo (lub nie) głośniki mają 8 om tak więc przy łączeniu szeregowym/równoległym impedancja całej kolumny wyjdzie odpowiednio 4/16 om. Fronty nie mają wogóle zwrotki (jest tylko kond 2.2ľF)
    Zerkałem do tego tematu:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1174999.html
    jednak tam również wychodzi 4 om a nie chciałbym spalić końcówek mocy

Napęd to Yamaha rx-v459.
    Czy ten amplik pociągnie 4 omowy centralny ? czy ewentualnie jest jakieś inne rozwiązanie mojego problemu.

Pozdrawiam :)

wystarczyło poczytać manula dla tego amplitunera:
    http://www.superfi.co.uk/extras/Yama...DAB-manual.pdf

"If you are to use 4 or 6 ohm speakers, be sure to set “SP IMP.” to “6ΩMIN” before using this unit "
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez mrx_tm
      czy ewentualnie jest jakieś inne rozwiązanie mojego problemu
      tak, podlaczenie jednego glosnika a drugi jako membrana bierna :P

Skomentuj

Nie no membrana bierna odpada (wszak to tylko centralny) ale pomysł niezły :)

Kurcze z tym amplikiem wpadka na maxa bo teraz przypominam sobie jak kiedys podpinalem podlogowki na stx gdn 18 (które miały 6om) tak wiec musiałem użyć tego trybu. Wychodzi na to że problemu nie będzie jak je zepnę równolegle :)

Dzięki za odp. i pozdrawiam.

Skomentuj

Zrób układ 16 ohmowy i odpowiednio ustawisz głośność kanału centralnego jak będzie trzeba . Wzmacniaczowi za duża impedancja nie zaszkodzi.

Jeżeli fronty masz na jednym takim głośniku a central opierasz na dwóch to w zasadzie przy szeregowym łączeniu głośników w centralnym nic nie musisz w głośności tego kanału zmieniać bo będzie ok.

Skomentuj

16om to dobre rozwiazanie. Mozna jeszcze zrobic 3way co poprawi charakterystyki kierunkowe i wyrowna impedancje na 8om. Tylko ze to bedzie droga zwrotka.

Skomentuj

Czaruję...
            X