Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o SPL???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o SPL???

Jak SPL się ma gdy np. dwa subwoofery zrobione przykładowo na LW800 każdy w osobnych obudowach ale sygnał do obydwu ma taka samą wartość postawić w pokoju 20 m2. Wtedy jak obliczyć SPL dla 2 subów. I czy srednica głośnika ma jakies znaczenie do głosności ???
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Popraw pytania, bo sa troche bez sensu i zaraz cie wszyscy objada...

Sprawa ma sie tak majac glosnik 50W 90dB i glosnik 100W 87dB to tak samo glosno zagra. A co do sumowania - jesli glosniki identyczne i obudowy tez to nie ma znaczenia ze sa w osobnych obudowach, w sumie efektywnosc calosci bedzie 3 dB wyzsza niz jednego glosnika - oczywiscie w przypadku 2 glosnikow...

Skomentuj

--> theant
      chyba kondraxowi troche mieszasz w glowie, glosniki o ktorych piszesz zagraja tak samo glosno ale tylko wtedy jak ten drugi zostanie zasilony dwukrotnie wieksza moca, natomiast przy takiej samej mocy wzmacniacza np. 30 W glosnik o mocy 50W i 90dB zagra 2 razy glosniej od glosnika 100 W i efektywnosci 87 dB (potencjometr w obu przypadkach w tym samym polozeniu)

-->kondrax
      SPL (poziom cisnienia akustycznego) wlasnie mowi jak glosno potrafi zagrac glosnik, to co z niego mozna wycisnac bez wzgledu na srednice czy moc znamionowa

a moze ja sie myle? wiec prosze o poprawienie mnie

Skomentuj

Zamieszczone przez kecajbl
        przy takiej samej mocy wzmacniacza np. 30 W glosnik o mocy 50W i 90dB zagra 2 razy glosniej od glosnika 100 W i efektywnosci 87 dB (potencjometr w obu przypadkach w tym samym polozeniu)
        to nie jest dokładnie tak... +3dB rzeczywiście odpowiadają dwa razy większej mocy, jednak wrażenie głośności ma trochę inny chareakter.
        Proponuję zrobić eksperyment:
        Uruchom winampa i zapuść jakiś kawałek.
        Za pierwszym razem equalizer ustaw na zero, a za drugim razem preamp w eq. ustaw na mniej więcej -3dB (najlepiej ustaw wcześniej i tylko zmieniaj on/off). jestem pewien, że z trudem zauważysz różnicę.
        Dwukrotny spadek głośności to ok 10 dB (chociaż to też zależy od częstotliwości i poziomu natężenia).

Skomentuj

kecajbl:
          powiedziales dokladnie to samo co ja tyle ze ja mowilem o glosnikach 50W i 100W zasilanych odpowiednio 50W i 100W... takze i ty i ja mielismy to samo na mysli, tylko wyrazilismy to na inne sposoby...

Zygmunt:
          nie mieszaj do tego winamp'a... przeciez to badziew... ja mu nie wierze

Skomentuj

--> Zygmunt

nie wiem czy sie zmienily prawa fizyki ale jeszcze w podstawowce mnie uczyli, ze dwukrotne zwiekszenie natezenia dzwieku nastepuje przy zmianie jego poziomu o 3 dB, przy 6 dB czterokrotnie, przy 9 dB osmioktotnie a przy 10 dB okolo dziesieciokrotnie (w postepie geometrycznym czy wykladniczym, juz ne pamietam jak sie to fachowo nazywa, nie uwazalem na tej lekcj ;-))

powiedz mi gdzie sie myle i w jakiej ksiazce mam to doczytac

Skomentuj

kacejbl
              nikt temu co napisales nie przeczy ale czlowiek to nie maszynka i nie slyszy idealnie "rowno"
              Wez np czlowieka z mocno przytepionym sluchem ktory prawie nie slyszy normalnej rozmowy. Mimo ze dla Ciebie miedzy rozmowa a podniesionym glosem jest dwu lub czterokrotna roznica to taki czlowiek Ci powie ze prawie nie ma roznicy. Kazdy z nas slyszy inaczzej (ale podobnie).

przyklad
              jak odkrecam kolumny na max to dla kumpla jest bardzo glosno az nieprzyjemnie a mi to nie przeszkadza chociaz gluchy nie jestem ;D

Skomentuj

jestem pewien, że z trudem zauważysz różnicę
                ojjj jak nie uslyszy to poczuje ale po czesci masz racje zamiast kupowac dwa nedzne glosniki lepiej kupic jeden dobry... to ja tak to widze

Skomentuj

No ale chyba nikt nie odpowiedzial na proste pytanie.

