Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn estradowych - kilka pytań...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn estradowych - kilka pytań...

Witam.

Chce zrobic kolumny estradowe na 2x celestiony 1225 na kolumne i zastanawiam sie:
    - jaki wysokotonowy glosnik?
    - ile litrow musialaby miec taka obudowa?
    - czy ksztalt ma jakies znaczenie ?
    - jaka zwrotnice zastosowac, na jakie czestotliwosci nastroic?
    - jak polaczyc glosniki zeby kolumna miala 8 ohm?
    - czy zastosowac jakies wygluszenie?
    - jaka jest "najlepsza" grubosc scianek?
    -czy kształt wzmocnień ma jakieś znaczenie?

Czytałem wiele tematów i niestety nie znalazłem konkretnej odpowiedzi dotyczące konkretnej sytuacji , więc kolejny raz liczę na waszą pomoc
    Jeżeli chodzi o ich zastosowanie to chciałbym wyprawiać jakieś imprezki na sali nie większej niż 150m2. Do tego zestawu jest już zrobiona kolumna basowa o mocy 250W (rms) o średnicy głosnika 45cm.
    Pozdrawiam

1. Do jakiej kwoty?
    2. Jak ma byc wsparta dołem to pewnie w okolice 60l
    3. Tak i nie
    4. Zwrotnice trzeba policzyc pod dane głośniki
    5. Jak 1225 sa tylko 8ohm i chcesz dac 2 na kolumne to nie da sie zrobic paczki 8ohm (4 albo 16)
    6. Mozesz dobrac cos na sluch
    7. Optymalna 18mm bedzie ok
    8. W Twoim przypadku nie

Co to za głośnik na basie? Obawiam sie, ze przy tych paczkach na celestionach nie bedzie go slychac.
    Jaki masz wzmacniacz?

Skomentuj

1. ok.100zł za jeden
      2. aha
      3. Słyszałem że kształt trapezowy jest lepszy od prostokątnego czy kwadratowego
      4.a jak to sie robi?
      5.u to nie dobrze
      6.bez przesady ;p aż takim muzykiem to nie jestem ...
      7.a tu słyszałem znów ze od 2 -2.5 cm bo później to tylko zbędna waga mdf'u
      8.aha
      Całość wyjdzie mnie ok 1600zł tzn takie są przewidywania z czego 1300zł na głośniki.
      Wzmacniacz to onkyo A-SV610PRO gdzie impedancja głośników nie może być mniejsza niż 8 ohm http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17428

Skomentuj

Po pierwsze,daruj sobie ten wzmacniacz! Nie wiem dlaczego Pan Irek upiera się że ten wzmacniacz może być,to jest domowy sprzęt i niech tak zostanie. Do kolumn które chcesz zrobić musisz mieć końcówkę mocy,np. Dap-a...niestety kosztuje 1000zł ale za to masz pewność że ni się z nią nie stanie i będzie miała tyle mocy żeby napędzić te kolumny.

Masz tutaj link: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1457389-0.html skopiuj ten projekt i będzie git.

Odpowiedzi na pytania:

- jak w linku (te stx-y teraz są tańsze)
        - jak w linku (Maxi,60L to za mało dla tych głośników,i nie chodzi tu o to że będą wspomagane dołami,te głośniki mogą też grać całym pasmem)
        - jeśli chodzi o dźwięk to nie ma to znaczenia
        - jak w linku
        - tak jak Maxi napisał
        - no i tu ci powiem ze jeśli nie umiesz dobrać sobie nawet wytłumienia na słuch to chyba nie dla Ciebie to hobby :???:
        - grubość ścianki w zależności czy będą wzmocnienia czy też nie. Możesz zrobić paczkę ze sklejki 16mm i do tego wzmocnienia i w zupełności starczy
        - nie ma

Skomentuj

A co masz za bass bo tak jak Maxi, mówi możesz się zdziwić jak wszystko podłączysz a suba nie będzie słychać...

