Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX FX200 dwie Obudowy która lepsza ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX FX200 dwie Obudowy która lepsza ??

Hey

Tak ostatnio myślałem trochę nad tymi moimi fx200 i to co mi STX mówili ze wychodzą dwie wersje obudowy do tego modelu ... Na schemacie u nich na stronie pokazany jest ten

Gdzie przedzielona jest obudowa na dwie komory ( w jednej glosnik STX GDN-22-140-8-SCX) a w drugiej STX GDM-14-150-8-SCX i STX GDWK-10-250-8-AWX

a ja dostałem o nich tą drugą gdzie jest inaczej przedzielone trochę

(rysunek robiony na szybko ;p)

I przecież w tej drugiej głośnik nisko tonowy jest w obudowie o większym litraży i tu mam pytanie . Czy dużą jest różnica grania tych kolumny ?? i którą obudowa jest lepsza ??

A wymiary zewnętrzne są takie same ?

Skomentuj

Lepsza konstrukcja jest ta pierwsza gdzie wysokotonówka i średniotonówka są w oddzielnej obudowie. Co do litrażu to w tym pierwszym jest chyba 29L,w drugim nie wiem. Ja osobiście tego GDN-a proponuje dać w mniejszą obudowę niż te 29L bo dla mnie to za dużo o parę litrów.

Skomentuj

w sumie w drugiej obudowie średnio tonowy też ma własna obudowę tylko ze mniejsza

Skomentuj

Optymalnie jest koło 25litrów, w większej budzie to tylko symulacja w winisd lepiej wygląda , nic poza tym :P

Łatwiej wykonać obudowę jak z pierwszego rysunku i łatwiej zadbać o odpowiednio niski litraż bez zbyt wielkiej liczby przegród.

Skomentuj

25-30litrow dla GDNa bym dal

Skomentuj

Ja swojego GDNa upchałem w 29L brutto. Zjadłem mu z 2-3L zawartością komory i koszem. Tak jak koledzy piszą to optymalna objętość dla tego głośnika. Po wygrzaniu głośnika bas jest szybki i mocny. Nie ciągnie się po podłodze :). Zejście nie jest jakieś spektakularne, ale naprawdę przyjemnie to gra. To nie jest duży przetwornik, więc cudów od niego wymagać nie można.

Jak dla mnie obudowa numer 2 pozwala na uzyskanie lepszych proporcji całej kolumny. Strzelam, że usadowienie GDMa w mniejszej komorze ma poprawić charakterystykę tego przetwornika. Sam zastanawiałem się nad wykonaniem właśnie takiej obudowy. Ale po za GDNem nie podobają mi się głośniki wykorzystywane w FX200. GDM jest mocno nieliniowy. Jako tweetera, nie wsadziłbym głośnika STXa bo nie mają jeszcze nic fajnego w ofercie, ja czekam aż wyjdzie STX porównywalny z MORELką (nawet może być w podobnej cenie) :)

Skomentuj

U mnie jest w 33L, jak było w 26 to jakoś nie przypadł mi do gustu...

W obudowie nr 1 przegroda pełni funkcje dodatkowego wzmocnienia.

Skomentuj

Mam te obudowy - wersja pierwsza i po zmierzeniu od środka to mi wychodzi gdzieś 34,5-35 l pojemności - czy to może nie za dużo jak na te głośniki bo jakoś nie mogę sobie poradzić z dobrym wystrojeniem ich(lubią drażnić uszy basem). Rozumiem że jeszcze trzeba by odjąć ze 2-3l na zawartość i koło 32l netto by wychodziło i taką wartość podać w winisd ?

Skomentuj

Czaruję...
                  X