Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o pomoc...!!!! Początkujący koleś!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o pomoc...!!!! Początkujący koleś!!!

Witam wszystkich... :grin:

Od jakiegoś czasu siedzę i myślę nad stworzeniem swoich kolumn..
    No i tu mała prośba o pomoc do was Forumowicze..
    Ponieważ nie będę miał problemu ze stolarka i wykończeniem kolumn.
    Dokładnie chodzi o zwrotnice jestem ciemny jak czekolada..

Już przedstawiam mój projekt..

Więc jeśli chodzi o głośniki to do wykorzystania mam głośniki z kolumn Jamo 406.
    Po pewnej hucznej imprezie u kolegi z kolumnach pozostały tylko głośniki, otrzymałem je wszystkie i tu narodził się pomysł..
    Ponieważ kolumny nie były katowane a jedynie zostały rozbite :cry: przez mojego głupkowatego kolege mam naprawdę dobre głośniki..

A dokładnie:

Oto specyfikacja:

# Średnica głośnika niskotonowego: 165mm
    # Częstotliwość przenoszenia: 48 - 20 000 Hz
    # Skuteczność (dB - 2,8V / 1m): 90 dB
    # Podział częstotliwości: 4000 Hz
    # Impedancja: 6 Ohm

# Średnica głośnika średniotonowego: 89mm
    # Częstotliwość przenoszenia: 120 - 20 000 Hz
    # Skuteczność (dB - 2,8V / 1m): 89 dB
    # Podział częstotliwości: 4000 Hz

# Średnica głośnika wysokotonowego: 19mm jedwabna kopułka

A o to sam projekt..

W moim projekcie chciałbym wykorzystać głośniki z satelitek do Kolumny DIY jako średniotonowy..

Nie wiem czy jest to możliwe ponieważ to moja pierwsza konstrukcja..
    Oczywiście wszystko będzie wytłumione, a z tyłu bedzie BassReflex na samym dole!!!

Obecnie posiadam Polarisy 120 , napędzane przez kultowy Technics SE-9021 ( http://www.robinkikaku.co.jp/auction/SE9021A_1024/3.jpg ) :lol:

Moc 120, praca 4 - 16 ohm

Dlatego proszę o pomoc jakie zwrotnice zastosować żeby współpracowały dobrze z końcówką :?: :?:
    :?:

Czy ją zrobić czy moze kupić.. ale sam nie dam rady zrobić takiego cacka.. :roll: !!! HELP Me!!!

Czekam także na sugestje co do projektu, wasze opinie i może zmiany..

Marcin

Zamieszczone przez Corneja
    Po pewnej hucznej imprezie u kolegi z kolumnach pozostały tylko głośniki, otrzymałem je wszystkie i tu narodził się pomysł..
    Ponieważ kolumny nie były katowane a jedynie zostały rozbite :cry: przez mojego głupkowatego kolegę mam naprawdę dobre głośniki..
    Po dość wczesnej godzinie ukazania się posta można mniemać, iż ta huczna impreza niedawno się skończyła a zagłada tych kolumn Jamo nastąpiła nie dalej jak 3-4 godziny temu :) Taka "transplantacja" jaka planujesz pozbawiona jest na chwile obecną ładu i składu, gdyż parametry podane przez Ciebie raczej nie wystarczą do skonstruowania zwrotki do proponowanego zestawu. Nie użyjesz też zwrotki z tamtego zestawu (o ile się zachowała), bo Twój projekt jest 3 drożny a Jamo są 2 way (choć pewnie jeden z niskotonowy odpowiedzialny był za środek). Na pierwszą konstrukcję proponowałbym raczej po prostu zbudowanie paczek o podobnym litrażu jak oryginały i zastosowanie fabrycznej zwrotki z tych zniszczonych kolumn. Nie muszą to być wcale takie obudowy jak w oryginale, inspiracji na wykończenie kolumn i ich ogólny design na forum jest naprawdę sporo. Wystarczy szukać i coś wybrać. Żeby mieć dobrą zwrotnicę do tych głośników wypadałoby je pomierzyć i zaprojektować zwrotkę od podstaw. Może ktoś z forumowiczów tego by się podjął, musisz popytać.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
      temat powinien wyladowac w koszu... ale ze ktos juz odpowiedzial to przeniose.
      i prosze nastepnym razem nadal lepsza nazwe tematowi!

