Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy rura BR zajmuje kubature obudowy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy rura BR zajmuje kubature obudowy?

Witam.
    Staram sie dokladnie obliczyc obudowe pod konkretne glosniki i zastanawiam sie czy swoisty "walec" tkwiacy w komorze niskich tonow mojej kolumny czyli rura BR zajmuje faktycznie miejsce a jej objetosc powinienem odjac od calkowitej obliczeniowej pojemnosci skrzyni czy tez traktowac ja tylko jako kawalek przeszkody nie majacej znaczenia (jesli oczywiscie chodzi o pojemnosc obudowy)?

dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam,
    Mako

Re: Czy rura BR zajmuje kubature obudowy?

Zamieszczone przez Mako
    Witam.
    Staram sie dokladnie obliczyc obudowe pod konkretne glosniki i zastanawiam sie czy swoisty "walec" tkwiacy w komorze niskich tonow mojej kolumny czyli rura BR zajmuje faktycznie miejsce a jej objetosc powinienem odjac od calkowitej obliczeniowej pojemnosci skrzyni czy tez traktowac ja tylko jako kawalek przeszkody nie majacej znaczenia (jesli oczywiscie chodzi o pojemnosc obudowy)?

dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam,
    Mako
    Nalej miskę pełnej wody i wsadzi br i zobaczy o co kaman :)

Skomentuj

heh wiem ze gdybym do obudowy wrzucil walec to zmniejszyl bym jej pojemnosc, ale w tym wypadku chodzi o rurke z powiedzmy nieskonczenie cienkiej scianki a na dodatek zakonczona otworem w skrzyni.. pytanie jest wiec takie: gdzie sie konczy pojemnosc obudowy typu BR-na koncu rury br (wewnatrz obudowy) czy przy jej wylocie - to jednak spora roznica.. chce osiagnac np. 15.4 lita a rura br zajmowala by prawie 4.5litra.. stad moje pytanie, mam nadzieje ze nie kazdy uzna je za kompletnie pozbawione sensu?

Skomentuj

4.5 litra rura? chyba źle coś policzyłeś. Przyjmuje się że od objętości skrzynki trzeba odjąć objętości b-r, zwrotnicy, przegród i głośników bo one też zajmują litraż magnesem itp.
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

chyba zaczynam sie przekonywac do koncepcji nr 1 , ze rure br musze obliczeniowo potraktowac tylko jako "rure" a nie "walec" (dla objetosci skrzyni) co faktycznie bylo przedmiotem mojego pierowtnego pytania.. dzieki za odp i to tak blyskawiczną :)
          przez chwile bowiem zastanawialem sie nad tym czy uwzglednilem wszystkie zmienne i czy wlasciwie.

pozdrawiam i zycze Wesolych swiat!

Skomentuj

Mako, Ja bym poczekal jeszcze na pare odpowiedzi bo jednak rure br nalezy potraktowac jako walec imo.

Skomentuj

Mako, podaj jaki masz ten b-r długi i średnicę jego. I traktuj go jak walec.

Skomentuj

well, wlasnie tak z jednej strony jestem i nie jestem przekonany co do swojego oststniego posta.. bo mozna by przyjac ze rura br to kolejny "zakamarek obudowy" - zakladajac ze ktos robi takowe (w celach prawda akustycznych) i nie ma to wplywu na objestosc skrzyni a z drugiej jednak skoro wrzuca sie jakies tak przedmioty przez rure BR w celach strojeniowych to czym one sie moga roznic (te biedne pileczki do golfa czy cokolwiek tam sie nie wrzuca) od tego kawalka pcv.. mozna by przyjac ze obudowa konczy sie na wlocie rury br albo na jej wylocie.. przynajmniej w jednym z tych przypadkow setki ludzi mozliwe ze maja zle obliczone skrzynie//
                np moja rura br po ponownym przeliczeniu zajmuje prawie pol litra jako walec :/
                mocno mi to nie daje spac..anyone?
                thx 4 *.hlp

Skomentuj

Te pół lita to tyle, że nie usłyszysz różnicy. Zawracasz sobie głowę pierdołami.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                    Te pół lita to tyle, że nie usłyszysz różnicy. Zawracasz sobie głowę pierdołami.
                    właśnie to chciałem napisać ale mnie uprzedziłeś. To jest za mała różnica żeby się tym przejmować. I tak tego nie usłyszysz.
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Mako
                      Staram sie dokladnie obliczyc obudowe pod konkretne glosniki
                      bez przesady - 10% bledu w obliczeniach nic nie zmieni :P

Zamieszczone przez Mako
                      czy swoisty "walec" tkwiacy w komorze niskich tonow mojej kolumny czyli rura BR zajmuje faktycznie miejsce a jej objetosc powinienem odjac od calkowitej obliczeniowej pojemnosci skrzyni czy tez traktowac ja tylko jako kawalek przeszkody nie majacej znaczenia (jesli oczywiscie chodzi o pojemnosc obudowy)?
                      tak, zajmuje on miejsce i liczac "recznie" trzeba go uwzgledniac
                      programy takie jak winisd juz to robia za nas (nie potwierdzilem tego jeszcze ale wszystko na to wskazuje)
                      Zamieszczone przez Mako
                      chyba zaczynam sie przekonywac do koncepcji nr 1 , ze rure br musze obliczeniowo potraktowac tylko jako "rure" a nie "walec" (dla objetosci skrzyni) co faktycznie bylo przedmiotem mojego pierowtnego pytania.. dzieki za odp i to tak blyskawiczną
                      nie - liczysz wlasnie jako walec a nie rure
                      strojenie obudowy b-r dziala wlasnie na zasadzie "ilosci" powietrza w tej rurce. i trzeba to odliczyc

Zamieszczone przez kondrax
                      dokladnie

Skomentuj

dziekuje za wyczerupjace odpowiedzi, chyba nie mam juz watpliwosci co i jak :) mam nadzieje ze temat przyda sie rowniez innym osobom pracujacym nad swoimi projektami. moze jedna mala rurka to niewielki blad ale przy kilku problem byc albo nie byc lekko narasta :)
                        anyways spora frajde daja mi te obliczenia i kazda usunieta watpliwosc jest na wage zlota w bilansie morale/zmeczenie.

pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                        X