Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik do subwoofera pasywnego ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Malo basu z 18AWX? A to numer:) U mnie jest za duzo...

Skomentuj

Pogromca mitow, dobra dobra :P masz TL :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow

Basu nigdy nie jest za dużo,chyba że ci buczy lub muli.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
          Zamieszczone przez Pogromca mitow

Basu nigdy nie jest za dużo,chyba że ci buczy lub muli.
          Dwoch rzeczy nie cierpie: za duzej ilosci basu i za duzej ilosci wysokich. Ale tak to jest jak sie czlowiek na szerokopasmowkach wychowal i dalej ich slucha.

Buczenie z linii transmisyjnej? Niemozliwe.

Dla autora watku polecam dobre 2way, choc wolalbym szerokopasmowca uzupelnionego basem i tweeterem co w sumie jest juz 3way.

Skomentuj

nie czytalem tematu do konca ale mam propozycje
            Zamieszczone przez Kriegrer
            40WAT starczy ?
            W tej chwili mam podłączone 2x40WAT (GDN 20/40) + 2x60WAT (jakieś stxy, które muszę oddać). Tak więc "mania na waty OFF" bo ja nie mam zamiaru lecieć z pokrętłem na full opór tylko kulturalnie posłuchać muzyki.
            masz wzmacniacz stereo?
            i chcesz pasywnego suba 8ohm - mam takiego

ARN 200-09 2x8ohm po 35W w subie schneider'a
            pozbede sie tanio

Skomentuj

Paweł - z tego suba wychodzą 4 przewody ? Czy są połączone szeregowo ? Bo można zrobić tak: monitory pod A, a sub 2 głośnikowy jako para B i wtedy 4 kanaly zagraja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
                No ale nie rozumiesz...
                Twoj wzmacniacz nie napedzi tych glosnikow, no moze poza tonsilami...
                Może 2x GDN 25/60 (po regeneracji 90PLN za 2 sztk) ?
                Jak to ma byc sub to te tonsile sie srednio nadaja..., poza tym do 12mk chcesz pakowac 2szt. 10?

W zupelnosci starczy ci GDN-22-140-8-SCX, tylko do niego potrzebujesz mocniejszego wzmacniacza
                Zamieszczone przez bart210
                To żadnego z nich nie starczy 40W. Najlepszy byłby dla Ciebie GDN-22-140-8-SCX, ale potrzebujesz wzmacniacza, który ma przynajmniej 100W przy 8 ohmach.
                A może ARN 226? Ma bas na przyzwoitym poziomie i nie potrzebuje zbyt mocnego wzmacniacza.
                Panowie panowie. Co to za bzdury wypisujecie ? Najpierw zastanówcie się co można zrobić z 1-2 WAT. Co i jak można napędzić. Widzę, że młodzi mają zapał na jak największą ilość WATów w wzmacniaczach niczym panowie z łysymi głowami na konie mechaniczne w swoich golfach. Nikt o zdrowym rozsądku nie wykorzysta w domu wzmacniacza 100WAT. Przecież nie będziecie cały czas słuchać muzyki z potencjometrem na godzinie piątej. Ten wzmacniacz spokojnie wystarczy. Bez najmniejszego trudu obsłuży ostatnio popularne monitory na przetwornikach AWX i do tego 2 przetworniki 27 SCX. Tylko czy to ma sens ? Koszt wykonania 2 kolumn lub 1 kolumny 2 głośnikowej to pewnie 1/2 subwoofera aktywnego.

Skomentuj

Tak tylko co innego kolumny a co innego subwoofer. Mam uniampa ,który napędza monitory i rzeczywiście nigdy nie wykorzystam jego całej mocy. Myśle ,że podczas słuchania muzyki nie używam więcej nić 2x1W ,jak słucham głośniej to może dochodzi do 5-10W. Natomiast subwoofer ,żeby dorównał efektywnością monitorom i dobrze komponował się z muzyką musze już wpakować 4 razy więcej mocy i wydaje mi się ,że mój sym ,który napędza własnie GDN SCX jest troszke za słaby w stosunku do monitorów ,w rzeczywistości i tak nie słucham go na maksa :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez Henryk1948
                    Panowie panowie. Co to za bzdury wypisujecie ? Najpierw zastanówcie się co można zrobić z 1-2 WAT. Co i jak można napędzić. Widzę, że młodzi mają zapał na jak największą ilość WATów w wzmacniaczach niczym panowie z łysymi głowami na konie mechaniczne w swoich golfach. Nikt o zdrowym rozsądku nie wykorzysta w domu wzmacniacza 100WAT. Przecież nie będziecie cały czas słuchać muzyki z potencjometrem na godzinie piątej. Ten wzmacniacz spokojnie wystarczy. Bez najmniejszego trudu obsłuży ostatnio popularne monitory na przetwornikach AWX i do tego 2 przetworniki 27 SCX. Tylko czy to ma sens ? Koszt wykonania 2 kolumn lub 1 kolumny 2 głośnikowej to pewnie 1/2 subwoofera aktywnego.
                    Buhaha to sie usmialem
                    Tu nie chodzi o to zeby rozkrecac wzmacniacz nie wiadomo jak... chodzi o kontrole nad glosnikiem.
                    Jak masz mozliwosc zrob sobie test... podlacz jakis subwoofer chodzby na tanim stxie 22/140 pod wzmacniacz 40w a potem podepnij go pod cos mocniejszego w granicach 150w... jak nie uslyszysz roznicy to zapraszam do laryngologa

