Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Subwoofera- totalny laik :(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Subwoofera- totalny laik :(

Witam jest to mój pierwszy post na forum.
    Chciałbym zbudować subwoofer. Pokój około 12m2.
    Preferuję dynamiczny bass nisko schodzący a przy tym nie męczący który mialby grać zarówno w KD jak i różnych rodzajach muzyki. Na subwoofer chciałbym wydać max 500zł tj. sama elektronika ( głośnik, wzmacniacz, kable, porty i cokolwiek co będzie trzeba jeszcze dokupić ) ponieważ materiały na domek posiadam :)
    Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o konstrukcje DIY a więc proszę o wyrozumiałość :)
    Stąd też następujące pytania:

1. Jaki głośnik kupić do mojego pokoju? i tutaj mam może trochę dziwne pytanie ale czy jest jakaś różnica w dźwięku pomiędzy głośnikami niskotonowymi dedykowanymi typowo do kina domowego a głośnikami niskotonowymi do Car Audio?

2. Jaki wzmacniacz do głośnika?

3. Gdzie taki wzmacniacz kupić?

4. Jaka jest różnica dźwięku w obudowach zamkniętych a otwartych ( z bass reflexem?) ?

Z góry dziękuję za każdą chęć pomocy :)
    Pozdrawiam.

Znowu ma byc perpetum mobile za 5 stowek? :] Panowie, macie trudne zadanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez krespo
      1. Jaki głośnik kupić do mojego pokoju? i tutaj mam może trochę dziwne pytanie ale czy jest jakaś różnica w dźwięku pomiędzy głośnikami niskotonowymi dedykowanymi typowo do kina domowego a głośnikami niskotonowymi do Car Audio?
      myślę, że to nie ma większego znaczenia, dobry głośnik, zagra dobrze wszędzie :razz:

2. Jaki wzmacniacz do głośnika?
      Najlepiej Panel Irka

3. Gdzie taki wzmacniacz kupić?
      napiz do niego - na zamówienie

4. Jaka jest różnica dźwięku w obudowach zamkniętych a otwartych ( z bass reflexem?) ?
      BR niżej schodzi od closed ...
      przez co closed jest chyba troszkę szybszy od BR

podsumowując: wzmak 300 zł - nowy, więc na głośnik ci wychodzi 200 zł

Jak się gdzieś pomyliłem, to mnie poprawcie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
        Znowu ma byc perpetum mobile za 5 stowek?
        Tak jak już pisałem, nie jestem znawcą w tym temacie ale chciałbym się jak najwięcej dowiedzieć :)

Karol22m Irek to User tego forum tak ?
        Jaki głośnik proponujesz ? Tak aby to fajnie zagrało w obudowie zamkniętej?
        Bo chyba taką zbuduję skoro piszesz, że bass jest w niej dynamiczniejszy i szybszy ?
        Jest jakaś konkretna charakterystyka takiej obudowy?
        Zbudować ze specjalnymi wzmocnieniami ? czy wystarczy zwykłe pudełko wygłuszone?
        Z tego co rozumiem przynajmniej na mój rozum to głośnik w skrzyni zamkniętej wytwarza większe ciśnienie w środku przez co membrana głośnika porusza się szybciej a więc jest to równoważne z dynamiczniejszym basem?
        Jak wielka jest różnica w schodzeniu basu w skrzyni otwartej a zamkniętej?
        I jeszcze jedno pytanie :)
        Wzmacniacz który jest przykręcany do tyłu wzmacniacza może być bezpośrednio w tej samej komorze co głośnik czy musi być odizolowany od niego ? mam nadzieję, że mnie ktoś zrozumie o co mi chodzi :)

Skomentuj

A ja polecam MDS08:
          http://www.allegro.pl/item894148869_...rojmiasto.html
          Głośnik nisko schodzi, nie zamula i potrafi nagłośnić pomieszczenie do ok. 15m^2. Do tego głośnika skrzynia ok. 25l BR, nie pamiętam na ile strojona. Poszukaj w dziale z własnymi konstrukcjami suba na tym głośniku. Jedyna wada jest taka, że nie jest on tani, ale warto do niego dozbierać.
          Irek to User tego forum tak ?
          Tak.
          Zbudować ze specjalnymi wzmocnieniami ? czy wystarczy zwykłe pudełko wygłuszone?
          Możesz wstawić wzmocnienie w postaci "rozpórki", chociaż do tak małej skrzyni nie jest to konieczne pod warunkiem, że będzie zbudowana z płyt co najmniej 18mm, a najlepiej 22mm. Z wygłuszeniem trzeba eksperymentować, chociaż w subach nie jest konieczne.

Nie każdy głośnik nadaje się do obudowy zamkniętej, jak i nie każdy głośnik nadaje się do BR. Ten co podałem najlepiej zagra w obudowie BR.
          Wzmacniacz który jest przykręcany do tyłu wzmacniacza może być bezpośrednio w tej samej komorze co głośnik czy musi być odizolowany od niego ?
          Jeśli jest szczelny to nie musi być w osobnej komorze.

Skomentuj

Coś nie większego niż 10 cali i na pewno nie mniejszego jak 8'.
            Poszukałbym MDSa 10 na allegro.

