Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer aktywny na tonsil'u, stx'ie, ...? 25 cm 8 ohm.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer aktywny na tonsil'u, stx'ie, ...? 25 cm 8 ohm.

Witam. Chciałbym zbudować subwoofer aktywny (obudowa BS) lecz nie wiem jaki głośnik do niego dobrać (koniecznie musi być 8ohmowy ze względu na posiadany wzmacniacz). Zastanawiam się nad tonsilem gdn 25/80/1 i STX GDN-27-450-8-SC (nie wykluczam żadnej innej propozycji), a dysponuję kwotą na głośnik ok 150zł. Wiem, że są one w podobnej cenie a różnica między nimi w brzmieniu może być wielka. Od razu proszę o litraż obudowy i wymiary BS do głośników. Subwoofer ma nagłośnić pokój ok 16m2, a czasami małą domówkę w salonie otwartym ok 45m2. Posiadam już wzmacniacz do planowanego subwoofera o sporej mocy (testowałem go na głośniku 38cm i kiedy rozkręciłem wzmacniacz lekko za połowę to głośnik wykorzystywał całe swoje zawieszenie, więc nie mogłem sprawdzić całkowitych jego umiejętności, ale z topologii układu wygląda mi to na ok 150-200W) - temat wzmacniacza można pominąć, bo w razie konieczności kupię, bądź zmontuję coś odpowiedniego do tego. Jakiś czas temu myślałem o gnd 20/100/1. Słucham muzyki house i pochodne house (electro, progress...). Bardzo dziękuję za wszystkie rady.

a to?

http://stx.sote.pl/gdn-30-500-4-ap.html
    http://stx.sote.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html

Skomentuj

A może tonsil 30/120/1 35 zł dołożysz i masz porządny głośnik.

czarekp9 głośniki które podałeś są w tej chwili niedostępne bendą dopiero w 2 połowie stycznia.

Skomentuj

Wolałbym, żeby to była 20-piątka, bo mam teraz akurat paczkę do tego, a za składanie specjalnej pod głośnik wezmę się dopiero po sesji zimowej, czyli gdzieś w lutym dopiero. Jedynie mi zależy na opinii o tym tonsilu, bo jest on w pobliskim sklepie, więc go mogę kupić od ręki, a tego stx bym musiał zamawiać i nie wiem czy jest lepszy, czy sobie go odpuścić.

Skomentuj

Pawel S. ma tego stxa na testach http://stx.sote.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html i zadymę w domu robi. Ja tam bym brał stxa. Dziwi mnie cena tego 30/120/1 Tonsila bo to nawet nie jest tyle warte... Są lepsze i tańsze głośniki. Tego nowego AP zamówił mój kolega, ale jeszcze nie przysłali mu go z stxa, bo tak bym napisał coś więcej i pomógł Ci podjąć decyzję.

Skomentuj

Kurde, a z 25cm nic mi nie doradzicie? Nie chciałbym 30, bo tam już litraż duży wychodzi, a ja nie potrzebuje takiej szafy w pokoju, bo za wiele miejsca też nie mam niestety.

Skomentuj

Do Stxa 30-500-2x4AA skrzynia 50 litrów BR lub obudowa zamknięta 30 litrów. Z 25 ciężko jedynie 22-140-8SCX godny uwagi. Tonsil ma głośniki 25cm, ale jak to gra to Ci nie powiem, bo nie wiem. Kiedyś kolega przyniósł do mnie jakieś Altony, ale co to był za model nie wiem, ale basowy był Gdn 25-60 i rewelacji nie było, raczej szczupły bas bez zejścia bez głębi ale z dobrym wykopem nawet.

Skomentuj

Elvis 18 no to twój kolega sobie jeszcze poczeka.Bo jakaś firma wykupiła wszystkie głośniki łącznie ztym nowym 30/500/4 ap ,na którym bendę robił subwoofer.
                I bendą dostępne dopiero w 2 połowie stycznia.

Skomentuj

Kupiłem dzisiaj w sklepie tonsila gdn 25/80/1
                  Jutro pierwsza próba:)

Skomentuj

Do rocka fajny bo sporo kopie, spokojnie tda jeden mu starcza w domowych warunkach - spl ma spory, a wiele więcej nie wytrzymuje.
                    Problemem jest to że brakuje mu zejścia i to że potrzebuje dużej budy.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      potrzebuje dużej budy.
                      Jaką proponujesz budę do tego głośnika?

Skomentuj

Z tego co pamiętam nie mniej jak 50litrów i nie niżej niż 40hz.
                        ALe trzeba sprawdzić , bo dawno go nie miałem, najlepiej w moich starych postach.

Skomentuj

Wsadziłem go do budy 45l i całkowicie wytłumionej, strojony na 45Hz i muszę przyznać, iż kopytko ma:) Jestem zadowolony. Po sesji w ferie wezmę się za fornirowanie, bo teraz nawał dziczyzny na uczelni.

Skomentuj

Czaruję...
                          X