Skomentuj

22 to malutki głośnik z lekką membraną. Przy 3x / 4x cm można już mieć problem.

Skomentuj

Ja mam swoja wlasna teorie na temat mocy. Jesli glosnik, ktory podlaczam do mojego wzmaka 2x10w nie daje w 15metrach kwadratowych odpowiedniej ilosc i jakosci niskich tonow to daje sobie na luz z takim glosnikiem. Po prostu lubie wysoko sprawne konstrukcje.
                        10 watt to bardzo duza moc, ktora mozna naglosnic nawet mala sale kinowa, caly pic w sprawnosci glosnikow.
                        15calowy sub, ze sprawnoscia 99db napedzany wzmakiem o mocy 10watt zagra fantastycznie.

Skomentuj

Henryk1948, szanuję Twoją wypowiedź, ale nie chcę i nie lubię być porównywany do łysego dresa bo na pewno nim nie jestem. Ja sam napędzam Tonsila GDN20/80/2 symasymem a monitorki uniampem i rzadko kiedy wykorzystuję nawet połowę mocy uni. Ale, tak jak Jacek90 napisał, żeby sub dorównał efektywnością to muszę podać na syma więcej mocy niż na kolumny. Dodam tylko, że wcześniej miałem podłączonego suba pod starą tosce 303, której moc wynosiła 2x20W. Nawet przy cichym słuchaniu muzyki z kolumn, które były napędzane innym wzmacniaczem, tosca często pracowała na przesterze.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                            żeby sub dorównał efektywnością to muszę podać na syma więcej mocy niż na kolumny.
                            To co ty masz za suba? Efektywnsoc suba na STX 22/140 jest okolo 89dB czyli tyle co kolumn!

Zamieszczone przez Maxi
                            Tu nie chodzi o to zeby rozkrecac wzmacniacz nie wiadomo jak... chodzi o kontrole nad glosnikiem.
                            Jaką kontrole? Skad glosnik wie ile W ma wzmacnaicz co go napedza?

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                              jest okolo 89dB
                              przy 1 khz. jak jest na basie w pewnej obudowie zaleznie tez od odciecia suba itp bez pomiarow mozna jedynie przypuszczac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                Zamieszczone przez pegelmesser
                                jest okolo 89dB
                                przy 1 khz. jak jest na basie w pewnej obudowie zaleznie tez od odciecia suba itp bez pomiarow mozna jedynie przypuszczac.
                                Dokładnie ,a poza tym akustyka mojego pokoju jest dziwna w miejscu w którym słucham muzyki basu jest mało a jak na przykład stane i pójde w strone drzwi to nagle bas się pojawia tak więc głośność suba zależy głownie od pomieszczenia oraz jego ustawienia.

Skomentuj

Co myślicie o głośniku Tonsil GTC 30/80 nada się na suba ?

Skomentuj

Paweł - z tego suba wychodzą 4 przewody ?
                                    tak
                                    Czy są połączone szeregowo ? Bo można zrobić tak: monitory pod A, a sub 2 głośnikowy jako para B i wtedy 4 kanaly zagraja.
                                    nie - sub ma wbudowany filtr pasywny i po podlaczeniu do nich monitorkow odfiltrujesz im bas
                                    lub jak chcesz bas z kazdego glosnika to mozesz podalczyc pod 2 pary wyjsc

jak chcesz to zrobie foto

piszecie i spieracie sie czy tyle a tyle do duzo czy malo...
                                    mnie cyferki nie obchodza - glosnik ma grac dobrze i tyle
                                    a ze juz dawno temu przekonalem sie ze 8" pod 20w wzmacniaczem zagra inaczej niz pod 60W (glosnik 60w) to wole stosowac te 60w ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                    X