Skomentuj

Jaki głośnik proponujesz ? Tak aby to fajnie zagrało w obudowie zamkniętej?
              myślę, że ten MDS 08 był by ok, i też bym go wstawił w BR - bardziej mi się podoba jego praca. i to jeszcze do czego ma ci głównie służyć ? (filmy, muzyka?)
              Z tego co rozumiem przynajmniej na mój rozum to głośnik w skrzyni zamkniętej wytwarza większe ciśnienie w środku przez co membrana głośnika porusza się szybciej a więc jest to równoważne z dynamiczniejszym basem?
              mniej więcej tak :wink:
              zależy jaki głośnik tu i tu, a najlepiej to jak bys sam posłuchał suba closed i BR - to bys zobaczył różnicę...

[ Dodano: 2010-01-25, 19:14 ]
              Zamieszczone przez takero
              Poszukałbym MDSa 10 na allegro.
              wtedy, to już dużo będzie musiał dołożyć...

Skomentuj

Karol22m Irek to User tego forum tak ?
                User nie, tylko moder

Bo chyba taką zbuduję skoro piszesz, że bass jest w niej dynamiczniejszy i szybszy ? Jest jakaś konkretna charakterystyka takiej obudowy?
                Obudowa taka zapewnia bardziej wierne odtwarzanie, ja mam za sobą wiele obudów b-r i niestety taka skrzynia ma wielką wadę - jeżeli jakiś utwór zawiera składowe częsotliwości w pobliżu częstotliwości strojenia takiej obudowy to sie tego utworu nie da niestety słuchać, bo obudowa taka po prostu nadmiernie ten zakres eksponuje zagłuszając resztę dźwięków. Po krotkiej chwili po prostu głowa boli, słuch się męczy (chyba ze ktoś już głuchy jest).
                Ja po wielu odsłuchach wielu głosników w wielu rodzajach obudów (które zaczynałem budowac jako 14-sto latek), zdecydowałem że jednak tylko zamknieta, ewentualnie efektywne open baffle się nadaje. Charakterystyka obudowy zamkniętej opada łagodnie (12dB/okt) i z dobrym głośnikiem, dobrze zbudowana i wytłumiona potrafi również zaskakujaco nisko schodzić do zakresów infrasonicznych.
                Im sztywniejsza, tym lepsza, ja zawsze stosuję minimum coś takiego:

Tak, dlatego obudowa musi być b. sztywna, żeby jak naj mniej strat było, bo występują duże ciśnienia.
                To zależy, jak już pisałem dobrze zrobiona zamknięta z odpowiednim głośnikiem zejdzie do infrasonów, tyle że będą one ciche, ale będą takie charakterystyczne pomruki.
                Wzmacniacz który jest przykręcany do tyłu wzmacniacza może być bezpośrednio w tej samej komorze co głośnik czy musi być odizolowany od niego ? mam nadzieję, że mnie ktoś zrozumie o co mi chodzi :)
                Wzmacniacz lepiej mieć odizolowany, bo magnes głośnika w closed z duża ilością wytłumienia potrafi się też dosć zagrzać, wzmacniacz też oczywiście się bedzie grzał i odprowadzenie ciepła będzie bardzo utrudnione.
                Nikt nic nie napisał o wytłumieniu, to od razu napiszę, że jego ilość i rodzaj jest zależny od głośnika jaki zastosujesz i objetości obudowy. Mogę kilka cennych rad opartych o praktykę podać jak na jakiś głośnik się zdecydujesz.

Skomentuj

Dziękuję za wiele pomocnych rad :)
                  A więc troszkę rozmyślałem no i w końcu się zdecydowałem, że domek będzie zamknięty ponieważ po odsłuchu suba z br dźwięk mi za bardzo nie odpowiadał, strasznie buczał i męczył a byl to w końcu sub za dobre 1500zł :) spodziewałem się lepszego wrażenia.
                  A więc podsumowując...
                  -Głośnik MDS08
                  -Obudowa zamknięta. Jakie wymiary?. Chciałbym zrobić bardzo solidną obudowę z dobrym wygłuszeniem i oddzielną komorą na wzmacniacz.
                  -Jaki wzmak? Czytałem trochę o wzmacniaczach od P. Irka ale trochę się boję ponieważ czytałem że te wzmacniacze mają problem z odprowadzaniem ciepła. Jest możliwość kupna nowego wzmacniacza z gwarancją? Elektroniki się boje i się na niej nie znam :lol:

Skomentuj

krespo, ja ci proponuję mds08 i panel do suba:
                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18118

a mds08 jak chcesz to mam za 260zł z przesyłką nowy
                    jak coś to na PW
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

domek będzie zamknięty ponieważ po odsłuchu suba z br dźwięk mi za bardzo nie odpowiadał, strasznie buczał i męczył a byl to w końcu sub za dobre 1500zł
                      To nie słyszałeś porządnego suba z dobrze zestrojonym tunelem BR. Jeżeli sub jest dobrze skonfigurowany to nie ma prawa nic buczeć.
                      Głośnik MDS08 jest przystosowany do obudowy BR i w takiej najlepiej się sprawuje. W obudowie zamkniętej zapewne nie będzie schodził tak nisko.
                      Nie sugeruj się tylko 1 subem bo to żadna miara różnicy między obudową zamkniętą a BR.

Skomentuj

Czaruję...
                      X