Witam wszystkich forumowiczów
1. Wstęp:
Od dłuższego czasu myślałem nad zakupem kolumn głośnikowych, które spełnią moje preferencje. Myśli było bardzo dużo ( producenci prześcigają się we wszystkim w klasie budżetowej ) dlatego też nie potrafiłem jednoznacznie stwierdzić, który zestaw będzie dla mnie dobry. Odsłuchy, które przeprowadzałem na produktach znanych producentów nie koniecznie mnie zaspokajały na tyle by stwierdzić "Dobra biorę".... zawsze było jakieś "ale"...(a to wygląd, a to brzmienie, a to cena...)
Od momentu kiedy pierwszy raz trafiłem na tę stronę moje myślenie uległo zupełnej zmianie. Po obejrzeniu większości projektów, przewertowaniu wszelkich rad, wskazówek i opisów stwierdziłem, że zakup "gotowców" mija się z celem. Wasze konstrukcje bardzo mnie zainspirowały....ba... wręcz popchnęły w stronę DIY, a ogrom rad i "zdrowego myślenia" doświadczonych forumowiczów utwierdziło w przekonaniu, że naprawdę warto - za co dziękuję :)
2. Założenia
a.) Dobry/Bardzo dobry zestaw monitorów - odpowiedni do mojego pokoju
b.) Kwota do przeznaczenia na 1 monitor ~700zł (modyfikowane przez Was)
c.) Pokój 12m
d.) Napęd DENON 1610 podłączony do standardowej k. muzycznej komputera http://www.denon.pl/site/frames_main...detail&Pid=415
e.) Monitory do: muzyka- hip-hop, jazz, dubstep (Biblioteka FLAC), filmy (HD z ścieżką wielokanałową), gry
f. ) Monitory na przód i tył kina domowego
Obecnie Denon pracuje z zintegrowaną kartą muzyczną mojego komputera. Myślę nad kupnem Creative X-fi z wejściem optycznym w celu ( nie tyle polepszenia dźwięku )a raczej zapobiegnięciu jego pogorszania już na starcie.
Obecne połączenie - liniowe wyj. k. dźwiękowej z wej. Ipod Denon (jack <-> 2 chinch) najtańsze kable analogowe
Nowe połączenie - SPDIF karty X-Fi z Optycznym Denona 1610 (2x toslink) - muzyka, filmy
Nowe połączenie - dobrej jakości kable analogowe - gry
Podłączenie odbywałoby się za pomocą 2 różnych kabli, ponieważ kablami cyfrowymi tosink nie uzyskam efektów EAX w grach.
Więcej o pokoju - miejscu odsłuchu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6692bfac0.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4d0844594.html
Standy wraz z monitorami powinny się zmieścić po między ścianą a biurkiem. Jest to ~ 53cm. Jeśli zajdzie taka potrzeba odsunę biurko na większą odległość. Jeśli chodzi o rozstaw monitorów - jest to 105cm ( tego już raczej nie zmienię ze względu na LCD )
3. Moje sugestie i upodobania
wygląd zewnętrzny:
Bardzo lubię względną prostotę i estetykę dobranych elementów. Dobór materiałów i kolorów nie jest dla mnie obojętny. Wszystko musi idealnie się ze sobą komponować. Nie lubię zbędnych "wydziwiań" Symetria przetworników jak również delikatne odstępstwo od tego mile widziane. Przetworniki nie tylko muszą dobrze grać ale (może to wydawać się śmieszne dla niektórych) i dobrze wyglądać ze sobą. Jakby nie było kolumna głośnikowa to taki "mebelek" u nas w pokoju :)
reprodukcja muzyki:
Monitory muszą być bardzo żywe, detaliczne i dynamiczne, nie mogą zamulać. Priorytetem jest bardzo dobre rysowanie sceny, przestrzenność. Pokój jest mały i chciałbym uniknąć SUB-a dlatego też monitory muszą sobie radzić z niskimi rejestrami na tyle dobrze abym nie czuł niedosytu.
4. Przetworniki
Przeglądając forum spotkałem się z kilkoma przetwornikami, których cena w stosunku do jakości jest na dobrym poziomie. Przedstawiam kandydatów:
Podstawa:
a.) Monacor 165 KEPP
b.) Peerless 180 HDS
c.) STX GDN AWX
d.) ? - Wasze sugestie
Góra:
a.) Vifa XT19TD
b.) Seas 27TBFC/G
c.) ? - wasze sugestie
5. Mój wstępny projekt :idea:
Jak już wyżej wspomniałem uwielbiam prostotę przy zachowaniu ładnego wyglądu. Tak właśnie prezentuje się dla mnie B&W. Uwielbiam wręcz wygląd produktów Bowersa. Monitory z serii CM to dla mnie wizualne "cacko". http://www.bowers-wilkins.co.uk/disp...fid=3978&sc=hf
Chciałbym wykonać kolny monitorów B&W CM 5. Wybrane element do budowy:
a.) SPH 165KEP - ta sama średnica głośnika, podobny wygląd
b.) Seas 27TBFC/G i tu pojawia się problem.... o ile da się zdjąć pierścień tweetera z siateczką i zastąpić go innym srebrnym pierścieniem bez siatki wszystko byłoby ok
c.) Zwrotnica - nie mam zielonego pojęcia ( Oddaje się Waszym dobrym radom )
d.) MDF 18-22 ? ( przy zastosowaniu identycznych wymiarów B&W 340x200x280 uzyskujemy nieco ponad 18,5l co jest chyba odpowiednie dla KEP-a
e.) Fornir - tu też nie wiem, który będzie prezentował się podobnie jak ten użyty w B&W
6. O co proszę
Wyżej wymieniony projekt jest tylko moją sugestią. Nie widziałem jeszcze klonów B&W, a robiąc je zrobiłbym tym samym coś nowego... Proszę o:
a.) analiza mojego projektu (pkt 5)
b.) analizę wybranych przetworników i ewentualną modyfikację na odpowiednie celem uzyskania moich preferencji muzycznych (pkt 4)
c.) analizę mojego pokoju pod względem przetworników
d.) pomoc w projekcie odpowiedniej zwrotnicy po ostatecznym doborze przetworników
e.) analizę podłączenia Denon 1610 <-> komputer - czy zmiana ma sens ?
f. ) Propozycję dotyczące zupełnie innych projektów monitorów (mój projekt to przykład poddany Waszej ocenie)
e.) cierpliwość i chęć do współpracy
7. Czym dysponuję
Posiadam warsztat, a także dobrego braciszka, który ma bardzo duże doświadczenie w dziedzinie stolarki. Wiem, że jeśli będę miał dobre wytyczne do projektu - Projekt wyjdzie perfekcyjnie.
8. Na zakończenie
Temat ten jest założony przeze mnie w celu uzyskania max ilości dobrych rad i wskazówek. Jestem osobą, która najpierw musi mieć pewność a dopiero później działa/kupuje. Za 4 dni wylatuję do Dubaju zarabiać pieniążki m. in. na ten projekt. Chciałbym po powrocie nie zastanawiać się więcej "co, gdzie i jak" żeby było dobrze.... Tylko po prostu kupić co trzeba i zacząć pracę. Serdecznie zapraszam do konwersacji i jeszcze raz proszę o POMOC.
Skomentuj