Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subbas na impreze? propozycja obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subbas na impreze? propozycja obudowy

Witam,

na wstepie zaznacze: wiem ze zestawy elektorakustyczne projektuje sie od podstaw no ale co zrobic...

posiadam 2 sztuki glosnikow 15", (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=788289782) zapłaciłem za nie 200 zł za oba więc mam nadzieje że nie tak źle.

Teraz musze je wsadzić do jakiś obudów. Byłbym wdzieczny za jakies sugestie co do typu, rozmiarów itp. Nie ma parametrów dlatego liczę na wskazówki "praktyczne". W jakiej obudowie jest szansa ze zagra to przyzwoicie? myslalem o jakis 100 litrach i br strojonym na "ucho". Mam jedną obudowę zamkniętą 80 litrów, wykonaną z 4 cm mdfu więc jeden pewnie do niej trafi (jak będzie zle to dodam br). ale co z drogim?

zasilane beda koncowka 2x400 wat (rms) filtrowana aktywnie wiec na brak mocy narzekac nie beda...

bede zobowiazany za pomoc :)

Taki NN to bym wsadzil tak gdzies 90-100l strojenie 45hz 80l moze byc troche malo ale sprobowac nie zaszkodzi

Skomentuj

Czemu zapłaciłeś tylko po 100 zł za sztukę?
      Ja też mam te głośniki w obudowie BR 100l strojonej na 40 Hz, ale zaproponowałbym Ci ten uniwersalny i sprawdzony projekt strojony na 45 Hz.

http://www.estradowiec.pl/index.php?...d=55&Itemid=50

Jeśli o parametry to mam przesłane od innego użytkownika który je pomierzył.
      Fs-33Hz
      Qts-0,44
      Vas-262L
      skuteczność 1W/1m-95 dB
      Dla drugiej sztuki wyszło podobnie : Fs-31,Qts-0,51.
      W takich głośnikach te rozrzuty to normalka,i tak nie jest źle.Dzięki temu ,że są 4 Ohm to jakoś to gra.Parametry i tak się trochę zmienią po kilkudziesięciu godzinach pracy ,i zbytnio bym się nimi nie przejmował.W przypadku takich głośników nie ma co się bawić w zbytnią dokładność.Obudowa 100-120L i strojenie 45 Hz prawie zawsze się sprawdza, i szkoda wysiłków na dokładne strojenia ,bo i tak ich parametry się po czasie rozjadą.To ma sens w przypadku markowych głośników i to po wygrzaniu.
      życzę miłego konstruowania i pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
      X