Dwa subwofery podlaczone razem daja o 3dB wieksza efektywnosc mocowa i o6dB wieksza efektywnosc napieciowa.
                  Sprawa jest prosta jak gra jeden glosnik i podlaczymy drugi z takim samym wzmacniaczem lub do tego samego wzmacniacza to cisnienie wzrosnie nam o6dB.

Najczesciej czym wiekszy glosnik tym wieksza jego efektywnosc. Ale jesli mamy glosnik 8cali i 12cali o takiej samej efektywnosci i takiej samej mocy to ten wiekszy zagra glosniej na basie bo ma wieksza zdolnosc do przepompowywania powietrza.

Skomentuj

-->irek

czym sie rozni efektywnosc mocowa od efektywnosci napieciowej?

czy to nie troche dziwne, ze 2 te same glosniki zasilane moca p i 2p daja takie samo natezenie dzwieku?

sorry, ze sie tak czepiam ale lubie wiedziec nie tylko ze cos sie dzieje ale dlaczego sie dzieje tak a nie inaczej

Skomentuj

Irek w czym sie myle ? Jesli dwa głośniki grają identycznie( identycznie się wychylają dajac takie samo SPL ) to wzrost SPL jest o +3dB (dwa razy głosniej) wzgledem pojedyńczego..

włącz głosnik do 1go kanału/wzmacniacza......... = np " 0 " dB (głoniej/SPL)
                      włacz głosnik do 2go kanału ......................................+3 dB(2x głosniej bo 2 głosniki)

połącz dwa głośniki równolegle i wlącz do 1 kanału .....+ 3dB(2x głośniej bo 2 głosniki )
                      połacz nastepne 2 głosniki i włacz do 2 kanału............+6dB ( pracują 4 głosniki)

tak sie ma sprawa jeśli :
                      są to identyczne, teoretyczne głosniki "punktowe"
                      znajdują się w tym samym punkcie , pracują w zgodnie w fazie i skierowane są identycznie
                      teoretyczny wzmacniacz oddaje 2x większą moc przy 1/2 impedancji( głosnik "dostaje" identyczną moc bez wzgladu czy jest łaczony z 2gim czy nie

Irek coś z tym napieciem .... nie rozumie . Przy połaczeniu równoległym wzrasta prąd na źródle bo rezystancja/impedancja maleje natomiast róznica potencjałów jest teoretycznie NIEZMIENNA.Dla tych co niewiedzą -róznica potencjałów to napiecie
                      praktya i zycie są "prawie " zblizone do ideału i teori

Skomentuj

w koncu z kims sie w pelni zgadzam, no chyba Chomik ze sie obaj mylimy i popelniamy te same pomylki ;-)

Skomentuj

chomik cos zamotales.

mamy glosniki 90 dB/1W

1 glosnik 1W = 90 dB
                          2 glosniki i lacznie 0.5W = 90dB
                          2 glosniki i lacznie 1W = 93dB
                          2 glosniki i lacznie 2W = 96 dB

i nie zaleznie czy bedzies podpinal do jednego wzmaka czy do dwuch.
                          Wazne zeby zachowac moce.

Skomentuj

P=U*I
                            R=U/I.....--> I=U/R
                            P=U*U / R

TEORETYCZNIE ( wzmacniacz oddaje 2xmocy jesli spadnie impedancja do 1/2 wartości)
                            CIŚNIENIE AKUSTYCZNE PRZY 1W/m=90dB

1głosnik 8ohm podpinam pod wejście i daje 1W . Uzyskuje jakieś SPL (90db)
                            do juz działajacego układu DOKŁADAM RÓWNOLEGLE identyczny głosnik
                            uzyskuje układ oddajacy 2* po 1W bo rezystancja układu ( w RLC impedancja) spadła do 4ohm.
                            CZyli mam 2Waty oddawane po wacie na głosnik . Głosnik przy wacie mocy miał okreslona wartość SPL (90db)
                            TERAZ GRAJĄ DWA GŁOSNIKI 90dB i 90dB = 93dB (90.....+3dB!!!!!)

