Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa dunska vs chinska

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Vifa dunska vs chinska

witam
    tak jak obiecałem w innym temacie w którym link do tego tematu wkleiłem, załączam zdjęcia z porównaniem vify duńskiej sprzedawanej pod nazwa vifa oraz chińskiej sprzedawanej pod nazwa peerless

a wiec tak:

Vifa - mniej gesta membrana - zwrocie uwagę na gęstość materiału z którego jest zrobiona
    kolor membrany jest bardziej czarny niż wiśniowo brązowy
    membrana jest bardziej przezroczysta

peerless - bardziej gęsta membrana - nitki w materiale z którego jest wykonana są grubsze
    kolor membrany jest bardziej wiśniowo brązowy
    membrana jest mniej przezroczysta

zdjęcia nie przedstawiają tego idealnie ale chyba wystarczają do zaobserwowania różnic:

daniel69, napisz jaka różnica w brzmieniu.

Skomentuj

tez napisze ale to za jakiś czas - vifa duńska nie wygrzana - stary egzemplarz ale nie używany wogle. Jak się wygrzeje to dojdzie tez różnica w brzmieniu. Ale producent zarzekał ze elementy dokładnie te same... a widać ze nie. A przy takiej roznicy maja prawo grac inaczej i sadze ze to ze chińska gra gorzej mitem nie jest bo jak dla mnie ta peerless gra porostu kiepsko a kiedyś słyszałem vife (być może duńska, być możne lepsza aplikacja) i grała ładnie. A moje kolumny to projekt HX2 akustyka i w tym projekcie chińska (dunska jak wspomniałem nie testowana jeszcze) gra kiepsko

Skomentuj

No to mamy drugi odnotowany przypadek...
        Szkoda że ja nie sfotografowałem DXa... :/
        Nie spodziewałem się wtedy że mogą być takie różnice...

Skomentuj

ja mogę to zrobić bo dx tez posiadam ale bez sensu a co powiesz na temat różnic w brzmieniu dx ??

Skomentuj

daniel69, pisałem w poprzednim temacie - zaraz skopiuję , nie chce mi się drugi raz pisać tego samego

Skomentuj

nie musisz już pamiętam

Skomentuj

Wartoby wykonać pomiary i porównać brzmienie. Zmiana brzmienia musi mieć swój chociażby niewielki odcisk na ch-ce.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                  Zmiana brzmienia musi mieć swój chociażby niewielki odcisk na ch-ce.
                  A nawet wielki....

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                    A nawet wielki....
                    Dlatego warto zmierzyc bo negatywne nastawienie do sprzętu może odbić sie na wrażeniach odsłuchowych. Nie neguje tego jak pomiar potwierdzi, że są róznice. Co innego jak ch-ka impedancji i częsotliwosci wyjdzie taka sama a róznice w brzmieniu będą "katastrofalne", to już bedzie troche zalatywać brakiem obiektywnosci.

Skomentuj

Zrobiłem zdjęcia dla mojej XT.

Zdjęcie z lampa błyskową z komórki

Oświetlenie z lampki na biurku (bez lampy błyskowej)

Bez dodatkowego oświetlenia

Jak widać u mnie kolor membrany wpada w fiolet/granat, ale zauważyłem to dopiero po zrobieniu zdjęcia. Przy normalnym świetle tego nie widać, i membrana wydaje sie czarna, lekko przeźroczysta

Skomentuj

ale na naklejce z nazwa masz peerless??

Skomentuj

tak, peerless

Skomentuj

zgadza się... z naklejka vifa membrana jest bardzo przezroczysta...

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN
                              Jak widać u mnie kolor membrany wpada w fiolet/granat, ale zauważyłem to dopiero po zrobieniu zdjęcia.
                              Balans bieli się kłania proszę Pana. Kolory z foty z telefonu to żaden wyznacznik - automat balansu bieli w innym telefonie uczyni tę membranę np. zielonkawą
                              Zróbcie jakieś pomiary to sprawa się wreszcie wyjaśni ponad wszelką wątpliwość.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                                Balans bieli się kłania proszę Pana.
                                Wierze na słowo bo nie znam się na tym a nie mam czym lepszego zdjęcia zrobić. Pomiary moze i kiedyś będą, ale same pomiary niczego nie rozstrzygnął bez odsłuchu, a najlepiej bezpośredniej konfrontacji. Sam jeszcze nie miałem okazji słuchać tego głośnika, bo cały projekt jest w fazie leżakowania w kartonach i czeka do wakacji.

Skomentuj

ja nie wykonam miarodajnych pomiarów ale mogę wysłać głośniki komuś doświadczonemu i niech zrobi pomiary to sprawa będzie jasna...

Skomentuj

Najlepiej to by było włożyć do jednej kolumny vife a do drugiej peerlessa. Oczywiście kolumna z jakimś niskotonowym i zwrotnicą pod XT. kręcąc balansem można porównać czy rzeczywiście róznią sie brzmieniem.

Skomentuj

Sam kanał lewy od prawego na jednakowych kolumnach różni sie brzmieniem bo materiał jest stereo wiec musiałbyś puszczać mono. Druga sprawa pomieszczenie dodaje od siebie tyle, że też można wyczuć różnicę.

Skomentuj

No tak ale i tak można poznać czy rzeczywiście się od siebie róznią. Wg mnie nie będzie dużej różnicy jeżeli w ogóle będzie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X