Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CZy warto zaoszczedzic???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CZy warto zaoszczedzic???

Witam.

Jestem posiadaczem kolumn TOnsilowskich Alton 70W:)
    z których jestem szalenie zadowolony bo nic innego nie posiadam, lecz w jednej z nich wyproły sie juz ze starosci glosniki , poszlo gorne zawiesszenie , zmurszalo juz .(niskie i srednie)
    i teraz moje pytanie czy chcac zaoszczedzic na kosztach glosników Tonsila mozna wstawic w owe obudowy jakies inne glosniki z nizszej połki i czy zeczywiscie ta oszzczednosc przyniesie jakies kozysci,lub tez nie. A na drugim w miare nowym glosniku z drugiej kolumny zbuowac suba choc nie jestem pewien czy glosnik sie do tego nadaje .Chcial bym rowniez wiedziec co zrobic zeby kolumny te zeszły troche nizej gdybym jednak zakupil oryginalne glosniki chodzi mi o nizszy bass bo jak narazie ten GDN 25/60 NIE GRA ZBYT NISKO (kolumny napedzane wzmakiem WS442 unitry który jeszcze nie zaznał przerubek)moze jest za slaby do tego GDN-a?? mioze wymaga jais innowacji :]

Za szybka odpowiedz z góry dzieki !!
    P.S Mam kase na oryginalne ale troche mi jej zal :)

Zamiast wstawiać głośniki z dolnej półki lepiej wymienić zawieszenia głośników. (zestawy naprawcze dostępne są m.in. na allegro, a artykół o regeneracji jest na stronie głównej)
    A jeśli chcesz więcej basu to kup/zrób suba.

Skomentuj

Witam!
      Tez mialem ten problem! Zakupilem Altony z glosnikami basowymi po rektywacji! Ale jeden byl zle zrobiony, na cichej mozyce charczal!
      U mnie w Czestochowie jest gosc ktory regenerije glosniki! Ma autoryzacje Tonsila i Stx- a ! Zreszta na allegro jest pelno jego ofert o glosniki i zestawy do regeneracji ( dspeaker). Ja zanioslem do niego, a regeneracja polegala na kompletnym wypruciu glosnika! Wstawil nowa cewke, zawieszenie dolne, membrane z zawieszeniem gornym piankowym (!). Tylko ze pianka impregnowana, duzo trwalsza niz te strae tonsila sprzed 20 lat! Takie teraz zakladaja w Altusach! Chcialem aby glosniki byly maxymalnie zblizone do orginałow i dlatego zawieszenie piankowe a nie zadna guma!!

Jest to gosc, ktory z glosnikow zyje wiec nie bylo mozliwosci zeby to spapral, i tak rowniez bylo! Jak odebralem glosniki zalozylem je do kolumn ale nie gralem jeszcze, poczekalem jak dobrze wyschnie klej i wtedy..... Efekt - poezja!! Glosniki graly czysto i dobrze! Zadnego charczenia i zaje....basik!!

Za regeneracje moich glosniczkow zaplacilem 60 zł od sztuki! Ale naprawde sie oplacalo! Tak samo nie radze ci abys kupywal jakies podrobki ( alfredy, czy jakies tak sound america czy cos tam jeszcze!!)!! Uważam ze tonsile to tonsile, a przynajmniej to orginalnych kolumn tonsilowskich!! Masz odpowiedznie obudowy pod te glosniki, odpowiedznio obliczone zwrotnice, a jak wsadzisz podrobe to moze byc roznie!!

Co do basu, ja zasilam Altony Philipsem, mam podbicie basu + 2 stopniowa korekcje( bas , sopran) - uwierz mi ze to wystarcza do skakania kwiatkow na parapecie :)!! Głownie slucham techno i haus i wtedy gwozdzie wychodza z podlogi!! Zrob jak ci mowie!! Daj komos kto zrobi porzadna regenarecje, jak ci sie nie spodoba jak graja to spokojnie sprzedasz na allegro i to za nizla sumke, tonsile jednak sie cenia i kupisz sobie jakies tam alfredy za 40 zl za sztuke i jeszcze ci zostanie!!
      Pozdrawiam!!

