Witam czytałem na stronce diyaudio.pl że do budowy bandpass 4th nadają się takie4 same głośniki jak bo skrzyń zamkniętych a że akurat posiadam tonsilowkiego GDN 30/60/1 postanowiłem taką obudowę wykonać. Jestem laikiem dlatego proszę was o jakieś wskazówki na ten temat w programie winsd wyszedł bardzo ciekawy wykres Gain jak dla mnie chyba trochę za ciekawy, natomiast skrzynia wyszła strasznie obromna 112 l i 620 l . Co o tym sądzicie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
bandpass 4th na GDN 30/60/1
Collapse
X
-
Wiem ze dla niego lepsza zamknięta. Ale mam już 2 Kolumny zamknięte na głośnikach 30cm z STX i wiem jak to gra. A mnie chodzi o coś z niskim basem który mi to dopełni, no i zamknięta skrzynia nie jest taka ciekawaW sumie dziś skończyłem suba na STX 22/120/8 ale niemam jak go podłączyć wraz z moimi kolumnami, ale myslę że zrobie do tego suba wzmacniacz. Puki co mam jeszcze 3 głośniki i chcę je wykorzystać, te głośniki to 2x kappa lw800 no i Tonsil 30/60/1
Aha i jeszcze coś przecież nawet na stronie jest napisane że do tego tybu obudowy wykorzystuje sie głośniki takie jak do skrzyń zamkniętych
Skomentuj
-
Jak masz za duzo glosnikow to mozesz mi jeden dac :> Poza tym bandpass wcale nie da Ci niskiego basu. Te obudowy charakteryzuja sie wyzsza sprawnoscia. Wsadzenie tonsila nic tu specjalnie nie zmieni. To jest glosnik do obudowy zamknietej i w takiej powinien pracowac. Jesli to Ci nie odpowiada, to musisz kupic inny glosnik, ktory zapewni odpowiednie zejscie.
Jest jeszcze pewna rzecz. Tonsil 30/60/1 ma mala moc, jesli wsadzisz go w bandpass'a to istnieje ryzyko, ze nie uslyszysz kiedy glosnik bedzie mial dosc. Czesto dochodzi do uszkodzenia glosnikow w takiej obudowie przez nieumiejetne uzytkowanie.
Ps. Dlaczego zamknieta skrzynia nie jest ciekawa? Co masz na mysli?
Skomentuj
-
"Ps. Dlaczego zamknieta skrzynia nie jest ciekawa? Co masz na mysli?"
Hmmmdaj mi ze 2-3 przykłady fajnego subwofera ( jeśli można by go tak nazwać) w obudowie zamkniętej najlepiej na jakimś sporym głośniku typu 25-30cm naprawde jestem zainteresowany bo może faktycznie coś pominąłem.
A tak swoją droga jeśli 30/60/1 nie nadaje sie do tej obudowy to dlaczego tak twierdzi program WinSD oraz ktoś kto pisał (bardzo fajnie zresztą) na stronce o tego typu obudowie
Aby nie być gołosłownym skopiowałem w artykułu chyba nikt nie wyjedzie z prawami autorskimi bo w słusznym celu"Tradycyjnie już podsumowaniem artykułu o obudowie będzie określenie wymagań dotyczących przetworników możliwych do zastosowania w omawianej obudowie BP 4th. Rzecz jasna są one dokładnie takie jak dla obudowy closed. "
[ Dodano: 2009-12-13, 10:09 ]
Ok zakładam że 30/60/1 nie nadaje sie do obudowy innej niż closed. Niechce zakładać nowego tematu więc chce się jeszcze o coś zapytać mianowicie o głośnik STX 22/120/8 SS czy ten przetwornik nada się do obudowy typu bandpass 4th. Aha i Jeszcze jedno czy sugerować się podanym litrażem w WinSD dla tego głośnika?? Chyba że jesteście w stanie mi polecić jakieś wymiary?? Proszę o pomoc
Skomentuj
Skomentuj