Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do malego pokoju ( monitory vs podlogowki )

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do malego pokoju ( monitory vs podlogowki )

Na wstepie chcialbym serdecznie powitac Wszystkich na tym forum.
    Zwracam sie do Was z prosba o rade, bardziej zaawansowani sluchacze i budowlancy ;-)
    Chcialbym zakupic / zlozyc do pokoju jakies kolumny.
    Pokoj ma okolo 9m2. Slucham kazdego rodzaju muzyki. Nie ukrywam ze lubie czasami posluchac "nieco" glosniej ;-). Sprzet ktorym bede napedzac kolumny to ampli Pionieer VSX-808RDS. Budzet w jakim chcialbym sie zmiescic to okolo 500 - 600zl max. Nie wiem ktora konstrukcja bedzie lepsza 2 czy 3 drozna. Wszelkie porady i uwagi mile widziane.
    Myslalem ewentualnie jeszcze nad subem, ale nie mam za bardzo gdzie go tu postawic, i jak ....

Na trzy drogi na pewno Ci nie starczy. Pierwsze co zrób to wejdź w gotowe konstrukcje i przejrzyj co w tej kwocie dostaniesz :wink:
    Jak odłożysz sobie wykończenie na później to powinieneś się zmieścić w tym:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16851
    Jeśli chcesz od razu na gotowo to w Twoim pokoju na pewno sprawdzi się mały wlm i na basie też w zupełności wystarczy
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=232617#232617

Skomentuj

Głośniki i zwrotnice do 3way na stx (wersja z forum) wyniesie cie niecałe 500 zł wiec zostaje ci 100 na materiał i wykończenie. Jak się postarasz to w tej cenie złożysz ta konstrukcje :)

I nadają się do głośniejszego słuchania :mrgreen:

Skomentuj

ale bez przesady.... w pokoju 9m to się będzie dusiło i żadnej przyjemności ze słuchania... nie sztuką wstawić duży głośnik a mały żeby nie zajmował miejsca i zagrał... No a WLM zadziwić potrafi.

Skomentuj

Może Tonsil GDN 15/40/5 + Vifa XT25?

Skomentuj

Zamieszczone przez m4rud3r
            okolo 500 - 600zl max.
            to akurat tyle co wlm-y
            za tą kasę polecam
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zapomnialem dopisac: te 500 - 600zl , to kwota na glosniki , zwrotnice , terminale. Kosztów obudów do kolumn w to nie wliczam.

Skomentuj

Przejrzyj sobie jeszcze ten link i to co się znajduje pod nim, może wpadnie Ci coś w oko to się dopytaj :wink:
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14079

Skomentuj

Najgorsze jest to, ze nie znam sie zbytnio na sprzecie, i nie mam mozliwosci odsluchu zadnych kolumn za bardzo .... Jedyne co do tej pory moglem posluchac to byla konstrukcja na 2xTesla ARN 226 + gwizdki bodajze tez teslowskie, tylko w pokoju 2x wiekszym od mego .... a nie chcialbym utopic kasy ;-) Stwierdzilem tez, ze w gre wchodza raczej glownie monitorki, ze wzgledu na wspomniany wyzej maly pokoj + problemy z sensownym rozstawieniem podlogowek. Takze czekam na Wasze porady ;-)

PS: przejrzalem caly temat o WLM ktory mi tu Dolphinie123 podrzuciles , i wyglada to ciekawie, tylko skad wziac glosniki podane w temacie ? ( Bo wywnioskowalem ze to chyba Visatony TW70 i W130S ? )

Skomentuj

Zamieszczone przez m4rud3r
                    Bo wywnioskowalem ze to chyba Visatony TW70 i W130S ? )
                    dokładnie. Głośniki kupisz na www.grelton.mycom.pl
                    Elementy zwrotnicy lub całą zwrotnicę po ukazaniu schematu kupisz w polink.com.pl

Ten schemat:
                    http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...9c7be3f4c160e9

Skomentuj

nie czytałem tematu, ale do 9m kw. tylko monitory. Mam byki 3 way i monitory 2way male i mam tyle basu z nich ze i tak za dużo (PL18WO-2way)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                        m4rud3r napisał/a
                        Bo wywnioskowalem ze to chyba Visatony TW70 i W130S ? )
                        dokładnie. Głośniki kupisz na www.grelton.mycom.pl
                        Elementy zwrotnicy lub całą zwrotnicę po ukazaniu schematu kupisz w polink.com.pl

Ten schemat:
                        http://www.fotosik.pl/sho...29c7be3f4c160e9
                        byłeś pierwszy :mrgreen:

tylko zwróć uwagę, że wysoko-tonowy jest w przeciw fazie
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a w jakim litrażu i jaki BR powinien być???

Skomentuj

Krystian Markow wszystko masz w wątku... (7,14 jeśli dobrze pamiętam i tunel z polnka hp42,7x123,4)

Skomentuj

a jak z pierscieniem na TW70 jest on dostepny??

Skomentuj

Zamieszczone przez Krystian Markow
                                a jak z pierscieniem na TW70 jest on dostepny??
                                nie musisz sam kombinować
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Krystian Markow szczerze powiem, że przy skaju jego kwadratowy kształt nie rzuca się w oczy i nie drażni. Powiem nawet że ma coś w sobie. Jakbym go aplikował to niczym bym go nie przykrywał ale są gusta i guściki... :wink:

Skomentuj

dolphin123, ma rację. Jak przykręcisz go ładne imbusowe śrubki to nie będzie rzucał się w oczy. Ewentualnie możesz zrobić jak Marko w wątku o wlm-ach.
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                    X