[ Dodano: 2004-11-20, 16:49 ]
      A masz chociaz jakis korektor barwy dzwieku (oprucz tego na tej unitrze)?? Uwazam ze to jednak za mały wzmacniacz! Ta unitra ma 2x30 czy 2x15W???

Skomentuj

Qrna,podbicie,korektor.Jezu ,ale jazda!Ble!!A co to jest korektor i po co??Jak ja bym se tak podbił to bym okien w domu nie miał,he,he!A co do regeneracji to TYLKO NA MASZYNIE!Bo inaczej to tylko pomiary ratują i nowe zwrotki.
        PZDR

Skomentuj

Podbicie dla sporego uwydatnienia barwy dzwieku przy cichym sluchaniu muzyki!! Wiadomo jak potencjometr podchodzi juz dosc wyzej to trzeba to wylaczyc bo by sie wyproly glosniiki.... ale jednak na normalnym uzytkowaniu dzwiek jest glebszy i taki bardziej nasycony. Przynajmniej ja mam takie odczucia!!

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
            Qrna,podbicie,korektor.Jezu ,ale jazda!Ble!!A co to jest korektor i po co??Jak ja bym se tak podbił to bym okien w domu nie miał,he,he!A co do regeneracji to TYLKO NA MASZYNIE!Bo inaczej to tylko pomiary ratują i nowe zwrotki.
            PZDR
            Jeśli w grę wchodzi tylko wymiana górnego zawieszenia (tak jak w tym przypadku) to parametry powinny wyjść bardzo zbliżone jeśli się zastosuje ten sam typ zawieszenia.

Skomentuj

dzeki za powiedzi chyba skusze sie na renowacje ale oryginalnymi zawieszeniami. Ajak nie wyjdzie zawsze moge na allegro sprzedac i chociz troche kasy bedze na nowe GDN'y:]

AAA
              Mam jeszcze jeden problem byc moze kolega z ktorym juz na ten temat rozmawialem ma racje ale warto zapytac jeszcze raz "Kto pyta nie bładzi"
              A mianowicie chodzi o wzmacniacz na tda 7294 otóz po zmonto waniu go wedlog projektu avt 2153 okazalo sie z ewzmak chodzi ale pelna moc oddaje dopiero przy ok 14-15kHz co prawda mailem na wersciu sygnalowym kondzolł 470n ale ceramika ale nawet po jego wyciagnieciu jest to samo
              Dodam jeszczde ze przed wzmacniaczem nie ma zadnego filtra jes podawany sygnal z karty dzwiekowej z wyjscia subwoofer CZy to moze to ma wine CZy jak wstawie filtr aktywny to pomoze mi pozezyc pasmo i wzmak zacznie wzmacniac z pełna moca nizsze zakresy.Jak narazie przy 30 Hz na wyjsciu jest tylko 8V zmiennego co odpowiada ok 16 W o ile sie nie myle. ZAsilacz napewno jest dobry 150W Upierw. =240v (takie mam w gniazdkach :) po zmianie napiecia przez elektryke )Uwy 2x24V ale jest ok 30v i reszta tez napewno dobra !.

Zgory dzieki a odpowiedzi i podpowiedzi .Mam nadzieje ze znajda sie madzejsi odemnnie, w co wcale nie watpie

Skomentuj

a sprobuj podlaczyc w karcie dzwiekowej nie pod wyjscie suba tylko pod normalne i zobacz co sie bedzie dzialo ;]

Skomentuj

Juz sprawdzalem tka mozliwosc i jest to samo srodek i góra sa uwypuklone natomiast niskie sa slabo wzmacniane buduje juz filtr a wiec zobaczymy co z tego wyjdzie czy pomoze

Skomentuj

Może jest coś w mikserze porąbane?Próbowałeś zmieniać ustawienia?A może podpiąć tego tda pod jakieś inne źródło i sprawdzić.Ja pamietam że orginalny soft do dźwiekówki też mi różne fikoły odwalał.
                    PZDR

Skomentuj

to jest dzwiekówe zintegrowana na plycie asus a7n8x-x 6 kanalów nie ma jeszcze wersju sterów umozliwiajcej grzebanie w filtrach :[:[:[:[:[

Skomentuj

Czaruję...
                      X