Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do 18m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do 18m2

Jaki głośnik będzie dobry do pokoju (dobra akustyka pomieszczenia) 3.5mX5.15m = 18m2 budżet to 250zł (~300złmax tolerancja - 20zł) na sam przetwornik.
    Nie chcę "muła" od suba wymagam głównie rytmiki (szybkości) - czyli do muzy (jeśli miał bym kategoryzować to HOUSE) ale żeby w kinie też mnie nie zawiódł [Transformers] :smile: możecie składać tez propozycje 2X...(coś tam)
    Na razie to co mi się pląta po głowie to AC-180F1D lub SLS-8" co wy na to ?

"Przetworzony dźwięk ma być bardziej odczuwalny niż słyszalny" jeśli rozumiecie o co mi chodzi :neutral:

Moze MDS08, taki popularny ostatnio

Mialem w 18m2 GDN 20/80/2 i bylo nawet znosnie aczkolwiek uwazam ze warto by bylo poszukac juz cos 10".

Skomentuj

hmmm trochę cichy chyba :/ ten mds08 a poza tym oprócz allegro nie wiem gdzie go można by kupić ...
      10" to już chyba max; większe będą za "ciężkie"(membrany)

Skomentuj

glosniki wieksze niz 10" wcale nie musza byc mulaste....

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk
          glosniki wieksze niz 10" wcale nie musza byc mulaste....
          OK ale i tak te mniejsze będą szybsze dlatego napisałem że można by dać np. 2x(jakiś 8") łącznie będą miały większą powierzchnie membrany niż jeden 12"
          tylko że do ~300zł które podałem to chyba nie da się zrobić takiej konstrukcji. Napisałem chyba ponieważ nie wiem, dlatego ten temat powstał :)

[ Dodano: 2009-12-16, 12:23 ]
          LOL http://img385.imageshack.us/img385/4162/45459545.jpg
          A gdzie jest zapalnik ? :) (oczywiście to tylko żart)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
            OK ale i tak te mniejsze będą szybsze
            nie zawsze!
            dlatego napisałem że można by dać np. 2x(jakiś 8") łącznie będą miały większą powierzchnie membrany niż jeden 12"
            jesteś tego w 100% pewien?
            LOL http://img385.imageshack....62/45459545.jpg
            A gdzie jest zapalnik ? (oczywiście to tylko żart)
            nie rozumiem Twojej uwagi... Tak mniej więcej wygląda elektronika w subie jak się składa wzmacniacz z pojedyńczych kitów

Skomentuj

[ Dodano: 2009-12-16, 12:23 ]
              LOL http://img385.imageshack.us/img385/4162/45459545.jpg
              A gdzie jest zapalnik ? :) (oczywiście to tylko żart)
              he he, zapalnik to taki pomaranczowy przelacznik na panelu :P
              Ten sub ma prawie 2 lata, smiga wysmienicie.

/edit/
              hehe, dobre z tym zapalnikiem dobre, sie smieje...

Skomentuj

Po co tam tyle płytek drukowanych? Nie szło zrobic na jednej? Ogolnie masakra z kablami itp.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                  Po co tam tyle płytek drukowanych? Nie szło zrobic na jednej? Ogolnie masakra z kablami itp.
                  Pewnie szlo by zrobic.
                  Kable niczemu nie szkodza, nie ma brumienia etc.

Zreszta nie pamietam kiedy ostatni raz tam zagladalem bo temu sie nic nie dzieje.

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                    jesteś tego w 100% pewien?
                    Nie. Tylko spekuluje

Zamieszczone przez csbiczek
                    nie rozumiem Twojej uwagi... Tak mniej więcej wygląda elektronika w subie jak się składa wzmacniacz z pojedyńczych kitów
                    to nie uwaga tylko żarcik
                    powiedzmy ze chodziło mi że wygląda bombowo (interpretuj jak chcesz :))

Skomentuj

Ale zawsze można to poprawic zeby było elegancko.

Skomentuj

Widać jest fanem modułowych rozwiązań .

Skomentuj

Ze tak powiem, te dwa lata duzo zmienily jesli chodzi o moj stopien 'obchodzenia' sie z elektronika.

Teraz jakbym to robil to dc detect + opoznienie podlaczenia glosnika + przelaczanie zrodel + sterowanie pilotem zrobilbym ladnie na jednej plytce.
                          Wtedy standby bylo prostsze, pozniej dopiero dorobilem 2 zrodlo na drugiego suba kiedys tam.
                          DC detect + opoznienie podlaczenia to tak naprawde dwa kity polaczone w jeden, teraz bym to zrealizowal na tym samym procku, DC detect bylo rowniez wspolpracowalo by z prockiem, bo teraz jest pasywne.

Nie mowcie ze taki burdel tam jest, ladnie kable spialem :p
                          Fakt, moglem je jakos kolorami pogrupowac ale co tam...

[ Dodano: 2009-12-16, 16:11 ]
                          Zamieszczone przez Yoshi_80
                          Widać jest fanem modułowych rozwiązań .
                          cos w tym jest

Skomentuj

ir0nhide może to http://www.stx.pl/gdn-30-500-4-ap.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Overclocker
                              Jak patrzałeś na jego charke ?

a tamten STX za duży jest

Skomentuj

Jeśli ma być do muzy to szedł bym w obudowę zamkniętą i w tym wypadku nie bał bym się nawet 12 cali.Tylko konkretnych 12 cali co w tym budżecie może być problemem.
                                MDS 08 wcale nie jest taki cichy,nie wiem skąd ta opinia,no chyba że sie go utnie na 40 Hz 12db/okt to i owszem.U mnie sobie spokojnie dawał radę w 25 metrach podpędzając monitorki na TB.Obecnie pracuje w dużym busie ( w pokoju wylądował większy jego brat,12 cali mutidrive) w podobnym konfigu(przody TB) i potrafi skutecznie podnieść ciśnienie.
                                Co do stx-ów,nie podpowiem,nie bawię się w to bo uważam że nie warto jeśli liczy się na coś ciekawego i na lata.Kiedyś coś tam kombinowałem ale dałem sobie spokój.

Skomentuj

Jak patrzałeś na jego charke ?
                                  Nie rozumiem... ?

Skomentuj

Wydaje mi sie ze i tak czyms naprawde odpowiednim i z zapasem bedzie glosnik na 10"

Szkoda ze np taki TIW 200xs jest w takiej cenie, bo np moj tiw250 sprawuje sie znakomicie aczkolwiek cena poza zasiegiem.

STX ?? szczerze nigdy nie mialem, jakos uciekam od takich zastosowan, nie lubie robic czegos na chwile tylko na dluzej, nie ukrywajmy cos co jest dobre musi niestety troche kosztowac, aczkolwiek sa wyjatki cena/ jakosc.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X