miło mylic się grupowo kecajbl . Zakładamy zwiazki zawodowe ?;-D

GrzMiL
                            Gdybym teraz chciał zmiejszyć moc dochodzaca do układu 4ohmowego do wartości 1W
                            uzyskał bym 87dB + 87dB= 90dB . (0,5W +0,5W!!!). 90dB!!!!!!!!!!!!!
                            Czyli przy 1W oddawanym do układu uzyskałem tyle samo co z jednego głosnika .
                            Jednak sa zalety :
                            Wzmacniacz jesli jest dostosowany do 4ohm to uzyskujemy dodatkowe waty jakie idą na głosniki .
                            Zestaw ma 2x wiekszą moc max . Trudniej je uskodzic oraz nie osiaga się maksymalnego wychylenia liniowego głośników przy normalnym słuchaniu itd.

Skomentuj

Grałem na dwóch,teraz gram na jednym (bo drugi sie forniruje,chyba).Różnica subiektywna-żadna!Gdyby to chodziło o pełne pasmo to może by było czuć różnice ale przy subie(subach) jej nie odczułem.I były osobno zasilane a nie jakieś kombinacje szeregowo-równoległe.Być może teoria i pomiar pokaże co innego ale wrażenia subiektywne,podkreślam,subiektywne,mówią że dwa tak samo grają jak jeden.Dziwne troche...A przy innym wzmaku miałem różnice bo był zbyt słaby.
                              PZDR

Skomentuj

Irek udało mi się doczytac ;-)
                                odnosnie efektywności ;-)

cyt:"Sprawa jest prosta jak gra jeden glosnik i podlaczymy DRUGI Z TAKIM SAMYM wzmacniaczem lub DO TEGO SAMEGO WZMACNIACZA to cisnienie wzrosnie nam o6dB.""

CIŚNIENIE O 3dB!!!!!!!!!!!!

Umberto a dałeś je jeden przy 2gim czy rozstawiłeś po przeciwległych ściamach ?

Efektywność - jest to miara ciśnienia akustycznego jaką uzyskamy w odległości jednego metra od głośnika. Wyróżniamy dwa rodzaje efektywności: mocową i napięciową. Efektywność mocowa jest to efektywność jaką uzyskamy po dostarczeniu 1W mocy do głośnika. Efektywność napięciowa to efektywność jaką uzyskamy po doprowadzeniu do głośnika 2,83V. Ale uwaga, przy obciążeniu 8 omowym efektywność napięciowa i mocowa jest taka sama, dla głośnika 4 omowego efektywność napięciowa daje wynik 3dB większy niż efektywność mocowa.

Bo przy 2,83v dostarczamy 2WATY!!!!!!!!!!

A my tu o dodawaniu
                                UPS PANOWIE I PANIE
                                WSZYSTKO JEST NA STRONIE OT TRZA BYŁO POKLIKAC MYSZKĄ

dla zainteresowanych

[ Dodano: 2004-11-20, 22:31 ]
                                http://diyaudio.pl/articles.php?id=6

Skomentuj

Chomik choc bym nawet nie chcial to musze sie z Toba zgodzic :-)

Szkoda tylko ze na forum o budowie kolumn (rzecz podobno nie latwa ale sam nie wiem bo jeszcze niczego nie zrobilem) klaniaja sie podstawy fizyki i matematyki ale wlasnie po to jest forum zeby sie czegos nauczyc.

pozdrawiam :-)

Skomentuj

:-) mam juz zgode jednego członka :) zwiazku diypoland
                                    takze pozdrawiam :)

Skomentuj

AKUSTYCZNE ZSUMOWANIE DWOCH GLOSNIKOW DAJE CISNIENIE DZWIEKU WIEKSZE O 6dB! A NIE JAK TWIERDZISZ O 3dB!

Dlatego wlasnie w zwrotnicach przy czestotliwosci podzialu mamy -6dB bo jesli glosniki promieniuja w fazie to uzyskamy po zsumowaniu 0dB.

Efektywnosc mocowa to przylozenie 1W do glosnika. I dla glosnika (glosnikow) 8omowego bedzie to 2,83V a dla 4omowego 2V.
                                      Efektywnosc napieciowa to przylozenie napiecia 2,83V co dla glosnika 8om da 1W a dla 4omowego da 2W.

Dlatego polaczenie dwoch glosnikow rownolegle daje wzrost efektywnosci mocowej o 3dB a napieciowej o 6dB.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X