Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie dotyczące Subwoofera- Całe pasmo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie dotyczące Subwoofera- Całe pasmo

Witam,
    chciałem wam zadać pytanie które może wydawać się laickie i banalne w wytłumaczeniu ale nurtuje mnie od jakiegoś czasu a w sumie nie wiedziałem za bardzo jak szukać na forum odpowiedzi.
    Czy słuchanie muzyki w tzw. pełnym paśmie na subwooferze z obudową typu bassreflex ma jakiś negatywny wpływ na samego suba, na głośnik?Czy cokolwiek?
    Mam subwoofer z elektroniką Mostek TDA i można słuchać na nim pełnym pasmem obudowa bass-reflex jak pisałem wyżej.W sumie wszystko niby banalne pytanie ale nie jestem pewny odpowiedzi.Proszę was o opinie.
    Pozdrawiam .

Zamieszczone przez white88
    Czy słuchanie muzyki w tzw. pełnym paśmie na subwooferze z obudową typu bassreflex ma jakiś negatywny wpływ na samego suba, na głośnik?Czy cokolwiek?
    nie, poza tym że taki sub to "pięknie" musi grać w pełnym paśmie ;]

Skomentuj

jedyny negatywny wplyw to brzmienie - glosnikowi nic sie nie dzieje

Skomentuj

Tak,oczywiście wiem że pięknie to on grać nie będzie bo nie do tego jest stworzony ale nurtowało mnie to pytanie. Jeżeli głośnikowi i obudowie nic się nie dzieje to porządku. W sumie to przecież przy paśmie subwoofera wytwarza się większe ciśnienie niż w pełnym przynajmniej tak mi się wydaje.
        Dziękuje za szybką odpowiedź.

Skomentuj

Ciśnienie łączne jest wyższe ale nie w paśmie basowym.

Skomentuj

Słuchanie na pełnym paśmie nie ma żadnego negatywnego wpływu na elektronikę, głośnik i skrzynię. Tylko powstaje pytanie, jaki jest sens słuchania suba na pełnym paśmie? Sub staje się kierunkowy i pasmo zaczyna się pokrywać z pasmem kolumn, z którymi współpracuje. Powstają nieprzyjemne podbicia, buczenia, dudnienia itp.

Skomentuj

Pytanie się nasuwa czy to jest subwoofer jeżeli gra całym pasmem?

Skomentuj

Tak wiem że to nie jest dobry pomysł. Spytałem tak bardziej z ciekawości i nie mam zamiaru tak słuchać. Tylko zbieram się do przeprowadzki do innego pokoju większego i przy okazji zabrałem suba by sprawdzić jak sobie poradzi i na chwile dla zabawy sobie puściłem całym pasmem i tak oto się zrodziło pytanie czy mu nie szkodzę przypadkiem. Wszystko na ten temat dzięki bardzo.

Skomentuj

Czaruję...
                X