Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie obudowy do monitorów?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie obudowy do monitorów?

Witam
    Chcę zrobić monitory 2 drożne na głośnikach średnio-niskotonowych Peerless SDS-134 (już kupione)
    Jakie wymiary muszę mieć obudowy, aby to dobrze zagrało?
    Za wszelkie porady dzięki :razz:

a w ilu siedza w S13 akustyka?

Skomentuj

Będę zgadywał - 7L ? BR jakieś 45mmX150mm

Skomentuj

to jest zwykle 13cm - 6-12 litrow w zaleznosci od tego czego oczekujesz

Skomentuj

to jest zwykle 13cm - 6-12 litrow w zaleznosci od tego czego oczekujesz
          Przeznaczenie ich ma być ogólnie do oglądania filmów i muzyki, lecz potem mam zamiar je ustawić jako głośniki Efektowe.
          maja grać pod wzmacniaczem Denon AVR 1508

Skomentuj

To ja bym obstawial 5-8litrow. Zrob minimalna przednie scianke i policz ile wyjdzie wymagana glebokosc na ktorej dobierze sie pojemnosc.
            Przy takiej miniaturyzacji b-r oczywiscie tylko z tylu.

Czy 13cm moze dobrze grac to juz kwestia dyskusyjna. Niektorzy lubia male 45kilogramowe kobietki, a ja tam wole wszystko co duze

Skomentuj

jakie porównanie :razz:

Peerlessy SDS-134 kupiłem za mniejsze pieniądze i dlatego się na nie zdecydowałem :wink:

czyli 8 litrów będzie dobra do słuchania muzyki i oglądania filmów?

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
                czyli 8 litrów będzie dobra do słuchania muzyki i oglądania filmów?
                tak - to standard

Nie na temat...
                Zamieszczone przez irek
                Niektorzy lubia male 45kilogramowe kobietki, a ja tam wole wszystko co duze :wink:
                fajna byla... :roll:
                ale obecne 180cm lepiej sie prezentuje :P

Skomentuj

panowie przemyślałem jak by wyglądały te monitory 8 litrów i wydaje mi się, że będą zdecydowanie za małe...
                  Obliczyłem dziś brata monitory i wyszło mi pomiędzy 18-19 litrów wys-37cm, szer-16cm, głębokość-31cm
                  Są na głośnikach GDN-15-100-8-AKX i vifa DX25. Oczywiście BR.
                  Myślę żeby zrobić też kolumny o takich rozmiarach tyle, że bym oddzielił w środku komory to by mi parę litrów odjęło
                  P.S u brata też są takie komory....

Skomentuj

Karol22m
                    Mówisz o wymiarach zewnętrznych kolumny czy wewnętrznych ?
                    Jeśli o zewnętrznych to zrobiłem Ci tabelkę :cool:

Jak zrobisz kolumnę o wymiarach np. 350mm/150mm/250mm gdzie front będzie 20mm a pozostałe ścianki 15mm to wyjdzie Ci monitor o pojemności ~ 8.25 dodasz sobie jeszcze jakieś tam np. niewielkie łączniki ścianek wew. i prawie że idealnie 8L :cool:

Skomentuj

Obliczyłem dziś brata monitory i wyszło mi pomiędzy 18-19 litrów wys-37cm, szer-16cm, głębokość-31cm
                      litraż wewnętrzny tych monitorów przy grubości płyty 19mm to 11L
                      twój wynik jest poprawny ale jest to wynik brutto
                      od niego trzeba odjąć powierzchnię płyt które zajmują
                      następnym razem odejmij grubości płyt (x2) i wtedy ci wyjdzie poprawny wynik
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Liczyłem wymiary zewnętrzne :razz:

Skomentuj

Liczyłem wymiary zewnętrzne :razz:
                          no to ok :razz:
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A z jakiej płyty najlepiej robić obudowy?
                            Słyszałem że MDF jest najlepszy do takich rzeczy...
                            a z płyty wiórowej też może być? :smile:

Skomentuj

MDF oczywiście najlepszy, ale mogą być problemy z jego dostaniem.
                              Płyta wiórowa jest tańsza, łatwiej dostępna i również nadaje się do budowy skrzyń.

Skomentuj

Właściwie to to, jakiego materiału użyjesz nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o samo granie kolumny (to znaczy ma to pewien wpływ ale Ty w tym momencie raczej się tym nie przejmuj). MDF jest bardzo łatwy w obróbce bo jest stosunkowo miękki ale za to jest droższy od paździerzówki i tak jak pisze bart210 jest mniej popularny a co za tym idzie trudniej dostępny w niektórych miastach. Paździerzówka jest twardsza i ciężej się w niej frezuje otwory i szlifuje ją natomiast lepiej wytrzymuje "niszczące działanie" wkrętów oraz jest tania i kupisz ja w każdym mieście. Proponuję mdf na przód i paździerz na resztę ścianek - to juz właściwie taki standard się zrobił

Skomentuj

Czaruję...
                                X