Witam mam taki problem jiga podłączyłem J2 i J3 do wejścia mikrofonowego w wyj karty do J1 i jak wpisuje wartość pierwszego rezystora 16 to wyskakuje błąd: you seem to have an open circuit at the jig input istead of a resistance. Co robię nie tak proszę o pomoc!
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Problem z kalibracja SW
Collapse
X
-
Zrobiłem jak proponowaliście i wciąż to samo amplitudę ustaliłem na 16k kalibruje kanały karty jest ok.Przełączam JIG w trybm IMPED CAL 16 OHM z menu Options uruchamiam Preferences . Wybieramy zakładkę impenadnce pozniej test wpisuje 16 chwile myśli i znów Warning! Co jeszcze moge robić nie tak?
Skomentuj
-
ja mam audigy 2 ( wersje dellowska ). najpierw uzywalem sterownikow kX to w ogole nie dalo rady skalibrowac Jiga, potem zainstalowalem chyba 4 inne sterowniki. po czym tylko na jednych z nich mi dzialalo. potem "cos" sie stalo, ze nie chcialo juz na zadnych dokonac kalibracji, to ponownie nagralem kX'y i nagle zaczelo dzialac.
Jesli chodzi o sterowniki kX to w opcjach AC97 musisz miec wejscie liniowe. i w opcjach nagrywania poziom nagrywania ac97 conajmniej na 0 ( moze byc wiecej i nie moze byc wyciszony) po tych 2 zabiegach, jezeli nadal nie mozesz skalibrowac, to nagraj inne sterowniki od creativa ( niemodowane najlepiej )
Skomentuj
-
Najwazniejsze jest ustawienie poziomow wyjscia i wejscia. A potem latencja. Tutorial Yoshiego nie wiele o tym wspomina bo jest napisany dla amatorow ktorzy wogole nie maja o niczym pojecia. Ja jestem zdania ze jak ktos sie bierze za pomiary to powinien choc troche znac podstawy pomiarow.
Przy pomiarze impedancji caly sygnal z wyjscia wzmacniacza trafia na wejscie karty muzycznej dlatego wzmacniacz i wyjscie karty musi byc bardzo cicho ustawiony a wejscie na minimalnym poziomie.
Do pomiaru impedancji nie potrzebny jest zaden JIG ani wzmacniacz wystarczy kabelek i rezystor. Jest to opisane w tutorialu o SW.
Skomentuj
Skomentuj