Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa od Jamo S406 i dwa SDSy 164

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa od Jamo S406 i dwa SDSy 164

Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum, w temacie doboru litrażu obudowy do poszczególnych głośników jestem całkowicie zielony, więc postanowiłem się zapytać tutaj czy dwa SDSy 164 http://www.loudspeakershop.eu/glosni...57-p-1638.html moga być wsadzone do obudowy od Jamo S406, którą (po wygłuszeniu) ma litraż 23,2l? Jesli dwa SDSy przy takim litrażu nie zagrają to może jakieś inne 16,5cm będą OK?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

[ Dodano: 2010-02-06, 16:16 ]
    Może zapytam inaczej jakie głośniki mam wsadzić do tego litrażu? Jeśli 2xSDS nie będą pasować.

Zamieszczone przez gooralesko
    którą (po wygłuszeniu) ma litraż 23,2l?
    co to znaczy dla ciebie po wygłuszeniu?
    od objętości odjąłeś wygłuszenie?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak po odjęciu. Jamo są defaultowo bez wygłuszenia. I bez niego litraż to 30,1 litra. Z wygłszeniem 1,2cm będzie coś koło 24litrów.

BTW może mi ktoś w końcu odpowiedzieć na to proste, dla znawców, pytanie czy dla lubiących dużą pojemność sdsów ta buda nie jest za mała? Bo ja mogę tylko powiedzieć to co się na akustyku wyczytałem. Dobrze by było gdyby osoby znające sie na budowie kolumn odpowiedziały lamerowi. Szukajka nie udzieliła mi żadnych odpowiedi na temat tego jaki najmniejszy litraż może być do duetu sdsów 164.

Skomentuj

dla jednego sds164 zaleca sie 20-30litrow takze odpowiedz jest prosta. wygluszenie zwieksza pozorny litraz obudowy. takze nie odejmuje sie go w wyznaczaniu litrazu

Skomentuj

No i dzięki za info. Nie musze przynajmniej myśleć nad robieniem jamosów tylko złoże sobie jeden z projektów akustyka i będzie grało. A tak z czystej ciekawości - o ile zwiększa pozorny litraż wytłumienie o 2cm? I drugie pytanie za sto pkt - jak jeden sds potrzebuje 20-30 litrów to dwa będą potrzebowały dwa razy większy litrać czy może półtora razy większy litraż? Bo ja spotkałem sie z tą drugą opinią.

Skomentuj

gooralesko, 2 razy

[ Dodano: 2010-02-07, 11:33 ]
            Zamieszczone przez dolphin123
            wygluszenie zwieksza pozorny litraz obudowy. takze nie odejmuje sie go w wyznaczaniu litrazu
            :!:
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

gooralesko, odpowiedz sobie sam... dla jednego przykladowo 25litrow to dla dwoch ile ? 25x2.... :shock:

Skomentuj

Czaruję...
              X