Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

14-150-8 SCX. W ilu litrach ma grac??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

14-150-8 SCX. W ilu litrach ma grac??

Witam. Posiadam zestaw STX 22-140-8 SCX,14-150-8 SCX i 10-200-8 PJ i chciałbym je wsadzić do obudowy w której GDM jest w osobnej komorze a GDN będzie w jednej komorze z GDWK. I tutaj problem bo nie wiem w jakiej budzie powinien grac GDM. Szukałem lecz nie znalazłem nic :sad:

Jak najmniejszej, zamkniętej.

Skomentuj

slabo szukales...
      http://stx.sote.pl/fx-200-diy-calvados.html

Skomentuj

Zamieszczone przez maxxx222
        Szukałem lecz nie znalazłem nic
        W opisie wszystko masz http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16331

Skomentuj

dolphin123 Tylko ze tam masz go w komorze z GDWK a ja chce go dać w komorę osobną.

funiax1 No ten temat znam na pamięć. Jest tam coś podobnego jak chce zrobić tylko nie jest podane czym jest uzasadnione wsadzenie GDM-a do takiej budy.

Skomentuj

dolphin123 Tylko ze tam masz go w komorze z GDWK a ja chce go dać w komorę osobną.
            no to co za problem zaslonic kopulke i reszte zostawic dla GDM`a ? Bo nie rozumiem co chcesz uzyskac...

Skomentuj

Chce uzyskać jak najmniejszy rozmiar całej kolumny. A tak mam dodatkowa komorę na GDWK i GDM.

Skomentuj

GDWK jest zamknięta z tyłu, nie ma znaczenia co jest w komorze za nią.

Skomentuj

funiax1 to wiem dlatego będzie w komorze z GDN-em. A GDM będzie osobno. Tak jak jest to w temacie który podałeś.

Skomentuj

Dla głośnika średniotonowego nie ma większego znaczenia w jakiej gra obudowie. Wielkość obudowy wpływa na odtwarzanie częstotliwości z dolnego krańca pasma. Daj tego GDM'a tak jak pisał bart210, do małej, zamkniętej obudowy, powiedzmy jakies 3 litry tak dla wygody jej wykonania. Ważne jest tutaj właściwie tylko to, żeby głośnik średniotonowy miał osobna obudowe od niskotonowego bo ciśnienie wytwarzane przez głośnik niskotonowy całkowicie destabilizowało by pracę średniaka.

Skomentuj

dabyl I o taka odpowiedz mi chodziło :mrgreen: Temat do zamknięcia :cool:

Skomentuj

Temat do zamknięcia :cool:
                        niekoniecznie, bo jak Ci sie przypomni jakies pytanie to nie zakladaj nowego watku tylko pytaj tu :wink:

Skomentuj

Nie do końca jak najmniejsza objętość jest zalecana... Zalecana to jest jak największa, żeby nie podwyższać fs. Oczywiście w granicach rozsądku . Myślę, że 5-6 litrów wystarczy :). Pamiętaj o wytłumieniu w całości komory! To czy będzie ten GDM pracował wspólnie z GDWK czy bez niego nie ma absolutnie żadnego znaczenia dla brzmienia konstrukcji. Wybór uwarunkuj jedynie tym, którą konfigurację będzie Ci łatwiej wykonać.

Skomentuj

Czaruję...
                          X