Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w wyborze monitorow z 15cm Midwooferem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w wyborze monitorow z 15cm Midwooferem

witam
    tak jak mialem, zakladam nowy temat...
    poszukalem troche po necie i jest kilka interesujacych mnie konstrukcji....
    i chcialbym byscie wyrazili swoje opinie na ich temat...

z Scan-Speak 15W/8530K00: - ale nie podoba mi sie ta polyskliwa membrana wolalbym taka jak ma 15W8531K00 - na stronie scan speak-a te glosniki wogle nie roznia sie parametrami... wiec rozumiem ze moge je dowolnie zamienic...

http://www.troelsgravesen.dk/EllamXT.htm - ta konstrukcja odpowiada mi najbardziej - ale tylko ze wzgledu ze mam xt w domu i kilka elemantow do zwrotek wiec najtaniej wyjdzie jej zrobienie tylko nie bede ukrywal ze tak jak kiedys pisalem bardziej odpowiada mi dx25 ale pewnie bez zmiany zwrotki nie zagra to najlepiej ?? czy sie myle ?? bo wiele konstrukcji ktore ogladalem naja takie same zwrotki dla xt co dx....

http://www.troelsgravesen.dk/Ellam.htm
    http://www.troelsgravesen.dk/W1500_97.htm

oraz 3 konstrukcje z seasami...
    http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm

chcialbym byscie pomogli mi i wypowiedzieli sie co lepsze i czym sie roznia...
    glownie jak wczesnie wspominalem zalezy mi na basie by bylo go duzo - i jak starczy pieniazkow to skusze sie na lepsza gore niz xt25 jesli chodzi o konstrukcje z scan speakiem ale to kiedys (mimo wszystko chce byscie wypowiedzieli sie na temat tych 3 konstrukcji z scan speakiem a propo tych pozostalych 2 wysokotonowek...)

oraz jesli okoaze sie ze konstrukcje z seasami lepiej sie spisza to pomyslimy nad nimi...

z gory dziekuje i pozdrawiam

No teraz można ci normalnie odpowiedzieć.
    Scanów słuchałem i mogę ci je polecić ale nie z Vifą bo to zbyt słaby głośnik do tego woferka, niestety ale vifa nic ciekawego sobą nie zaprezentowała w moim odczuciu co nawet w porównaniu do budżetowych Seasów , może aplikacja była nie odpowiedna a może mój gust jest taki.

Co do projektów na Seas co podałeś to bym się na twoim miejscu skusił przy czym oczywiście mówie o Excel.
    Pamiętaj również że magnezowy nie da ci tyle basu co ten poliprepylenowy ale za to średnicę ma nie do przebicia, na CA z tym budżetem odpuść, bo to przynajmniej klasę niżej albo i dwie.

Skomentuj

A wie ktoś jak Seasy W15CY001/W15LY001 + 22 TAF/G wypadają do 3W-Classic
      (CA22RNX+MCA12RC+27TFFC)

Co lepiej by było wybrać?

Skomentuj

no ja myslalem nad tymi seasami excel ale jesli mowisz ze ten magnezowy ma mniej basu to raczej pozostalbym przy opcji W15LY001+22TAF/G i tu moje pytanie jak ten seas ma sie do scan speaka??

ale czy na prawde ten magnezowy ma malo basiku ?? jesli nie to prosze o porownanie tych 3-eh...

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
          i tu moje pytanie jak ten seas ma sie do scan speaka??
          ciężko będzie Ci uzyskać taką odpowiedź... Popatrz na charakterystyki zestawów mogą być bardzo przydatne. Będzie to podparte jakimś aktywnym dołem ? Jakie pomieszczenie ?

Skomentuj

tak w razie potrzeby mam aktywny dol ale nie bede ukrywal ze zawsze bardziej lubilem sluchac muzyki bez suba, suba uzywam bardziej w kinie lub jak potrzebuje wiekszych wrazen... a nie lubie przerosnietych monitorow wiec szukam jakiejs 15 z jak najlepszym basem,

aktywny dol to subwoofer na peerless XXLS12 z membrana bierna w obudowie ok 30-35l jeszcze nie skonczone (co sadzicie o tym peerlesie??), kupilem tego peerlessa bo w drodze mam rowniez projekt hx2 akustyka i nie bede ukrywal ze bardzo podoba mi sie bas z peerlesow, spytacie po co mi monitory jak mam fronty na 2xhds180ex. Ale chce tez zrobic monitory na glosnikach o klase lub kilka wyzej bo na fronty ktore zaprezentuja taka jakosc wydam wiecej o te 2 glosniki dodatkowe tylko do basu - 2,5 drogi i rozbudowana bardziej zwrotka z ktora tez bylyby problemy... a monitory zawsze tansze w wykonaniu, mniejsze wiec poreczniejsze w przenoszeniu itd... poprostu chce oprocz tych frontow HX2 miec rowniez monitory wysokiej klasy

i w tym wypadku seas by bardziej pasowal wygladowo do frontow na hdx180ex ale mimo wszystko wole uslyszec dokladniejsze opinie na temat tych glosnikow nie biorac pod uwage ich wygladu...

a na temat scan speakow to jak juz mowilem mam xt25 w domu a zwrotki sa do roznych wysokotonowek wiec przy zakupie scan speaka zawsze kiedys z czasem bede mogl zrobic ubgrade wymieniajac wysokotonowke i zwrotke jak teraz by kasy nei starczylo

POWIEM tak wstepnie zdecydowany najbardziej jestem na W15LY001 + 22 TAF/G
            bo wyglada to dosyc rozsadnie cenowo w stosunku do scan speaka... a w sumie chetnie uslysze aluminiowa wysokotonowke...

