Dlaczego prawie wszystkie głośniki Tonsila mają wysoką efektywność ? Od czego zależy ten parametr i co zależy od tego parametru.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Efektywność glośników TONSIL.
Collapse
X
-
Z tego co mi tłumaczono na forum teoretycznie to będzie wyglądało tak:
90dB z 1 W
93 dB z 2 W
96 dB z 4 W
99 dB z 8W
102 dB z 16 W
105 dB z 32 W, itd...
Ale wypadałoby chyba uwzględnić że najwięcej mocy idzie do niskotonowego na najniższe częstotliwości, a tam spl już nie jest taki wysoki.
Skomentuj
-
Czyli np. mam dwie kolumny z głośnikami niskotonowymi o efektywności 90, jak podłączę trzecią kolumnę o efektywności 88 to w zasadzie trzecia kolumna nic nie da (nie da więcej basu bo będzie zagłuszana przez te z efektywnością 90) bo będzie grała ciszej, może jedynie uzupełnić średnicę tak ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DevilsTo jak ktoś się na tym zna to niech mi obliczy np takie coś:
Niskotonowy: 100watt - 89db x2
Średnio tonowy: 80watt - 89db
Wysoko tonowy: 80watt - 89db
Maksymalna efektywność przy mocy 100watt na 1 kolumnie oraz na 2 naraz.Ale przy jednym niskotonowcu już jest ok. Przy jednym niskotonowcu będziesz miał 89dB z jednej kolumny i 92dB z obu kolumn :)
Skomentuj
-
- Jaką będzie miał efektywność jak dostanie np 2 watty a jaką jak dostanie tą maksymalną moc 100watt ?
Jak to się oblicza ?
Dlaczego Tonsil ma takie głośne głośniki? Bo stosują np. lekkie membrany. W zamian za to jednak mają słaby bas :P - coś za coś. Oczywiście mowa o tych archaicznych stosowanych przez Unitre w czasach, gdy wzmacniacze miały po 20-30 Wat. Dzisiejsze wytwory typu GDN 13/50/9 mają dużo niższą efektywność niż te stare konstrukcje w zamian oferując bas.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Devils- Jaką będzie miał efektywność jak dostanie np 2 watty a jaką jak dostanie tą maksymalną moc 100watt ?
Jak to się oblicza ?
Co do szczelin magnetycznych, gdy jest węższa to większe jest natężenie pola magnetycznego w tejże szczelinie. To się bezpośrednio przekłada na sprawność (efektywność) głośnika, bo taki sam prąd przepływający przez cewkę, powoduje większe wychylenie membrany.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ptolekCo do szczelin magnetycznych, gdy jest węższa to większe jest natężenie pola magnetycznego w tejże szczelinie. To się bezpośrednio przekłada na sprawność (efektywność) głośnika, bo taki sam prąd przepływający przez cewkę, powoduje większe wychylenie membrany.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
Skomentuj