Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Efektywność glośników TONSIL.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Efektywność glośników TONSIL.

Dlaczego prawie wszystkie głośniki Tonsila mają wysoką efektywność ? Od czego zależy ten parametr i co zależy od tego parametru.

Efektywność to jest parametr odpowiadający za "głośność" głośnika :)

Skomentuj

Efektywnosć mówi nam ile dB jest w stanie głośnik wytworzyć z 1 wata dostarczonej mocy Jelsi glośnik nie ma bardzo ciężkiej membrany to zwykle ma efektywność w granicach 90 dB

Skomentuj

Zawsze byłem ciekawy jak jest z tym dB'lami...
        Załóżmy, że głośnik ma moc 100watt i efektywność 90dB i pytanie:
        - Jaką będzie miał efektywność jak dostanie np 2 watty a jaką jak dostanie tą maksymalną moc 100watt ?
        Jak to się oblicza ?

Skomentuj

Z tego co mi tłumaczono na forum teoretycznie to będzie wyglądało tak:
          90dB z 1 W
          93 dB z 2 W
          96 dB z 4 W
          99 dB z 8W
          102 dB z 16 W
          105 dB z 32 W, itd...

Ale wypadałoby chyba uwzględnić że najwięcej mocy idzie do niskotonowego na najniższe częstotliwości, a tam spl już nie jest taki wysoki.

Skomentuj

To jak ktoś się na tym zna to niech mi obliczy np takie coś:
            Niskotonowy: 100watt - 89db x2
            Średnio tonowy: 80watt - 89db
            Wysoko tonowy: 80watt - 89db
            Maksymalna efektywność przy mocy 100watt na 1 kolumnie oraz na 2 naraz.

Po prostu jestem ciekaw jak z tym jest :mrgreen:

Skomentuj

Czyli np. mam dwie kolumny z głośnikami niskotonowymi o efektywności 90, jak podłączę trzecią kolumnę o efektywności 88 to w zasadzie trzecia kolumna nic nie da (nie da więcej basu bo będzie zagłuszana przez te z efektywnością 90) bo będzie grała ciszej, może jedynie uzupełnić średnicę tak ?

Skomentuj

Bo u tonsila zauważyłem wąskie szczliny powietrzne , oni się starali a teraz się daje częściej szerokie bo szybciej/mniej dokładnie można produkować głośniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Devils
                  To jak ktoś się na tym zna to niech mi obliczy np takie coś:
                  Niskotonowy: 100watt - 89db x2
                  Średnio tonowy: 80watt - 89db
                  Wysoko tonowy: 80watt - 89db
                  Maksymalna efektywność przy mocy 100watt na 1 kolumnie oraz na 2 naraz.
                  To jest przykład źle dobranych głośników Ale przy jednym niskotonowcu już jest ok. Przy jednym niskotonowcu będziesz miał 89dB z jednej kolumny i 92dB z obu kolumn :)

Skomentuj

- Jaką będzie miał efektywność jak dostanie np 2 watty a jaką jak dostanie tą maksymalną moc 100watt ?
                    Jak to się oblicza ?
                    90dB wyjściowo to przy 2 Watach 93dB, przy 100 Watach 110dB.

Dlaczego Tonsil ma takie głośne głośniki? Bo stosują np. lekkie membrany. W zamian za to jednak mają słaby bas :P - coś za coś. Oczywiście mowa o tych archaicznych stosowanych przez Unitre w czasach, gdy wzmacniacze miały po 20-30 Wat. Dzisiejsze wytwory typu GDN 13/50/9 mają dużo niższą efektywność niż te stare konstrukcje w zamian oferując bas.

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
                      Bo u tonsila zauważyłem wąskie szczliny powietrzne , oni się starali a teraz się daje częściej szerokie bo szybciej/mniej dokładnie można produkować głośniki.
                      możesz dokładniej
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Devils
                        Jak to się oblicza ?
                        Efektywność to poziom ciśnienia akustycznego przy mocy 1W z odległości 1m. To o co pytasz, to po prostu poziom ciśnienia akustycznego przy mocy 100W, a nie efektywność, a odpowiedź już dostałeś 2 posty wyżej.

Co do szczelin magnetycznych, gdy jest węższa to większe jest natężenie pola magnetycznego w tejże szczelinie. To się bezpośrednio przekłada na sprawność (efektywność) głośnika, bo taki sam prąd przepływający przez cewkę, powoduje większe wychylenie membrany.

Skomentuj

Zamieszczone przez ptolek
                          Co do szczelin magnetycznych, gdy jest węższa to większe jest natężenie pola magnetycznego w tejże szczelinie. To się bezpośrednio przekłada na sprawność (efektywność) głośnika, bo taki sam prąd przepływający przez cewkę, powoduje większe wychylenie membrany.
                          ok dzięki. Myślałem, że chodzi o coś innego :oops:
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                          X