Skomentuj

a w sumie chetnie uslysze aluminiowa wysokotonowke.
              mnie kusi połączenie alu seasa z AL130, jak bym miał na to odpowiednie fundusze :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                mnie kusi połączenie alu seasa z AL130
                mnie 27TDFC z AL130... hmm...

daniel69 a ten projekt ? http://www.troelsgravesen.dk/W12.htm

Skomentuj

widzialem. bardzo fajne ale 12 to roche za malo :P szczegolnie ze cena taka sama jak 15... wiec ma to jakis uzasadniony bardziej sens ??

[ Dodano: 2009-12-27, 14:51 ]
                  a mam jeszcze pytanie
                  co sadzicie i mozecie powiedziec mi o tym glosniku??
                  http://www.seas.no/index.php?option=...d=70&Itemid=94

bo moze w przyszlosci bym zamiast hx2 w obudowe wsadzil cos takiego:
                  http://www.troelsgravesen.dk/CNO-2.5.htm

tylko szkoda ze wysokotonowka nie taka sama jak w monitorach bo tak by bardziej do kompletu pasowalo...

[ Dodano: 2009-12-27, 14:52 ]
                  ba nie tylko bardziej by pasowalo co ta wysokotonowka to majatek kosztuje :/

Skomentuj

Mogę ci powiedzieć że tydzien temu oddałem koledze ten projekt http://translate.google.pl/translate...T25.htm&anno=2 który mu robiłem i szczerze mówią wooferek zrobił na mnie ogromne wrażenie słychać wyraźnie że grał o klasę lepiej od moich seasów i na twoim miejscu zrobił bym sobie właśnie coś takiego tylko monitory , i właśnie z tym tweeterkiem bo jest połowę tańszy od Crescendo a Troles twierdzi że jego wyższość jest bardziej subiektywna niż słyszalna.
                    Dodam że głośniki były jeszcze niewygrzane więc można by się spodziewać jeszcze lepszego grania po jakiś 20-50 godz grania.

I pamiętaj że jeśli obudowy wykonasz sobie sam to i tak 3kzł to jest minimum żeby się za to brać.

Skomentuj

nie nie nie - monitorow nigdy nie bede robil wiekszych niz z 15 cm wooferkiem fronty jak najbardziej ale na 2 szt 18

Skomentuj

fronty jak najbardziej ale na 2 szt 18
                        no i tu popełniasz właśnie błąd bo koszty dwoisz a zyskiem będzie ładniejszy wygląd i +3db SPL.
                        To lepiej zbudować już 3 drogi na front.

Skomentuj

Nie na temat...
                          toma085, słuchałeś może 3W classic ? Tak ogólnie możesz jeszcze coś więcej o W18 nawet w stosunku do L18 i porównanie tweeterów...

Skomentuj

toma085, nie niestety 3Wclassic nie słuchałem ale słuchałem różne kombinacie woferów klasy średniej seasów ,vif, visaton AL-a również wielkich konstruktorów kolumn i przeróżne zwrotnice zapch,troles, ze stron producętów, żadne nie oddały tego od siebie co Revelatory czy Excele.

Porównanie L18 jest trudne bo nie miał gorszej średnicy ani mniejszego basu (nawet większy bo W18 było wcale nie wygrzane) ale nie wiem czy to brak zniekształceń dzięki faradajowi czy poprostu to już tak jest że brzmi to zupełnie innym charakterem słychać dzwięki w oddali a nawet jak by za ścianą , i nie ważne czy to jest wzmacniacz unitry czy kabelek za 20zł a CD jest ze niższej półki po prostu gra to rewelacyjne delikatnie i z polotem a scena ładnie się układa nawet w trudnych akustycznie pokojach.
                            Charki mogą być proste wykresy idealne ale mikrofon to nie ludzkie ucho i brzmi to inaczej niż się do tego przyzwyczajamy.

Skomentuj

tak wiem ze 2szt 18 to tylko zwiekszenie kosztow ostatnio sam nad tym myslalem tym wiecej ze jest to konstrukcja 2,5 way ale kiedys bardzo mi przypadly go gustu HX2 akustyka i od tamtego czasu (styczen tego roku) glosniki do HX2 leza w szafie i czekaja na swoja kolej... gdzie budy bardzo wolno posuwaja sie z kilku powodow ale poza tym wszystko to tez kwestja wygladowa i jak bym mial robic 3way to np na seasa-ch w tym wypdku excel a to juz jest spory wydatek wiec puki co nie bede sie bawil we fronty i skoncze hx2 a kiedys kiedys sie pomysli. Tylko chcialbym by ktos polaczyl mi hx2 z jakas lepsza wysokotonowka niz xt25 moze do kompletu z monitorami z jakas kopulka aluminiowa seasa by wygladowo jeszcz bardziej sie to zgrywalo... jest jakis chetny podjecia sie takiego zadania ??

a wracajac do tematu rozmowy co sadzicie o wybranej przeze mnie opcji:
                              W15LY001 + 22 TAF/G

Skomentuj

Ja też właśnie myślałem nad wymianą xt25 w moich monitorach na hds180. Może seas 27tbfc/g ,albo 27tdfc??

Skomentuj

Czaruję...
                                X