Skomentuj

Nie ważne co tam ma,jeśli ma tylko jedną to niech zapomni :)

Skomentuj

1. Panowie , skąd wiecie ze sub nie wystarczy jak go w ogóle nie słyszeliście ?
              2. Wiem ze wzmacniacz nie jest do tego stworzony, ale nie jest az taki slaby jak go opisujecie. ;] Na początek musi on być, gdyż nie bede mial teraz kolejnych conajmniej 500zl na wzmacniacz bo budowa kolumn trochę mnie wyniesie.
              3.Co do gwizdka , to proszę podać konkretną propozycje...
              4.Do subwofera bedzie zrobiony holton 200
              5.Jak podłącza się głośnki aby było to 16 ohm i czy gwizdek nie obniży troche impedancji?
              6.Czy macie gdzieś schemat zwrotnicy zestrojonej na 65 Hz? A moze by zejsc nizej niz 65hz zeby wiecej basu bylo? czy raczej zostawic te czestotliwosci subwooferowi?
              7.Co do wygłuszenia: mam kupować różne materiały i sprawdzać jak mogę uzyskać odpowiedź już doświadczonych kolegów? :grin:

Pozdro

[ Dodano: 2009-12-18, 23:07 ]
              Czy do tych kolumn warto zastosowac br ? A jak już to jaki?

Skomentuj

Zamieszczone przez misturek
                skąd wiecie ze sub nie wystarczy jak go w ogóle nie słyszeliście ?
                Bo jesteśmy doświadczeni? :)

Wiem ze wzmacniacz nie jest do tego stworzony, ale nie jest az taki slaby jak go opisujecie. ;] Na początek musi on być, gdyż nie bede mial teraz kolejnych conajmniej 500zl na wzmacniacz bo budowa kolumn trochę mnie wyniesie.
                Jak wolisz,potem nie mów że się spalił lub że jest za słaby.

Co do gwizdka , to proszę podać konkretną propozycje...
                STX-D800ti

Do subwofera bedzie zrobiony holton 200
                Powodzenia.

Jak podłącza się głośnki aby było to 16 ohm i czy gwizdek nie obniży troche impedancji?
                Szeregowo. Nie przejmuj się tym.

Czy macie gdzieś schemat zwrotnicy zestrojonej na 65 Hz? A moze by zejsc nizej niz 65hz zeby wiecej basu bylo? czy raczej zostawic te czestotliwosci subwooferowi?
                co? :lol:

Czy do tych kolumn warto zastosowac br ? A jak już to jaki?
                Nie mam więcej pytań :mrgreen: Zielony chce zacząć nagłaśniać a nie wie z czego składa się kolumna i do czego służy bas reflex.

Skomentuj

marian, jestem ciekaw czy ty tak wszystko od razu wiedziałeś.
                  Zapewne już od urodzenia jesteś stworzony do budowania kolumn etc.

Skomentuj

Zrozum, że skoro używasz pewnych zwrotów/wyrazów, dyskutujesz o czymś, to jest wymagane od Ciebie ich rozumienie. Jeżeli nie chcesz się wgłębiać w tajniki audio to zrób po prostu gotowca. w innym wypadku przeczytaj co nieco i dopiero zadawaj pytania.
                    Bo np. to:
                    .Czy macie gdzieś schemat zwrotnicy zestrojonej na 65 Hz? A moze by zejsc nizej niz 65hz zeby wiecej basu bylo? czy raczej zostawic te czestotliwosci subwooferowi?
                    jak słusznie wytknął marian, po prostu rozwala.

