Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie kino domowe: Wzmacniacz + DSP + kolumny czy zestaw PC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie kino domowe: Wzmacniacz + DSP + kolumny czy zestaw PC

Witam. Potrzebuję tanie kino domowe. Mam wzmacniacz STEREO. Ampli to wydatek ok 600-700PLN, za ~250PLN mogę kupić procesor dźwięku YAMAHA DSP-E1000 (gdzie tu się podpina SUBA ?)

(miniaturka)
    i wtedy rozbuduję zestaw do 5.1 od strony elektroniki. Pozostaje sprawa kolumn. Czy przód/tył muszą być takie same ? Obecnie mam 2 kolumny tonsila 3way 40WAT, model nie znany. Wtedy musiałbym dorobić 2 monitory na tył (na Tesli) + centralny i sub. Jest jeszcze opcja kupna gotowego zestawu 5.1 typu Genius SW-HF 5.1 4000 - zalety: nie potrzebuję amplitunera lub DSP, podpinam od razu pod DVD, minus - jakość dźwięku, ale czy napewno Tesla za 30-40pln zagra dużo lepiej ?

W skrócie:
    1. Czy ten DSP to dobry pomysł ?
    2. Czy potrzebuję 4 identyczne monitory na front/back, czy z tyłu mogą być słabsze ?
    3. Czy robić monitory front/back 2-way czy 1-way ?

Budżet niski bo ok 400PLN na głośniki ze zwrotkami jak mają być 2-way.

Zamieszczone przez Citonix
    gdzie tu się podpina SUBA ?
    "low pass"

Potrzebuję tanie kino domowe. Mam wzmacniacz STEREO. Ampli to wydatek ok 600-700PLN, za ~250PLN mogę kupić procesor dźwięku YAMAHA DSP-E1000
    Jak nie ma DSP , a wątpie żeby miał, bo jak dla mnie to coś typu pseudo kino (central = L + P, a tyły to różnica) , nawet wejścia cyfrowego nie ma...
    Lepiej sprzedać stereo i dołożyć do nawet używanego ampli.

i wtedy rozbuduję zestaw do 5.1 od strony elektroniki. Pozostaje sprawa kolumn. Czy przód/tył muszą być takie same ? Obecnie mam 2 kolumny tonsila 3way 40WAT, model nie znany. Wtedy musiałbym dorobić 2 monitory na tył (na Tesli) + centralny i sub. Jest jeszcze opcja kupna gotowego zestawu 5.1 typu Genius SW-HF 5.1 4000 - zalety: nie potrzebuję amplitunera lub DSP, podpinam od razu pod DVD, minus - jakość dźwięku, ale czy napewno Tesla za 30-40pln zagra dużo lepiej ?
    Jak nie masz kasy to zrób 5 małych i tanich monitorków na czymś typu 14scx + PJ, czy też tesla , jak kupisz odpowiednią to i bez kopułki zagra to fajnie. A wszystko to będzie na pewno lepsze od jakiegoś tam geniusa.
    Jak chcesz bezproblemowo to najtańsza opcja to logitech z5500.

1. Czy ten DSP to dobry pomysł ?
    kiepski

2. Czy potrzebuję 4 identyczne monitory na front/back, czy z tyłu mogą być słabsze ?
    WSZYSTKIE kolumny w kinie powinny być do siebie jak najbardziej zbliżone pod kątem przetworników i konstrukcji.

Ile masz kasy na CAŁOŚĆ ?

Skomentuj

za ~250PLN mogę kupić procesor dźwięku YAMAHA DSP-E1000
      no i po co ci ten stary system dolby?
      to nie jest procesor kina domowego tylko takie przejsciowe cos co dekoduje dzwiek dookolny z sygnalu stereo
      w praktyce to tylko 4 kanal + sub - NIE POLECAM!

czy napewno Tesla za 30-40pln zagra dużo lepiej ?
      zdecydowanie

Budżet niski bo ok 400PLN na głośniki ze zwrotkami jak mają być 2-way.
      hmm... jak na same przetworniki + zwrotnice to zabraknie na centrala w przypadku STXow
      jakbys odkupil od takero, tesle to moze i by wystarczylo
      ale nie zapominaj ze obudowy tez kosztuja!

Skomentuj

Ja sie powtórzę...bo po tym jak budzetowe stx u znajomego slyszalem, ktore wyszly mu jak krew z nosa (nie wrzuci na forum niestety.
        Albo zbierasz kase, albo robisz na raty (pierw glówne etc)albo kupujesz uzywane Z5500 (ktore tez slyszalem u znajomego)
        I mimo iz na codzien slucham vify i perlesa....z5500 za 600-700zł nowe* to piekny zestaw do KD z wszystkimi dekoderami...z ktorym nie ma szans zadne DIY w tej cenie...

*kupujemy uzywke, psujemy...i dostajemy nowe:)

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
          mozesz to wyjasnic? :shock:

Skomentuj

HeatheN, kup za 600-700zł z5500...

Gorzej jak kupimy, zepsujemy i sami będziemy musieli naprawiać :lol:

Skomentuj

Fixit autoryzowany serwis marki Logitech z reguły naprawia sprzęt.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                mozesz to wyjasnic? :shock:
                Na infolini logitecha pada info zeby je zepsuć bardziej:)
                A zeby wymienic, trzeba je uszkodzic bardziej...najczesciej wlaciciel jest instruowany aby:
                -przeciac kable
                -pociac membrany
                Nie pytajcie jak to dziala, nieraz mozna na allegro zobaczyc sprzedawane nowe glosniczki:)
                Niekiedy w opisie sami ludzie pisza ze mozna nowe dorwac
                Zaraz bedzie teoria spiskowa, ze na infolini specjalnie w blad wprowadzaja aby nie reklamowac (uszkodzenia mechaniczne wynikle z winy usera nie podlegaja gwarancji)
                Nie wnikam w to naprawde...
                Sama uzywka w dobrym stanie to 700zł i to nadal wielka okazja, nawet jesli nie zamierzamy kombinowac z nowymi

Skomentuj

Sama uzywka w dobrym stanie to 700zł i to nadal wielka okazja, nawet jesli nie zamierzamy kombinowac z nowymi
                  Chodzą bliżej tysiąca niestety ...

Skomentuj

auć wlazłem na allegro...niedawno nowe byly po 1100zł:|
                    Coś podrożało...
                    No jednak takero ma racje, aktualnie to wiecej niz 700;/

Skomentuj

Pamiętam jak nowe za 959 były w kup teraz
                      Teraz 1400 to tak średnio ;]

Skomentuj

Co sądzicie o ampli JVC RX-530R / AKAI AA-V12DPL do takiego budżetowego KD ?

Skomentuj

Jak nie ma DTS to nie ma sensu się interesować...

Skomentuj

W niskich cenach to same chinole pokroju Mc voice AMP-400 Si ~.~

Skomentuj

Szukaj okazji, kupno czegokolwiek co nazywa się amplituner nie załatwia sprawy i nie zawsze ma sens.

Skomentuj

takero, a ta swoja yamahe za ile kupiles? pamietam ze tez cos tanio

Skomentuj

Nówkę za 500zł czy 500zł z groszami , wraz z wysyłką, nowy ze sklepu :P
                                  Ale to było jakiś czas temu .

Skomentuj

Eh, jeżeli idzie o ampli, to może będę się pozbywał swojego, dobra klasyczna Yamaha

Ale jeszcze nie wiem. Myślę o jakimś bardziej prądożernym wzmaku. jak by ktoś był zainteresowany to dawać na pw.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X