Witam. Chciałbym zbudować subwoofer aktywny (obudowa BS) lecz nie wiem jaki głośnik do niego dobrać (koniecznie musi być 8ohmowy ze względu na posiadany wzmacniacz). Zastanawiam się nad tonsilem gdn 25/80/1 i STX GDN-27-450-8-SC (nie wykluczam żadnej innej propozycji), a dysponuję kwotą na głośnik ok 150zł. Wiem, że są one w podobnej cenie a różnica między nimi w brzmieniu może być wielka. Od razu proszę o litraż obudowy i wymiary BS do głośników. Subwoofer ma nagłośnić pokój ok 16m2, a czasami małą domówkę w salonie otwartym ok 45m2. Posiadam już wzmacniacz do planowanego subwoofera o sporej mocy (testowałem go na głośniku 38cm i kiedy rozkręciłem wzmacniacz lekko za połowę to głośnik wykorzystywał całe swoje zawieszenie, więc nie mogłem sprawdzić całkowitych jego umiejętności, ale z topologii układu wygląda mi to na ok 150-200W) - temat wzmacniacza można pominąć, bo w razie konieczności kupię, bądź zmontuję coś odpowiedniego do tego. Jakiś czas temu myślałem o gnd 20/100/1. Słucham muzyki house i pochodne house (electro, progress...). Bardzo dziękuję za wszystkie rady.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer aktywny na tonsil'u, stx'ie, ...? 25 cm 8 ohm.
Collapse
X
-
Wolałbym, żeby to była 20-piątka, bo mam teraz akurat paczkę do tego, a za składanie specjalnej pod głośnik wezmę się dopiero po sesji zimowej, czyli gdzieś w lutym dopiero. Jedynie mi zależy na opinii o tym tonsilu, bo jest on w pobliskim sklepie, więc go mogę kupić od ręki, a tego stx bym musiał zamawiać i nie wiem czy jest lepszy, czy sobie go odpuścić.
Skomentuj
-
Pawel S. ma tego stxa na testach http://stx.sote.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html i zadymę w domu robi. Ja tam bym brał stxa. Dziwi mnie cena tego 30/120/1 Tonsila bo to nawet nie jest tyle warte... Są lepsze i tańsze głośniki. Tego nowego AP zamówił mój kolega, ale jeszcze nie przysłali mu go z stxa, bo tak bym napisał coś więcej i pomógł Ci podjąć decyzję.
Skomentuj
-
Do Stxa 30-500-2x4AA skrzynia 50 litrów BR lub obudowa zamknięta 30 litrów. Z 25 ciężko jedynie 22-140-8SCX godny uwagi. Tonsil ma głośniki 25cm, ale jak to gra to Ci nie powiem, bo nie wiem. Kiedyś kolega przyniósł do mnie jakieś Altony, ale co to był za model nie wiem, ale basowy był Gdn 25-60 i rewelacji nie było, raczej szczupły bas bez zejścia bez głębi ale z dobrym wykopem nawet.
Skomentuj
Skomentuj