Skomentuj

Wiesz ja Ja zaczynałem? podłączałem wszystkie kondensatory,rezystory i cewki jakie miałem w domu,jakie wymontowałem z telewizora,z radia lub z czego jeszcze innego. Czytałem gazetki lub dowiadywałem się od innych,lub,z czego najwięcej się dowiadywałem,rozbierałem kolumny i wgłębiałem się w ich poszczególne elementy i połączenia. Kiedy Ja zaczynałem nie miałem internetu (wtedy to nawet nie wiedziałem co to takiego). Wtedy,w porównaniu do Ciebie, nie rzucałem się na głęboką wodę lecz zaczynałem od prostych rzeczy.

Ty,nie mając pojęcia o budowaniu kolumn chcesz nagłaśniać imprezy,no gratuluję pomysłu,spalisz głośniki lub wzmacniacz i potem będziesz płakał. No ale co tam. Skopiuj ten projekt który Ci podałem,tam masz wszystko wypisane... i koniec tematu.

A co do tego:

Tu masz rację :wink: widocznie jestem :razz:

Skomentuj

Nie jestem aż taki ciemny , mam doświadczenie w robieniu układów elektronicznych a nie w kolumnach estradowych.
                        Dlatego założyłem ten temat aby tego co nie doczytałem uzupełnić poprzez wasze odpowiedzi...
                        Lecz jednak widzę że konkretów tu raczej się nie dowiem. :???:

Skomentuj

misturek, chcesz się dowiedzieć konkretów to poczytaj arty na stronie głównej a potem zacznij zadawać bardziej sensowne pytania

Skomentuj

Dlatego założyłem ten temat aby tego co nie doczytałem uzupełnić poprzez wasze odpowiedzi...
                            Lecz jednak widzę że konkretów tu raczej się nie dowiem. :???:
                            To wiesz co? to może już przestań pisać bo jak widzę moje słowa do ciebie nie docierają. Wyżej podałem linka,nie zauważyłeś?

Skomentuj

Misturek może poszukaj może troche w googlach, a potem zapytaj sie o SZCZEGÓLY.

Skomentuj

Tak sobie przemyślałem to wszystko.
                                Stwierdziłem że macie racje , chciałem iść w pewnym sensie na łatwiznę , chciałem mieć wszystko podstawione pod nos, dzięki wam nauczę się czegoś nowego.
                                Jak wiecie każdy człowiek popełnia w swoim życiu błędy i najlepiej się na nich uczy...
                                Zrobię kolumny pokarzę wam i będę z nich dumny ponieważ zrobiłem je ja , sam...
                                Dzięki i pozdrawiam. :wink:

[ Dodano: 2009-12-20, 00:55 ]
                                Witam,
                                zrobiłem projekt obudowy w 3d.

Litraż wewnętrzny to ok 125l.

Wymiary:

Br kupie dłuższy i będę go obcinał co 0.5cm do puki nie uzyskam żądanego efektu.
                                Jeżeli chodzi o wysokie to zastosuje STX D800Ti z horn'em H-386-130.
                                Celestiony będą grały całym pasmem a wysokie 12/18dB, cięcie 1,6kHz.
                                Jeżeli chodzi o obudowę to będzie ona wykonana z mdf'u 2cm i wzmacniana od środka.
                                Tył będzie wygłuszony gąbką tapicerską ok. 3cm.
                                Całość oszacowałem na 1700zł.

[ Dodano: 2009-12-20, 01:02 ]
                                Jeżeli chodzi o wymiary na schemacie , to nie które mogą się różnić o drobne dziesiątki mm. W rzeczywistości wszystko będzie równo docięte. :wink:

Skomentuj

misturek, mam podobne paczki na sprzedaz za 1000zł.. solidne na podbnej jakosci glosnikach i niewiele uzywane. Oczywiscie jesli chcialbys takie cus kupic. Zastosowane przetworniki to selenium dh200e-e i alphard magnum 15 czyli najlepsza seria estradowa alpierdka
                                  SPLu 99-100db z wata a tych wacikow 350 na sztuke. To dobra oferta ; )

Skomentuj

Czaruję...
                                  X