Witam serdecznie. Chciałbym, żeby ktoś polecił mi urządzenia, głównie chodzi o generator do pomiaru skuteczności głośników metodą 2,83v. Dodam ze mam dostęp do dobrze wytłumionego pomieszczenia w którym tło sięga do około 15-14 db, może ktoś poradzi jak to mierzyć głownie zależy mi na podpowiedzi co do sprzętu. Samą metodę znam jednak może chętnie dowiem się czegoś nowego. Dysponuje analizatorem firmy Norsonic NOR-121 i mikrofonami pomiarowymi (spolszczone) Briela i kijara
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomoc w doborze sprzętu pomiarowego do metody 2,83v
Collapse
X
-
Ten Norsonic nie ma wbudowanego generatora? Ja miałem do czynienia z modelem 840 i tam był generator wbudowany. Ostatnio jak mierzyłem kolegi kit HX18, to korzystałem z generatora Bruel & Kjaer, modelu nie pamiętam ale sprawdzę to. Pamiętam że "szumiał" do 50 kHz.Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Jesli masz wzrocowe napiecie i znana skutecznosc mikrofonu oraz znane wzmocnienie preampa i odleglosc mikrofonu od glosnika to z tego mozna wyliczyc skutecznosc.
Problem w tym ze trzeba wykreslic charakterystyke i z niej okreslic srednia efektywnosc w interesujacym nas pasmie. Mozna zrobic pomiar szumem pasmowym.
Najtrudniejsze jest skalibrowanie systemu (mikrofony nie maja podanych dokladnych skutecznosci) do ktorego wykozystuje sie specjalne referencyjne generatory dzwieku.
Mozna tez kupic dosc tani miernik natezenia dzwieku choc ich dokladnosc nigdy nie jest lepsza od +-1,5dB.
Zazwyczaj system pomiarowy audio podaje efektywnosc choc i tu w profesjonalnym sprzecie sa spore rozbierznosci.
Podobo SW mozna zmierzyc efektywnosc na zasadzie porownania do glosnika referencyjnego. Jak to sprawdze praktycznie to napisze jak to zrobic.
Skomentuj
Skomentuj