Skomentuj

Dość prostą metodą przerobienia tego zestawu byłoby przeszczepienie zwrotnicy z monitorków. Zakładajac, że producent jej nie skopał i jako tako działa to bierzemy tą zwrotnice od monitorka, aplikujemy jej filtr górnoprzepustowy, czyli przed głośnikiem średniotonowym kondensator ok 33-47uF. Teraz dwa głosniki basowe zaopatrujemy w filtr 1 rzedu z korekcja impedancji lub 2 rzedu. Do tego celu warto by znać impedancje zestawu głosników niskotonowych. Wiadomo, że ta na oko dorobiona cześć zwrotnicy nie bedzie działać idealnie ale nie bedzie wielkiej tragedii, jedynie to moznaby sie pobawic czy zamiana polaryzacji wpływa na brzminie lub ton testowy tylko nie wiadomo, gdzie wypadnie podział częstotliwości, pewnie w okolicach 300-500Hz, więc troche szukania by było.

Skomentuj

takie zestawy mają bardzo prostą zwrotnicę. Zazwyczaj są to kondensatory i cewki polutowane na kablach lub przyklejone na magnesach. Ich jakość też nie jest najlepsza. Najlepiej by było przeczytać wartości z oryginałów i było by po problemie. Jamo nie zadało sobie problemu, żeby zaprojektować do tego zwrotnice. Ten zestaw to 2,5 drogi i większości 6dB/oct. Najlepiej kup kilka najtańszych cewek i kondów i ew rezystory i się pobaw.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzieki za jakiekolwiek podpowiedzi... jednak i tak nic z tego nie rozumie..
            Siedze i czytam o zwrotnicach juz pare dni i nic mi do łba nie wchodzi.. Jakiś tępy chyba jestem..

Jeśli chodzi o zwrotnice z rozbitych kolumn juz ich nie odzyskam..
            Nawet próbowałem szukać schemat ale lipa..
            Czy jest ktoś kto pomoze mi zrobić te zwrotnice..??
            Cena nie ma znaczenia.. :wink:
            Chciałbym sie czegoś nauczyć ale jak nie ma sie podstaw elektroniki to czytanie wszystkiego od środka nic nie pomaga, a pogarsza sprawe. :cry:

Skomentuj

Jezeli chcesz poprawnie zrobic zwrotnice to bez JIG'a ani rusz.
              Musisz sobie odpowiedziec na pytanie. Czy zamierzasz w przyszlosci cos samemu projektowac, albo czy chcesz zdobyc pewne doswiadczenie ( dalej sie uczyc ).

Jezeli odpowiedz brzmi NIE, to inwestowanie 200 zl w Jiga, dla glosnikow, ktore sa warte moze ze 150zl to strata czasu i pieniedzy.

Jezeli TAK, to musisz wylozyc te 200 zl ( domyslam sie, ze raczej sam nie bedziesz chcial go budowac ) . Dodatkowo przyda sie sporo wolnego czasu .

Oczywiscie jest jeszcze trzecia opcja:

Robisz jedna obudowe i szukasz kogos w okolicy, kto moglby Ci to wszystko pomierzyc i ( ewentualnie ) zaprojektowac zwrotke.

Ostatnim rozwiazaniem jest zrobienie zwrotki na sluch ( ale tutaj trzeba juz miec jakies rozeznanie w projektowaniu zwrotnic )

Skomentuj

Jeżeli chcesz to potraktować jako naukę to masz faktycznie dobrą okazję bo to co najważniejsze - głosniki już masz. Jakie są takie są, niewazna ich jakość ważny fakt posiadania.
                Jeżeli potraktujesz sprawe poważnie czyli faktycznie zaczniesz od małej inwestycji w system pomiarowy to w 2 miesiące nauczysz sie wiecej niż w rok siedzenia na tym forum i klepania pierdół.
                Na początek wystarczy sam jig , czyli koszt ok 20 zł robiąc samemu , dzieki niemu zmierzysz parametry TS głośników niskotonowych i będziesz mógł przejść do etapu nauki projektowania obudowy. Po drodze nauczysz się wstępnie obsługiwać program do pomiarów.
                Nastepnie sklecisz sobie skrzynki , załozysz głosniki i pomierzeysz ch-ki. I zaczniesz nauke z projektowaniem zwrotnicy. Zaprojektujesz 1 , złożysz a z czasem bedziesz ją poprawiał jak ci nie będzie grało jak trzeba.
                Po zrobieniu takiego "badziewia" na jakis tandentych głosnikach z tego Jamo , bedziesz miał podstawe zeby smiało atakować kolumne z głosnikami za 1k zł bez obawy, że ci coś nie wyjdzie.

Skomentuj

Czaruję...
                X