Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na Peerless z membrana bierna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na Peerless z membrana bierna

Witam
    mam pytanie co do subwoofera:
    jestem posiadaczem glosnika:

Peerless 830844
    http://www.tymphany.com/830844

oraz posiadam membrany bierne:
    1 sztuke 830548 - 425gram
    2 sztuki 830547 - 290gram

pozostałe parametry identyczne:
    http://www.tymphany.com/830548
    http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=3343

i tu moje pytanie:
    czy lepiej wykonać subwoofer na jednej cięższej czy na 2 lżejszych (oczywiście waga zostanie dobrana - nie zostanie taka jak jest - chyba ze taka będzie ok) jak robi to sonus faber:
    http://sydneyhificastlehill.netmerch...6-A0E22596CFBE

oraz moje pytanie a propo symulacji w jakimś programie:
    winist ma funkcje membrany biernej ale tylko jedna - wtedy jak chce zasymulować to to mam podać masę 2 i powierzchnie 2 tak?? bo pozostałe parametry chyba bez zmian... czy jak mam to zrobić?? myślicie ze jaka wielkość budy będzie optymalna tak jak sonus 40 litrów ?? i czy to jest pojemność netto czy brutto dla głośnika??

[ Dodano: 2010-01-15, 15:18 ]
    chłopaki tylko proszę o profesjonalne podejście do sprawy i w miarę szybka pomoc chociażby w przypadku symulacji. Oraz chętnie usłyszę wasze opinie na temat tego projektu - tego peerlessa.

daniel69, jeśli chodzi o MB to proponowałbym jednak przyjrzenie się jakimś gotowym projektom i dokonywaniu na nich modyfikacji, symulator nic tu nie pokaże.

Zamieszczone przez daniel69
    i czy to jest pojemność netto czy brutto dla głośnika??
    to bez większego znaczenia, głośnik czy też jego brak to parę litrów najwyżej.

Radzę zrobienie jakieś większej budy - z 50 parę litrów, w niej miejsce na głośnik i 2 MB i kawał płyty żeby móc jeden z powyższych otworów zaczopować, a do tego wszystkiego jeszcze parę klocków odejmujących po np 2 litry każdy.
    Wtedy weekend zainwestowany w badanie da Ci niedość żę ogromne doświadczenie to jeszcze sporo przyjemności ze słuchania suba przez najbliższych parę lat.

Skomentuj

aha i dodam jeszcze ze dotychczas sub był w budzie ok 35 litrów brutto z jedna membrana bierna (cięższa) i powiem ze nie grało to najlepiej...

a tak wlasnie jest tu zalecane:
      http://www.tymphany.com/830844-app-note

myślę nad zwiększeniem budy do ok wspomnianych wcześniej 40 litrów netto albo i więcej dlatego proszę was o pomoc bo macie większe doświadczenie (szczególnie ze to mój pierwszy sub z membrana bierna)...

rozumiem ze kawal płyty po to by jeden otwór zamknąć i testować z jedna membrana bierna również...??

a jakieś opinie na temat tej konstrukcji...??

Skomentuj

To te głośniki co siedzą w subie Esy? http://audio.com.pl/testy/esa-profondo:24 Obudowa jest dość skromna 20L, jedna MB@32Hz tylko, że Esa zastosowała wzmacniacz z aktywną korekcją, a Ty czym go chcesz napędzić?

Skomentuj

Mam XXLSa na chacie,(michał miał brac i dupa) ogolnie nie dla mnie sprzęt, kiedyś w akustyku byly dane w co pakować, proponowano zaczynać od 30L(chodzi o dwucewkowego XXLS ja takiego mam i membrane 425g) koncząc na 50L. Ja bym został przy 30 ponieważ ten głośnik i tak robi niezłe zamieszanie! dobry wzmacniacz 200W 4R poradzi sobie z tym głośnikiem spokojnie! Ja CI proponuje zrobić z jedną MB a drugą pchnąć na allegro albo zrobić jeszcze jeden subek.

Skomentuj

ja chce zrobić raczej na 2 membranach bo membrana bierna powinna mieć wielkość ok 2 razy taka jak głośnik a poza tym nie bez powodu sonus faber stosuje 2...

wzmacniacz jaki będzie to napędzał to najprawdopodobniej wzmacniacz irka 300watt

ja raczej zrobię tak jak mówi takero zrobię budę testowa jakaś większa i będę się bawił aż osiągnę to co chce... i wtedy zrobię już docelowa obudowę...

esa stosuje taki głośnik ale jest to 25 cm nie 30... i dlatego tylko 20 litrów...

a wracając do tematu powiedzcie mi jak z tymi symulacjami ?? bo chciałbym się tez pobawić programem zanim przystąpię do budowy. A ogólnie głośnik dobry czy nie?? bo już rożne opinie czytałem...

Skomentuj

Ja bym zroibił na twoim miejscu podobną konstrukcje jak sonus faber. Te zdjecie suba co podałeś linka sobie ściągnij i proporcjami w stosunku do wymiarów głośnika określ mniej więcej wymiary ścianek. Trzeba założyć grubość ścianek np. 22mm lub 32mm . Potem jak skrzynka będzie gotowa to doświadczalnie na słuch wybierasz obudowe np. przez dodawanie jakiś klocków. Później możesz się pobawić z cięzarem membran.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
                wzmacniacz jaki będzie to napędzał to najprawdopodobniej wzmacniacz irka 300watt
                weź panel 450 watowy ;]

Jacek90, najpierw niech ustali litraż etc, a potem będzie się martwił stylistyką :P

Skomentuj

a ma Irek mocniejsze?? bo właśnie chciałem z nim pogadać o zrobieniu czegoś ok 400watt
                  pamiętasz może adres Irka strony??

Skomentuj

daniel69, Irek ma ją w podpisie ;]
                    Jeden taki zrobił, może zrobi więcej :P

Skomentuj

już mam

[ Dodano: 2010-01-16, 14:04 ]
                      Witam znalazlem w winist ustawienia ilosci membran biernych, porobilem sobie troche symulacji i z 2 mebranami efekty zawsze byly lepsze a 2 membrany lzejsze w budzie 40 litrow bija na glowe 1 ciezsza w 30 jak bylo polecane... wiec potestuje w wiekszych budach jak radzil takero

Skomentuj

Czaruję...
                      X